Snowcross 04.03.2019

Laamavuori Snowcross vauhdissa Torniossa

Jere Tynkkynen oli hyvässä vauhdissa sunnuntain PM-kilpailussa. Kuva: Susanna Laitinen

Snowcrossin SM-kausi jatkui viikonloppuna Torniossa. Laamavuori Snowcross -tiimin kuljettajien urakan aloitti Pro Lite -luokassa Parikkalan kisojen jälkeen kärkipaikkaa pitävä Matti Reinikainen.

Reinikainen oli hyvässä vedossa myös Torniossa, aloittaen päivänsä karsintaerän voitolla. Toisessa karsintaerässä Reinikaisen vauhti riitti toiseen sijaan, joten finaaliin lähdettiin hyvistä lähtökohdista. Finaalissa nopeampi oli vain Ruotsin John Malmstrom, joten Reinikainen sai vahvistettua johtoasemaansa SM-sarjan kokonaispisteissä, jossa hän nauttii nyt 41 pisteen etumatkaa toisena pisteissä olevaan Joona Mariniin nähden.

Pro -luokassa tiimin konkari Jere Tynkkynen karsi tiensä suoraan finaaliin hieman haasteellisilla karsintaeräsijoilla 2. ja 3. Tynkkynen taisteli finaalin alussa haasteellisen startin jälkeen tietään kohti kärkijoukkoa, kunnes kanssakilpailija tyrkkäsi miehen tylysti kumoon. Tynkkynen jatkoi matkaansa joukon hänniltä, mutta vaikka hän saikin vielä hyvin rytmistä kiinni, ei nousujohteinen ajo riittänyt kaadon jälkeen 11. sijaa ylemmäksi.

Sunnuntaina oli Oskari Laamasen vuoro avata päivä juniorit 11-14 luokassa. Laamanen ei saanut parasta rytmiä päälle vielä aika-ajossa, mutta ensimmäisessä erässä meno maistui, ja Laamanen pystyi nousemaan erän ensimmäisten kierrosten aikana kärkipaikalle, jonka hän sai pidettyä aina ruutulipulle asti. Toiseen erään nuorukainen sai nappistartin, mutta ensimmäisen kierroksen aikana Oliver Jaakola ampaisi kärkeen, jättäen taakseen Laamasen sekä Jesse Mattssonin. Kärkikolmikko taisteli sijoituksistaan koko erän ajan, mutta sijoitukset pysyivät muuttumattomina ruutulipulle asti. Tämä riitti kuitenkin kokonaiskilpailun voittoon ja juniorit 11-14 Suomen Cup pistejohdon kasvattamiseen 15 pisteeseen.

Sunnuntaina Tynkkysellä ja Reinikaisella oli edessään PM-kilpailut samaisella Laivakankaan raviradalle rakennetulla snowcross areenalla Torniossa. Reinikainen aloitti urakan kovatasoisessa Pro Stock -luokassa, ajaen harjoitusten yhdeksänneksi. PM-eriin lähtöpaikat arvottiin, joten harjoitusten ajalla ei ollut merkitystä päivän etenemisen kannalta. Reinikainen sai kehnon startin, mutta taisteli suomalaisten, norjalaisten ja ruotsalaisten kilpailijoiden joukossa kymmenennen sijan paikkeilla päättäväisesti, kunnes meno tyssäsi pieneen kaatumiseen viimeisellä kierroksella. Ensimmäisen erän sijoitukseksi kirjattiin 14:s. Reinikaisen selkää vaivanneet lihaskivut pahenivat ensimmäisen erän jälkeen, joten kaksi seuraavaa PM-erää päätettiin jättää miehen osalta väliin.

Tynkkynen lähti PM-kilpailuun nälkäisenä, vaikka tiesikin Pro Open -luokan olevan kovatasoisempi kuin viime vuosien EM-kilpailuissa. SM-kisoissa tärkeimmät erät, eli finaalit ovat menneet syystä tai toisesta kehnosti, joten nyt oli aika näyttää, että kyyti kyllä piisaa aina kärkisijoille asti, kun vaan palaset loksahtavat paikoilleen. Nyt Tynkkynen saikin ajaa kaikki kolme PM-erää ilman suurempia murheita ja nousi kovassa porukassa parhaana suomalaisena kokonaiskisan neljänneksi. Edelle ennätti vain kolme, urallaan Pohjois-Amerikassakin ammatikseen ajanutta ruotsalaista Harr, Norum ja Stenberg.

– Tämä on ehdottomasti urani kovin saavutus, sillä kisassa oli kaikki Pohjoismaiden parhaat skandinaviassa kilpailevat kuljettajat. Kelkassa ja ajossa on vielä tekemistä, jotta saadaan täysi isku loppukauteen päälle, mutta näihin on selkeät suunnitelmat ja askelmerkit piirretty, Tynkkynen kertoi.

Teksti: Laamavuori tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross