Ralli 02.12.2018

Kympin suora: Jarmo Kytölehto

Jarmo Kytölehto kävi kartanlukijansa Arto Kapasen kanssa vuoden 1996 Neste Rallissa hurjaa taistelua yleiskilpailun kolmannesta sijasta. Marcus Grönholm jäi lopulta niukasti neljänneksi. (Arkistokuva)

Jarmo Kytölehto on kolminkertainen rallin Suomen mestari. Kytölehto nousi urallaan myös kaksi kertaa palkintokorokkeelle Suomen MM-rallin yleiskilpailussa.

Erinomaisten suoritusten turvin Kytölehto pääsi ajamaan vuoden 1998 Jyväskylän MM-rallin tehdastiimin Subaru Impreza WRC:llä. Tallikaverina oli tuolloin vuoden 1995 rallin maailmanmestari Colin McRae.

Britannian rallisarjassa Kytölehto ajoi yhteensä viisi kautta ja kilpailu-uransa hän lopetti vuonna 2000 ajettuaan viimeisen kauden Britanniassa Hyundain Kit Carilla.

Kyselimmekin nyt, mitä miehelle kuuluu tänä päivänä.

Mistä syntyi kipinä moottoriurheiluun?

Kyllä kai se ihan näistä kotioloista lähti. Isä oli moottoriurheilumiehiä ja olin hyvin pienestä asti mukana. Ensimmäiset muistot on Mäyrämäen crossiradalta sekä jäärata-ajoista, sillon ajettiin myös maarataa. Moottorisahan kokoisesta asti kuitenkin olin jo mukana moottoriurheilun parissa.

Suurin esikuvasi?

Sitä aikaa kun rupesi muistamaan, niin Timo Mäkinen ajoi Minillä. Kyllä kai se Mini säväytti ensimmäisenä. Mäkinen oli muutenkin säväyttävä kaveri siinä 60-luvun puolivälin paikkeilla.

Mieleenpainuvin yksittäinen ralli?

Varmastikin ensimmäinen Tunturiralli etuvetosella Opelilla. Hyvinkin oli katkolla, että lähdetäänkö ollenkaan, mutta sitten Porasen Heikki sai puhuttua mukaan. Ensimmäinen nuottiralli hyvin vähäisellä kokemuksella kalustosta.

Paras kalusto, jolla olet kilpaillut?

Kai se on minun kohdalla on vuoden 1997 WRC Escort. Subaru (Impreza WRC) oli kanssa hieno auto, mutta jostain syystä kello ei tykännyt kun sillä ajoin.

Ikimuistoisin hetki urasi varrelta?

Jyväskylän MM-rallin podiumsijoitukset. Ne oli hienoja hetkiä.

Kovin kilpakumppanisi?

Montakin taistelutilannetta tulee mieleen, mutta Marcuksen (Grönholm) kanssa vuonna -96 vääntö oli kova. Siinä oli hienoa taistelua.

Mieleisin erikoiskoe?

Sellainen mikä on aina onnistunut, Ouninpohja on ainakin todella hieno pätkä. Se myös kyllä sujui yleensä hyvin, joten varmasti se mieleisin on ollut Ouninpohja.

Missä merkeissä aika on kulunut aktiiviuran jälkeen?

Kyllä se täällä siviilipuolen hommissa on mennyt. En ole moottoriurheilupuolelle lähtenyt, vaikka vähän olisi jotain virityksiä sinnekin ollut. Kotitilan ja yritystoiminnan ympärillä kuluu aika.

Kytölehdon viimeisin kilpailu on vuoden 2009 Tunturiralli. Kuva: Ralli SM tiedotus

Vieläkö olisi innostusta ajaa kilpaa?

No mikä ettei. Kymmenen vuotta sitten viimeksi ajoin Tunturirallin. Kyllähän se oli hieno reissu.

Seuraatko moottoriurheilua vielä nykypäivänä?

Tulee ainakin tuloksia seurattua. Huonosti olen käynyt SM-ralleissa, mutta keskimäärin kolme MM-rallia kauden aikana olen paikan päällä, se on ollut aika vakio. Rallin MM-sarjan mielenkiinto on lisääntynyt uudistuksien myötä, mutta kyllä joku toinenkin saisi välillä voittaa ranskalaisten lisäksi, Kytölehto naurahtaa lopuksi.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli