Ralli 05.07.2017

Lahti Historic Rally sinnittelee kilpailukalenterin luomassa paineessa

Italian Luigi ”Lucky” Battistolli ja kartanlukija Fabrizia Pons nähdään Lahden Historic Rallyssa. Kuva: Battistollin Tiimi

Lahti Historic Rally ajetaan Lahden ympäristössä 21.-22.7.2017. Perinteiseksi rallin voidaan sanoa muodostuneen, olihan ensimmäinen kilpailu jo vuonna 2002. Historic-ralli EM-osakilpailuna on päätapahtuma, mutta mukana kilpailussa on myös kansallinen Xerox-ralli, jossa ajetaan nykyautoilla joko nuotista tai nuotittamatta.

Ennen rallikuljettajia kaksipäiväiselle reitille starttaavat kuitenkin tasanopeuskilpailijat, Lahti Historic Regularity Rally on mukana toista kertaa. Tasanopeuskilpailut ovat Keski- ja Etelä-Euroopassa valtaisassa suosiossa ja Suomessakin suosio on nousemaan päin. Ensi vuodelle järjestäjällä on tavoitteena hakea tasanopeuskilpailulle EM-kandidaattikilpailua. Ensimmäinen tasanopeuskilpailija starttaa reitille Lahden Satamasta perjantaina 21.7.2017 klo 10:01. Varsinainen ralli puolestaan starttaa matkaan samasta paikasta klo 11:01 alkaen.

Uutena organisaationa kilpailun tekemistä varten perustettu Lahti Historic Rally ry on vaikean haasteen edessä. Kotimainen kilpailukalenteri on tänä kesänä tiivis ja armoton, viikkoa aiemmin ajetaan AutoGlym-Ralli Tampereen ympäristössä ja viikkoa Lahden jälkeen taas järjestetään Neste Rally Finland ja Vetomies-kilpailu. Erityisesti Xerox-ralliin kilpailijoiden saaminen on tässä yhteydessä haastavaa, koska kaikki nämä kilpailut kamppailevat samoista kilpailijoista. Xerox-ralli nuotitusharjoituksena sekä auton testimahdollisuutena vajaa viikko ennen MM-rallia ei ole ihanteellinen. Kuin kirsikkana kakun päälle, järjestelykoneiston haasteeksi osuu Lahti Historic Rallyn kanssa päällekkäin myös Kaanaassa ajettava iso jokamieskilpailu Kardaanikunkku, johon järjestävistä seuroista on perinteisesti paljon jäsenistöä suuntaamassa kilpailemaan. Vapaaehtoisten tekijöiden löytämisen kanssa onkin jouduttu kovasti ahkeroimaan.

Kilpailun reitti on tähän kilpailuun uusi, vain joitakin ek-osuuksia on ajettu aiemmin. Perjantain lenkki kiertää Lahdesta koilliseen sekä länteen ja on kokonaisuudessaan 251 kilometriä, josta erikoiskokeiden osuus 77,6 kilometriä. Kolme erillistä ek:ta ajetaan jokainen kahdesti. Perjantaina vietetään huoltotaukoa Lammin Betonilla, johon ensimmäinen tasanopeuskilpailija saapuu klo 13 jälkeen. Paikalla on myös muuta oheisohjelmaa salibandyjoukkue LASB:in vastatessa taukoalueen tarjoiluista ja järjestelyistä. Tällä järjestelyllä halutaan elävöittää rallin ympäristökuntien tapahtumakesää sekä säästää kilpailijoilta siirtymien ajamista. Huoltokin saa vaihtelua, kun pääsee kilpailukeskukselta välillä pois. Illalla klo 18 jälkeen ensimmäinen tasanopeuskilpailija saapuu Lahden Urheilukeskuksen pihaan huoltoon, josta sitten siirrytään yötauolle Trio Hansan parkkihalliin.

Lauantain lenkki suuntautuu Lahdesta kaakkoiseen sekä etelään, lauantaina mukaan kilpailuun tulevat myös Xerox-rallin nuotittamattomat luokat. Ensimmäinen tasanopeuskilpailija starttaa reitille Trio Hansasta klo 7:01 lauantai-aamuna. Lauantain reitti on kokonaisuudessaan 309 km, josta erikoiskokeiden osuus on 72,2 km. Lauantainkin erikoiskokeita on kolme erillistä, jokainen ajetaan kahdesti.

Klo 11:20 tasanopeusluokka saapuu tauolle Lahden Urheilukeskukseen. Moni varmasti tässä kohtaa mietiskelee miksi lauantaina ajetaan huoltoon Lahteen asti. EM-Historicin formaatissa ulkomailla aikataulut ovat kohtuullisen löysät, mutta osallistujien kokonaismäärää on hyvin vaikea ennustaa. Näin ollen taukopaikan koko ja palvelut ruokailuineen on lauantain osalta määritelty järkevimmäksi toteuttaa näin.

Kilpailun maaliin Lahden Satamaan ensimmäinen tasanopeuskilpailija saapuu noin klo 16:30, josta noin tunnin kuluessa Historicin kärki saapuu myöskin maaliin juhlittavaksi.

Italian Battistolli tuo kansainvälistä vauhtia tapahtumaan

Tänä vuonna kilpailuun ei MM-sarjasta tuttuja kuljettajiamme ole ilmoittautunut, mutta mielenkiintoista kalustoa ja kuljettajapareja kilpailussa kyllä mukana on. Mainittakoon kenties mielenkiintoisimpana esimerkkinä Italian Luigi ”Lucky” Battistolli, jolla kartanlukijana Fabrizia Pons. Fabrizia on vuosien aikana ollut kartanlukijana esimerkiksi Ari Vatasella ja Michele Moutonilla ja kokemusta sekä osaamista on paljon. Kutsumanimellä ”Lucky” kilpaileva Battistolli ei myöskään ole kuljettajana suinkaan aloitteleva, miehen ura alkoi jo 70-luvun puolivälissä ja parhaana sijoituksena voitaneen pitää vuoden 1981 San Remo-rallissa Opel Ascona 400:lla ajettua viidettä sijaa. Taakse jäi iso liuta kovia kuljettajia. Lahdessa parivaljakko kilpailee Lancia Delta HF Integrale 16V:lla.

Viime vuoden voittajaksi ajanut San Marinon Giuliano Calzolari on raikkaasti kiekuvalla Ford Escort RS:llään myös varmasti kova pala voitettavaksi. Kilpailussa ajetaan myös eri kategorioiden sijoituksista sekä niiden alla vielä luokittain. Hauskana huomiona osallistujalistalta voidaan poimia category 1:n pisteissä sijalla 4 oleva suomalaispari Sverre Norrgård – Enni Mälkönen. Sverre on osallistunut jokaiseen Lahti Historic Rallyyn ja ajanut aina maaliin.

Kilpailun rallipaketit tulevat myyntiin torstaina 20.7.2017 klo 9 alkaen. Paketin hinta on 20 euroa ja se sisältää katsojaoppaan ek-kartoilla ja lähtöluettelolla sekä rannekkeen, joka oikeuttaa pääsyyn kaikille erikoiskokeille. Ilman rallipakettia erikoiskokeelle suuntaavat katsojat voivat ostaa ek-lipun valitsemansa ek:n välittömästä läheisyydestä 10 euron hinnalla. Alle 12-vuotiaat maksutta.

Kilpailun nettisivulle www.lahtihistoricrally.fi lisätään informaatiota lähes päivittäin, kilpailun Facebook-sivu toimii myös aktiivisesti.

Teksti: Lahti Historic Rally Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli