Snowcross 16.02.2020

Lammi juhli kotikilpailunsa voittoa SM-snowcrossissa – Posti draaman kautta Pro-luokan ykköseksi

Miika Lammi otti SM-kauden toisen Pro Lite -luokan finaalin voittonsa. Kuva: Timo Kananoja

Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammi piti pintansa ja otti Pro Lite -luokan voiton kotiyleisönsä edessä moottorikelkkailun snowcrossin SM-sarjan neljännessä osakilpailussa Torniossa lauantaina. Pro-luokassa Topi Posti juhli ykköstilaa, kun SM-sarjaa hallitseva Joonas Keskiaho sai sijoitusrangaistuksen.

Miika Lammi suuntasi Tornion Laivakankaan raviradalle rakennetulle radalle Pro Lite -luokan SM-sarjan kärkipaikka hallussaan. Edellisen osakilpailun finaalissa Lammin olkapää oli lähtenyt sijoiltaan ylipitkän hypyn seurauksena, mutta kemiläinen oli onnistunut saamaan olkapäänsä itse takaisin paikoilleen ja ajamaan seitsemänneksi. Nyt ennen lauantaista osakilpailua olkapää mietitytti Lammia, mutta finaalissa hän täräytti startista kärkeen ja karkasi muilta selvään voittoon ilman ongelmia.

– Kotiyleisön hurraamisen takia pitää ajaa lujaa ja näyttää, kuinka kovaa sitä oikein pääseekään. Kovalla treenaamisella ja hyvillä välineillä se voitto tuli. Nyt nollataan tilanne ja katsotaan, mihin meno sunnuntaina riittää, Lammi jutusteli ykköspalkinto kourassaan palkintokorokkeella.

Jesse Hottinen ajoi Pro Lite -luokan kakkoseksi niukasti ennen Niko Ahoa. Ruotsin Axel Norberg jäi alle kaksi sekuntia Ahosta ollen neljäs. Korteniemi Racingin Tero Kuivalainen oli vastaavalla takamatkalla Norbergiin nähden viides.

Lammi vankisti asemaansa Suomen mestaruussarjan piikkipaikalla. Hottinen on yhden pisteen turvin toisena ennen Torniossa kuudenneksi ajanutta, norjalaista Emil Mikalseniä. Seitsemännen paikan lauantaina ottanut Aleksi Rehu ja Kuivalainen miehittävät sarjasijoja neljä ja viisi.

Lauantain päättäneessä Pro-luokan finaalissa alkutahdit löi ruotsalainen Pär Vikman, mutta pian Joonas Keskiaho nappasi kärkipaikan. SM-sarjaa ylivoimaisesti johtava Keskiaho otti kuitenkin johtoaseman haltuun hyppäämällä ja ohittamalla punaristilipun (ensiapulippu) vaikutusalueella. Se tiesi miehelle viiden sijan rangaistusta, joten ruutulipulle ensimmäisenä ajamisestaan huolimatta Keskiaho oli tuloksissa kuudes.

Vikman ja norjalainen Alexander Waeraas kävivät hetken kovaa kilpailua kakkospaikasta, kunnes nuori Topi Posti nousi heidän takaansa ensin Waeraasin edelle ja seitsemännellä kierroksella jo toiseksi. Korteniemi Racingin Posti ajoi jopa pari sekuntia kovempia kierrosaikoja kuin kukaan muu. Hän myös otti Keskiahon etumatkan kiinni ja oli aivan tämän kannassa 13:lla kierroksella. Kolmisen kierrosta myöhemmin Keskiaho jätti Postin kyydistään ja ajoi usean sekunnin marginaalin turvin ensimmäisenä ruutulipulle. Postille merkittiin kuitenkin kauden ensimmäinen finaalivoitto.

– Oli hyvä päivä, vaikka alkuun olosuhteet teetättivätkin kelkan säätämistä. ”Ruuvasimme” kelkkaani ja lopulta se pelasi hyvin. Finaalissa kävin jo Keskiahon kannassa, mutten löytänyt ohituspaikkaa eivätkä kierroksella jääneetkään antaneet tilaa. Päätin tyytyä paikkaani. En tiennyt voitostani kuin vasta maalissa, Posti kuvaili ilahtuneena ja yllättyneenä.

Pro-luokassa toiseksi sijoittui Jarno Hietalahti, joka oli lähes puolen minuutin takamatkalla Postiin. Vikman ajoi kolmanneksi. Nelossijan vei Team Loukko.comin Mikko Osmo ja vitospaikan Waeraas.

Keskiaho johtaa SM-sarjaa edelleen vakuuttavasti. Osmo on toisena ennen Hietalahtea ja Postia. Lauantaina kymmenenneksi ajanut Ville Sarkkinen on SM-pisteissä viidentenä.

14-16-vuotiaiden SM-sarjassa oli vuorossa kauden kolmas osakilpailu. Sen finaalin voitti Norjan Jan Even Romsdal. Oskari Laamanen jäi niukasti toiseksi ja Team Loukko.comin Riku Lauhaluoma kolmanneksi. Eetu Kari oli neljäs ja Leevi Puustinen viides.

– Olen todella tyytyväinen kisaani, ja rata oli todella hyvä, Romsdal kertasi.

Laamanen on SM-sarjan kärjessä, Romsdal toisena ja Kari kolmantena. Puustinen löytyy nelospaikalta ja Lauhaluoma sijalta viisi.

Kilpaileminen jatkuu Torniossa sunnuntaina. Iltapäivän ohjelmassa on Pro- ja Pro Lite -luokkien viides SM-osakilpailu. Jo aamupäivällä ajetaan luokissa Junior 11-14, Mini Junior ja Micro Junior. 11-14-vuotiaille kyseessä on kauden kolmas Suomen Cup -osakilpailu.

Torniossa ajettiin märässä lumessa ja raskaissa olosuhteissa. Kuva: Pekka Raiski

Nummijoelle ja Korsumäelle Suomen Cup -osakilpailuvoitot

Naiset ja veteraanit ajoivat snowcross-kauden kolmannen Suomen Cup -osakilpailunsa sekä Sport ja Harraste kansallisen kilpailunsa Tornion lauantain aamupäivän ohjelmassa.

Taru Kylmälä ajoi naisten finaalissa ruutulipulle selvästi ensimmäisenä. Erän jälkeen hän sai kuitenkin viiden sijan rangaistuksen, mikä tiesi Suomen Cupin kärkinaiselle finaalista kuudetta sijaa. Voittajaksi nostettiin kakkosena maaliin saapunut Noora Nummijoki, joka kukisti tiukassa kamppailussa Susanna Lemströmin alle puolella sekunnilla. Kolmas oli ruotsalainen Davina Backteman.

Nummijoki on Suomen Cupissa toisena, mutta Lemström on kerännyt yhtä monta pistettä kolmospaikalla.

Niko Korsumäki jatkoi puhdasta voittosuoraansa veteraaneissa, missä hän on voittanut kauden kaikki alkuerät ja finaalit. Korsumäki johtaa Suomen Cupia maksimipistein kolmen osakilpailun jälkeen. Torniossa kakkospaikan otti Arto Järvenpää ja kolmas oli Juha Syrjämäki. Järvenpää on sarjan kakkospaikalla ja Syrjämäki kolmantena.

Sport-luokan finaalilähdön ylivoimainen ykkönen oli Ari Peltoniemi. Arto Jutila kukisti puolestaan Jami Vääräniemen reilulla kahdella sekunnilla Harraste-luokan finaalin voittokamppailussa.

Tulokset, Tornio, la 15.2.2020

Pro

 1. Topi Posti, KeMot, Ski-Doo
 2. Jarno Hietalahti, EtMK, Ski-Doo
 3. Pär Vikman, SWE, Arctic Cat
 4. Mikko Osmo, KauhMK, Lynx
 5. Alexander Waeraas, NOR, Lynx

Pro Lite

 1. Miika Lammi, PCMK, Lynx
 2. Jesse Hottinen, KMK, Arctic Cat
 3. Niko Aho, KeMot, Lynx
 4. Axel Norberg, SWE, Ski-Doo
 5. Tero Kuivalainen, LaMK, Lynx

Junior 14-16

 1. Jan Even Romsdal, NOR, Arctic Cat
 2. Oskari Laamanen, KMK, Arctic Cat
 3. Riku Lauhaluoma, KauhMK, Lynx
 4. Eetu Kari, EP-MoKe, Ski-Doo
 5. Leevi Puustinen, SoMoKe, Lynx

Kaikki tulokset

Sarjatilanteet

Teksti: Snowcross SM -tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross