Ralli 29.12.2018

Kympin Suorassa Harri Rovanperä: “Ralli on nousujohteisesti hyvällä mallilla Suomessa”

Kalle ja Harri Rovanperä. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Pitkän uran rallimaailman kirkkaimmalla huipulla tehnyt Harri Rovanperä heitti ajohanskat naulaan vuoden 2006 päätteksi, mutta rallitouhuissa mies on tiiviisti mukana vielä nykypäivänä. Kyselimme muun muassa, mitä hän on mieltä suomalaisen rallin tilanteesta tällä hetkellä. 

Mitä sinulle kuuluu?

Tällä hetkellä ollaan Levillä lomailemassa. Kinkut on syöty ja kuuluu erittäin hyvää.

Mistä syntyi aikoinaan kipinä autourheiluun?

Sen aikaisen työkaverin kanssa käytiin kattomassa paikallista rallia penkalla ja jotenkin tultiin siihen tulokseen, että pitäisikö kokeilla, sehän voisi olla ihan jännää hommaa. Olin 22-vuotias, kun koskin ensimmäiseen ralliautoon. Kipinä iski aika myöhäisessä vaiheessa.

Mikä on mieleenpainuvin yksittäinen kilpailusi?

Jyväskylän voittotaistelut on tietenkin jäänyt mieleen, aika monta kertaa siellä johdettiin. Mieleenpainuvin taitaa olla kuitenkin ensimmäinen RAC-ralli, kun sinne mentiin vähän ummikkona kylmiltään ajamaan. Oli lunta, jäätä ja kaikkea. Se oli erittäin haastava.

Paras erikoiskoe?

Aika moni varmaan sanoo Ouninpohja ja sieltä maalista on kyllä monia huikeita muistoja, mutta on niitä muitakin hienoja. Uudesta-Seelannista tulee mieleen sellainen yli 40 kilometriä pitkä pätkä, se oli oikein hauska ja jännä. 

Mikä kaikista ajamistasi autoista on jäänyt sinulle mielekkäimpänä mieleen?

Grifone-tiimin Toyota Corolla vuodelta 2000. Ajettiin joku 50 kilometriä testiä ja mietin, että voiko se olla noin helppoa. Pystyi ajamaan vaikka puun ympärillä rinkiä. Sillä ajettiinkin podiumpaikoista heti ihan kylmiltään. Totta kai Peugeot on ollut nopein auto sen jälkeen, mutta Corolla oli sellainen positiivinen yllätys.

Vieläkö olisi innostusta ajaa kilpaa?

Ei hirveesti ole sellaista hinkua. Ei sen jälkeen, kun sammutin auton Walesissa 2006 parc fermeen. Niin paljon on tullut oltua mukana Kallen touhussa, että näen rallia ihan tarpeeksi. Tunturiralliin kyllä esimerkiksi voisin lähteä fiilistelemään, se on ehkä sellainen.

Mitä mieltä olet suomalaisen rallin tilanteesta tällä hetkellä?

Mun mielestä ralli on nousujohteisesti hyvällä mallilla Suomessa. Hyviä nuoria ukkoja tulee ja on maailmalle jo päässytkin, ja varmasti pääsee jatkossakin.

Kenet veikkaat olevan seuraava suomalainen rallin maailmanmestari?

Haha, no sitähän ei vielä voi tietää. Laji kun on hivenen haastava, niin ei sitä oikein kukaan voi sanoa, mutta toivotaan että se maailmanmestaruus sieltä on Suomeen tulossa.

Missä vaiheessa oli selvää, että Kalle seuraa jalanjälkiäsi rallimaailman huipulle.

Ehkä voisi sanoa, että siinä Kallen 12 vuoden iässä, kun pääsi ajamaan ensimmäistä kertaa Latviaan. Siinä vaiheessa näki, että se tahtotila on kova ja että se ajatus on siellä.

Mitä toivot vuodelta 2019?

No nyt jos ralliaiheessa jatketaan, niin toivon Suomen junnujen urakehityksille jatkoa. Hyviä kilpailuja ja menestystä nuorille miehille!

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli