Ralli 09.08.2018

Lahti Historic Rally ja Lammi-ralli käynnistyvät perjantaina

Mika Turkki (oik.) ja Timo Hantunen voittivat Lahti Historic Rallyn viime vuonna. Kuva: Lahti Historic Rally tiedotus

Lahti Historic Rally ajetaan tulevana viikonloppuna. Ralli ajettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2002, silloin EM-sarjan kandidaattikilpailuna, seuraavasta vuodesta alkaen on ajettu EM-arvosta joka vuosi.

Tälle vuodelle osallistujamäärään saatiin kasvua edellisvuodesta yli 10 prosenttia, kun 68 autokuntaa on ilmoittautunut kansainväliseen kilpailuun kilvoittelemaan. Kuljettajakaartista löytyy peräti 12 eri kansallisuutta.

Suomalaisittain odotetuin tapahtuma olisi ollut Harri Toivosen osallistuminen kilpailuun. Harrin edesmennyt isä Pauli Toivonen voitti Euroopan mestaruuden vuonna 1968 ja sitä koitettiin tavoitella perheeseen nyt 50 vuotta myöhemmin. Espanjalainen PAST Racing laittoi kuitenkin yllättäen kesken kauden pillit pussiin ja mestaruuden tavoittelu jäi kesken.

Kovia kuljettajia on kuitenkin mukana melkoinen määrä. Viime vuoden voittaja Mika Turkki on tänäkin vuonna mukana, toiseksi ajanut Ville Silvasti on myös mukana, sekä San Marinon Giuliano ”Lupo” Calzolari, joka oli viime vuonna kolmas ja edellisenä vuonna voittaja. Mukana on myöskin viime vuoden Euroopan mestaripari Italiasta, ”Lucky” joka ajaa Fabrizia Pons kartanlukijanaan. Viime vuonna kaksikko ajoi vauhdikkaasti ulos jo kolmannella erikoiskokeella.

Kotimaista nopeaa konkariosastoa edustavat esimerkiksi Antero Laine sekä Jari Latvala, joilla on takavuosilta lukuisia SM-mitaleita.

Kansallinen Lammi-ralli myös mukana

Kansallinen ralli on ollut kilpailussa aina mukana, mutta nimi on vuosien saatossa vaihdellut. Tänä vuonna Lammin Betoni-konserni tempautui rallin maailmaan mukaan. Nimisponsori on looginen siksikin, että kilpailuiden reitti suuntautuu Lammille molempina kilpailupäivinä ja huoltotauot vietetään yrityksen piha-alueella.

Lammi-ralliin saatiin peräti 85 osallistujaa, yli tuplaten viime vuoteen verraten. Laaja valikoima eri luokkia, sekä vaihtoehdot ajaa nuotista tai nuotitta mahdollisti tämän määrän nousun. Nuottiluokkiin ilmoittautui 14 autokuntaa ja he ajavat kaksipäiväisenä, lisäksi 2 Historic-kuljettajaa ajaa kaksipäiväisenä ilman nuotteja. Lauantaille mukaan tulevat sitten ilman nuotteja loput 69 autokuntaa. Kilpailijoissa löytyy nuorista lupauksista konkareihin, ja autoissa historic-autoista tuoreimpiin R5-luokan uutuuksiin. Kaukaisimmat kuljettajat edustavat Yläkemijoen Urheiluautoilijoita.

Keskeiset toiminnot, sosiaalinen media sekä lisukkeena Flying Finn Tour

Kun kilpailu perjantaina starttaa Lahden Satamasta klo 10 liikkeelle, pyyhältävät kilpurit Lammin suuntaan, jossa kolmen ek:n jälkeen vietetään huoltotaukoa yhden jälkeen iltapäivällä. Kilpailun iltahuolto on kilpailukeskuksessa Lahti-hallilla klo 18 aikaan perjantai-iltana, josta autot siirtyvät yötauolle.

Lauantaina lähdetään jälleen satamasta liikkeelle, tällä kertaa jo klo 9 alkaen. Toisenakin kilpailupäivänä huoltotauko on Lammilla puolenpäivän aikaan. Kilpailun maaliin Lahden Satamaan ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan puoli viiden aikaan iltapäivällä.

Lahti Historic Rallyn facebook-sivusto lähettää live-lähetystä reitiltä käytännössä koko ajan jostakin, ja ohessa myös studio-osuuksia sekä haastatteluita. Kyseessä on luultavasti laajamittaisin suora lähetys sosiaalisessa mediassa, mitä rallin tiimoilta on maassamme toteutettu.

Lauantaina Lahden Satamassa on varsinainen moottoriurheilupäivä, kun AKK:n Flying Finn Tour saapuu Lahti Aquan:n piha-alueelle klo 10-15 väliseksi ajaksi. Flying Finn Tour on osa kotimaista laadukasta koulutuspolkua, joka mahdollistaa nousun ruohonjuuritasolta aina maailman huipulle asti. Kiertueen tarkoituksena on tuoda Karting lähelle perheitä ja nuoria harrastajia. Paikalla on mahdollisuus testata valvotusti karting-autoa, videopelata, tai kysellä lajista enemmän.

Teksti: Jani Seppälä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli