Ralli 21.12.2018

Kympin Suorassa Kristian Sohlberg “Tie moottoriurheilun huipulle vaatii paljon”

Kristian Sohlberg. Kuva: Kristian Sohlbergin rallikoulu

Menestyksekkään ralliuran tehnyt Kristian Sohlberg on keskittynyt viime vuodet valmennustoimintaan. Kympin Suorassa mies muun muassa listaa tekijöitä, jotka auttavat kuljettajaa pääsemään maailman huipulle.

1. Mitä elämääsi kuuluu tällä hetkellä?

Kausi alkaa olla paketissa, mutta toisaalta uusi jo alkaa. Maanantaina oli talven ensimmäinen koulutuspäivä Vanttauskoskella. Lasten ja avopuolison kanssa joulun ja uuden vuoden viettoon seuraavaksi. Työt jatkuu 7.1.2019.

2. Olet tehnyt valmennustoimintaa Suomen lisäksi muualla Euroopassa sekä Venäjällä, miten kuljettajien mentaliteetti/harjoittelutavat eroavat muissa maissa verrattuna Suomeen?

Viimeiset vuodet olen kiertänyt muun muassa sarjaa Gus Greensmith kanssa ja toki ollut muitakin valmennettavia Euroopassa ja muualla. Harjoittelutavat eivät kauheasti eroa, koska minä teen suunnitelmat, mutta toki aina kuskin tason mukaan mennään. Yleisesti ottaen vastaanotto on hyvä ja oppimisen halu kaikilla samaa luokkaa. Kuskien isoin ero on siinä, miten paljon he tekevät töitä kokonaisuuden eteen.

3. Kuinka monta kuljettajaa valmennettavanasi on tällä hetkellä ja kenet näet potentiaalisena tulevaisuuden mestarina?

Tällä hetkellä on Gus Greensmith, Sami Pajari ja Benjamin Korhola sellaisina, joiden kanssa teen paljon töitä. Näistä Gus ja Sami ovat sellaisia kenestä kuullaan seuraavien vuosien aikana varmasti. Benjamin on 15-vuotias, mutta todella lupaava kuljettaja. Tämän lisäksi on reilu viisi kuskia, joita valmennan ajoittain. Kyselyjenkin määrä on lisääntynyt aika hyvin, joten tekemäni työ ja panostus alkaa kantaa hedelmää. Haluan ensisijaisesti olla mukana projekteissa, missä on pitkän ajan suunnitelma.

4. Mikäli haluaa maailman huipulle moottoriurheilijana, mitkä ovat tärkeimmät tekijät, joihin keskittyä?

Ajaa mahdollisimman paljon erilaisilla autoilla, oppia auton käsittelytaito ja kehittää sitä. Pitää kysellä paljon, ajaa paljon ja olla fyysisesti kovassa kunnossa. Jos kutsu käy testiin, pitää olla valmiina. Myös suomalaisille kuskeille englanninkielen opiskelu on tärkeässä asemassa.

5. Entä tärkeimmät luonteen piirteet?

Rauhallisuus ja paineensietokyky. Totta kai luontainen rauhallisuus. Kyky pystyä muuttamaan ajotyyliä auton mukaan, jos se ei aina ole ihan täydellinen. Rehellinen palautteen anto on tärkeää, asioiden keksiminen ei johda mihinkään.

6. Miten näet suomalaisen moottoriurheilun tulevaisuuden?

Suomalainen moottoriurheilu on tällä hetkellä kovassa nosteessa. AKK:n valmennusryhmä Tuomo Nikkolan johdolla tekee hyvää työtä ja sen lisäksi minä ja muutama muu ammattivalmentaja tekee töitä muiden kuskien kanssa. Ajatusmaailma ajamisessa on muuttunut vuosien aikana ja meidän täytyy olla mukana siinä kehityksessä.

7. Kuka on seuraava suomalainen rallin maailmanmestari?

Uskon sen olevan Esapekka Lappi tai Teemu Suninen.

8. Mikä oli tämän vuoden kohokohta?

Tämän vuoden kohokohta oli Gusin hyvät suoritukset kisoissa ja Samin nuorten Suomen mestaruus.

9. Mitä on luvassa ensi kaudella?

Luvassa on aika kiireinen vuosi eri kuskien kanssa. Kuten aikasemmin totesin yhteydenottoja on alkanut tulla koko ajan enemmän. Vielä toivoisin, että suomalaiset kuskit ottaisivat rohkeasti yhteyttä, koska töitä olisi paljon tehtävänä.

10. Mitä olet toivonut joulupukilta?

Työntäyteisen vuoden ja paljon aikaa lasten ja avopuolison kanssa.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli