Snowcross 17.03.2019

Laamavuori Snowcross hyvässä iskussa Kuopiossa

Laamavuori Snowcross -tiimin kuljettajat vasemmalta: Oskari Laamanen, Jere Tynkkynen ja Matti Reinikainen. Kuva: Laamavuori Snowcross

Snowcrossin SM-sarjan kolmas kilpailuviikonloppu ajettiin hienoissa puitteista Puijon Pesäpallostadionilla Kuopiossa. Eteläsavolaiselle Laamavuori Snowcross -tiimille Kuopion kisa oli lähikisa, joten paikalla oli runsaasti yhteistyökumppaneita, faneja ja muita tuttuja.

Lauantaina kilpailut tiimin osalta alkoi Pro-lite -luokan harjoituksilla, jossa Matti Reinikainen aloitti urakkansa. Lauantai oli Pro-lite -luokan SM-sarjan pistejohdosta nauttivalle Reinikaiselle hieman vaikea päivä.

– En saanut omaa ajoa kulkemaan ja sain erissä huonot lähdöt, Reinikainen juttelee haastavan lauantaina päivän päätteeksi.

Reinikainen oli ensimmäisen karsintaerän neljäs ja toisen karsintaerän viides. Reinikainen sai kehnon startin, mutta pystyi nousemaan neljänneksi.

– Erän puolivälissä tuli kuitenkin jäätävät pannut ja lensin tangon yli, Reinikainen toteaa pettyneenä.

Reinikainen pääsi kuitenkin jatkamaan matkaa ehtien maalin kymmenenneksi.

Reinikaisen epäonninen lauantai sai kuitenkin tiimin sisällä hieman balsamia haavoihin, kun Tynkkynen nautti onnistumisista Pro-luokan kilpailussa.

– Ajo lähti heti aamusta kulkemaan, kelkka pelasi hienosti ja isommilta virheiltä ja epäonnelta vältyttiin, toteaa Tynkkynen hienon kisan päätteeksi.

Tynkkynen ajoi karsintaerissä eräsijat kolme ja kaksi, joten hän pääsi hyvistä asetelmista suoraan finaaliin.

– Kelkka toimi koko päivän hyvin, mutta tehtiin vielä pieniä parannuksia säätöihin finaalia ajatellen. Uudet säädöt toimi hienosti ja pääsin ampaisemaan finaalin startista kärkeen. Nyt en nostellut alkukierrosten aikana yhtään ja yritin heti alkuun saada pienen kaulan vastustajiin, Tynkkynen iloitsee.

Tynkkynen sai ajettua pienen turvallisen kaulan kakkosena ajavaan Pieti Puhakkaan ja kontrolloitua erää tarpeen mukaan.

– Välillä tietoisesti rauhoitin ajoa ja seurasin tilannetta. Lopussa piti vielä vähän kiriä, jotta voitto varmistuisi.

Pitkän, 20 kierroksen erän jälkeen Tynkkynen tuuletti uransa ensimmäistä SM-osakilpailuvoittoa onnellisena.

– Oli uskomattoman hieno fiilis viimein voittaa SM-osakilpailu. Ollaan tehty tosi kovasti töitä ja tiesin, että voitto on vain ajan kysymys. Vauhtia on ollut hyvin aiemminkin, mutta nyt viimein osui kaikki palikat kohdalleen, Tynkkynen kertoo iloisena. 

Kilpailun jälkeen vuorossa oli vielä dominator-kilpailu, jossa ajettiin kahden kierroksen lähtöjä mies miestä vastaan periaatteella. Reinikainen karsiutui ensimmäisellä kierroksella, mutta Tynkkynen pääsi aina finaaliin asti kolmen nopeimman joukkoon.

– Hietalahti sai paremman startin ja karkasi kärkeen, enkä päässyt erän aikana ohi, joten dominaattorin voitto meni Hietalahdelle, kakkossijalle yltänyt Tynkkynen toteaa.

Kilpailut jatkuivat samassa paikassa sunnuntaina, jolloin oli Oskari Laamasen vuoro aloittaa päivän kilpailut Juniorit 11-14 -luokassa. Laamanen tykkäsi kovasti Kuopion radasta ja jo harjoituksissa meno näytti hyvältä. Aika-ajossa Laamanen kellotti ryhmänsä pohja-ajan 2 sekunnin marginaalilla. Ensimmäisen erän startin jälkeen Laamanen lähti tekemään nousua neljänneltä paikalta. Hyvällä ja päättäväisellä ajolla Laamanen pääsi nousemaan kärkeen ja ensimmäisen erän voittoon. Toisessa erässä nuori Emil Herten tarjosi hyvän vastuksen, mutta Laamanen veti pidemmän korren napatessaa voiton myös toisesta erästä. Laamaselle irtosi Kuopiosta täysi pistepotti, josta on hyvä jatkaa tukevassa pistejohdossa sarjan viimeiseen kilpailuun Rukalle.

Reinikaisen ja Tynkkysen kisat jatkuivat sunnuntaina Laamasen kilpailun jälkeen. Reinikaisen päivä lähti selkesti lauantaita paremmin käyntin.

– Ajo alkoi jo harjoituksissa tuntumaan hyvälle, vaikka niska oli kipeä eilisestä kaatumisesta johtuen.

Reinikainen kellotti ryhmänsä parhaan ajan ja lähti luottavaisin mielin kohti eriä. Ensimmäisessä karsintaerässä Reinikainen sai kohtuullisen lähdön.

– Erän aikana tuli hieman kolisteltua kanssakilpailijoiden kanssa, ja ajolaseihin tarttuva sohjo toi omat haasteensa. Maalissa kuitenkin neljäntenä, Reinikainen totetaa.

– Toinen karsintaerä lähti hyvin käyntiin. Pystyin nousemaan kärkeen ja nappaamaan voiton, Reinikainen sanoo helpottuneena.

Finaalissa Reinikainen pääsi todellisen kilvanajon makuun taistellessaan noin viidennen sijan paikkeilla kohti parempia sijoituksia. Reinikainen pääsi nousemaan aina kolmanneksi asti, joten tällä kertaa nopeampia olivat vain Norjan Edvard Moland ja Ruotsin John Malmström. Myös Reinikainen jatkaa tukevassa pistejohdossa kohti SM-sarjan päätösosakilpailua.

Tynkkysen sunnuntai alkoi hieman haasteellisesti, sillä mies oli kokenut edellisenä päivänä sen verran kovia, että aamulla nilkkaa, polvea ja rakoille kulunutta kämmentä piti paikkailla ja lämmitellä reilusti.

– Sunnuntai aamu oli oikeasti vaikea, kun kävelykin ontui ja tangosta kiinnipitäminen oli tuskaa. Nilkka, polvi ja kämmen teipattiin ja harjoitukset meni ihan vaan lämmitellessä. Harjoitusten jälkeen jatkoin kropan huoltoa ja heitin mielessäni valmentajan opin mukaan kivut avaruuteen.

– Eka karsintaerä lähti hyvin käyntiin, vaikka ajo oli vielä vähän varovaista. Joonas Keskiaho karkasi startista kärkeen ja karkuun, mutta pystyin ajamaan kuitenkin hyvin kakkoseksi. Seuraavaan karsintaan lähdettiin uudella attackilla, nyt kun kroppa oli kunnolla lämmin. En saanut ihan nappistarttia, mutta löysin hyvän linjan ekalla kierroksella takasuoralle, jossa pystyin nousemaan kärkeen. Nyt en löysäillyt yhtään, vaan ajoin karsintaerän voittoon. Tämä tarkoitti sitä, että finaaliin pääsin valitsemaan lähtöpaikan toisena, Tynkkynen summaa sunnuntaina karsintaeriä.

Finaalissa Tynkkynen, Osmo ja Keskiaho tarjosi hyvää viihdettä katsojille kamppaillessaan tiukasti kärkipaikasta. Keskiaho karkasin kärkeen, Osmo kakkoseksi ja Tynkkynen kolmanneksi.

– Alussa kokeilin vääntää täysillä ja kokeilla mille sijalle sitä päätyy. Osmo ja Keskiaho pääsi kuitenki edelle ja yritin vielä ajaa Osmosta ohi erän alkukierroksilla. Sohjosuihkussa toisen takana ajaminen oli kuitenkin tosi vaikeaa, ja kun kierroksella ohitettavat hieman sotkivat rytmiä, oli parempi tyytyä kolmanteen sijaan ja ajaa varmasti ehjänä maaliin, Tynkkynen sanoo.

– Voittoa lähdettiin tietysti hakemaan, mutta olen kyllä tosi tyytyväinen kolmanteen sijaan ja koko viikonloppuun, kuudennelta sijalta SM-pisteissä kolmanneksi noussut Tynkkynen toteaa.

– Täytyy olla koko tiimin puolesta todella tyytyväinen kuluneeseen viikonloppuun ja siihen tasoon, johon olemme pystyneet huikeiden kumppanien avulla nousemaan.

Nyt onkin sopivasti parin viikon kisatauko, jonka jälkeen Tynkkysellä on edessään MM-kisat Ruotsin Bodenissa. MM-kisojen jälkeen tiimi suuntaa SM-kauden päätösviikonloppuun Rukalle 13. ja 14. huhtikuuta.

Teksti: Laamavuori Snowcross tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross