Ralli 07.08.2019

Lahdessa ajetaan viikonloppuna historic-rallin EM-pisteistä

Australialaisilla Darren Snooksilla ja kartturi Tracey Dewhurstilla lienee pisin matka tulla Lahteen ajamaan. Kuva: Paul Mollison

Viikonloppuna ajetaan Lahti keskuspaikkana historic-rallien EM-sarjan kuudes osakilpailu. EM Lahti Historic Rally on sarjan ainoa sorapinnalla ajettava kisa, minkä vuoksi vain jokunen etelä-eurooppalainen on uskaltautunut mukaan. Yhdeksästä osakisasta loppupisteisiin lasketaan kuusi parasta, joten pohjolan perukoilla suomalaiskuljettajilta ”selkäänsaamisen” voinee ymmärrettävästi jättää väliin.

Positiivista on kuitenkin se, että ikäkategorioiden pistetaulukon kärkimiehistä aika moni sentään nähdään Lahden kisassa. Näin mestaruus todellakin ratkaistaan ajamalla eikä pisteitä jaeta ”ilmaiseksi”.

Kategoriassa 1 brittipariskunta Ernie ja Karen Graham ovat pistetaulukossa viiden kisan jälkeen 69 pisteen turvin kakkosena, parikymmentä pistettä johtavaa Antonio Parisia perässä. Grahamit ovat tuttuja Lahden kävijöitä Escort Twin Camillaan ja onnistuessaan pystynevät kasvattamaan pistepottiaan mukavasti.

Tänä vuonna ykköskategorian mitalitaistelu on suomalaisittain oikeastaan vain parin Elias Kivitila – Timo Tuominen harteilla, kun kestomenestyjä Sverre Norrgård siirtyi EM-sarjasta muihin kisoihin. EM-kisoja tältä kaudelta Norrgårdilla on kaksi ja Lahden Jari Hyvärisellä kolme. Miehet ovat tasapistein sijoilla 6 ja 7.

Kategoriassa 2 nähdään pistejohdossa oleva belgialainen Carlo Mylle Porsche Carreralla. Pisteitä mies on kerännyt jo 66, kun kakkosena olevalla Paolo Pasuttilla niitä on 59. EM-sarjalaisista vain seitsemäntenä 27 pisteellä oleva virolainen Villu Mättik on Lahdessa keräämässä pisteitä.

Mielenkiintoinen kategoria 3

Kategoriassa 3 on kutkuttavin pistetilanne. Porsche-pari Pentti Veikkanen – Timo Jaakkola on johdossa 62 pisteellä ennen paria Esa Peltonen – Jyrki Saarto, jotka ajavat Starletilla. Vain yhden pisteen päässä Peltosesta kolmantena on itävaltalainen Karl Wagner, joka nähdään Lahdessa. Samoin Lahteen innostui lähtemään nimimerkillä Zippo ja Audi quattrolla ajava italialainen, joka on vain kolmen pisteen erolla pistetaulukon neljäs. Suomalaisista Klaus Wilkman Triumph TR8:lla on viides kolmen pisteen päässä Ziposta. Lahdessa Wilkmanin kartturina Hanna Valosen sijaan toimii Pasi Haataja. Teuvo Hämäläinen – Pirjo Rosberg Starletilla on yhdeksäntenä kaksi kisaa ajaneena, mutta kummastakin tuli keskeytys.

Kategorian 4 kolmantena 52 pisteellä oleva Will Graham M3 Bemarilla on kärkiukoista ainoa paikalla. Ville Silvastilla ja Jari Latvalalla on kummallakin pisteitä 14, kumpikin on keskeyttänyt yhden kisan ja toisesta kertyi 13 pistettä. Matti J. Tarvainen on myös ilmoittautunut ajamaan EM-pisteistä, toistaiseksi pistesaldo näyttää nollaa.

Muitakin kovia rallihemmoja

Osanottajaluettelossa on edellä mainittujen EM-pisteistä ajavien lisäksi iso liuta kovia rallimiehiä. Numerolla 1 starttaa itseoikeutetusti viime vuoden kisan voittajapari Jari Kankaanmäki – Enni Mälkönen Volvo 242:lla. Perään numerolla 2 lähtee italialainen Zippo Audi Quattrolla. Muun muassa Marko Uutela, Antero Laine, Janne Lindberg, ruotsalainen Harry Joki, Tommi Hannuksela, Ville Ruokanen, Petteri Sappinen, Ari Kirvesmäki, Heikki Westerlund ja niin moni muukin (turha luetella tässä koko lähtöluetteloa) taistelevat taatusti tosissaan yleiskisan paremmuudesta. Yleisölle on siis tarjolla kunnon historic-rallia.

EM Lahti Historic Rallyn kilpailukeskus on Lahti Hallissa, Salpausselänkatu 7. Kaksipäiväisen kisan reitillä on pituutta noin 702 km sisältäen 12 erikoiskoetta yhteispituudeltaan noin 155 km. Perjantaina ajetaan kolme pätkää kahteen kertaan ja lauantaina toiset kolme pätkää kahteen kertaan. Taukoa vietetään perjantaina Kausalassa noin klo 13.00 alkaen ja lauantaina Lammilla noin klo 11.45 alkaen.

Perjantaina kilpailijat kokoontuvat lähtöalueelle Lahden Satamaan klo 9.30. Kello 10.01 tapahtuu 1. jakson lähtö seremoniallisin lähtötapahtumin. Kello 19 alkaen kilpailijat saapuvat yötauolle Hansatalon P-halliin.

Lauantaina kisa jatkuu klo 8.31 alkaen. Maaliin kilpailijoita odotellaan hieman kello 15:n jälkeen ja klo 17 on tarkoitus jakaa palkinnot Satamassa.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli