Rata-ajo 02.02.2017

KymiRing avasi mahdollisuudet F1-kilpailulle Suomeen

Nähdäänkö F1-autot tulevaisuudessa myös Suomessa? Kuva: FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA

Iitin kuntaan valmisteilla olevalle KymiRing-moottoriurheiluradalle haetaan parhaillaan Kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n korkeinta luokitusta, mikä mahdollistaa MotoGP-kilpailuiden lisäksi myös Formula1-osakilpailun järjestämisen Suomessa.

Iittiin valmistuvalla 4,6 kilometrin mittaisella KymiRing-radalla on tulevaisuudessa mahdollista järjestää ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MM-osakilpailun lisäksi myös autourheilupuolen huipputapahtuma, sillä radalle on nyt haettu myös Kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n FIA 1-luokitusta. Käytännössä luokituksen korotus tarkoittaa sitä, että MotoGP:n lisäksi KymiRingillä voidaan tulevaisuudessa ajaa myös Formula ykkösiä.

– Rakentamisen tässä vaiheessa Grade-luokan korotus kilpa-autoilun osalta on vielä kustannustehokasta ja ei olisi viisasta jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä, toteaa KymiRingin hankejohtaja Timo Pohjola.

– Viime vuoden lopulla suoritetussa FIM:n ratatarkastuksessa keskityttiin turva-alueiden yksityiskohtiin, kuten pintamateriaaleihin ja kilparadan pinnan kaltevuuteen. Tarkastuksessa havaitut kehitystoimet on hyväksytty MotoGP:n järjestäjällä Dorna Sportsilla ja nyt muutossuunnitelmat ovat FIA:n analysoitavana. FIA suorittaa tarvittavat simuloinnit eri autoluokille mukaan lukien Formula 1. Tulemme rakentamaan Suomeen moottoriurheilun arvokilpailuille suorituspaikan. Kilpailuiden järjestäminen on sitten eri asia, Pohjola jatkaa.

Autourheilun kattojärjestössä AKK:ssa radan luokituksen korotus herättää luonnollisesti suurta mielenkiintoa.

– On luonnollista, että lähdemme vakavasti tutkimaan mahdollisuuksista saada jollain aikavälillä Suomeen myös Formula 1 -kilpailut, toteaa AKK-Motorsport ry:n puheenjohtaja Juhani Pakari.

– KymiRing on valmistuttuaan koko pohjoisen Euroopan ainoa moottorirata, joka täyttää F1-vaatimukset ja mikä asiassa on myös hyvin merkittävää, rata on katsojien kannalta poikkeuksellisen hyvä, rata-alueelta on nähtävissä erinomaisen paljon, Pakari jatkaa.

Mies näkee, että formula ykkösissä jatkossa puhaltavat uudet tuulet vuosia sarjaa johtaneen Bernie Ecclestonen siirryttyä sivuun, hyödyttäisivät myös Suomea.

– Uskomme, että F1-sarja tulee kokemaan merkittäviä muutoksia uuden omistajan myötä. Koemme tilanteen samalla hyvänä tilaisuutena meille, sillä KymiRingin sijainti on myös erinomainen. Tavoitteenamme on, että maailman menestyneimmässä autourheilumaassa nähdään myös ajettavan F1-kilpailuja, Pakari toteaa.

Kimi Räikkönenkin pääsisi KymiRingillä antamaan nimikirjoituksia suomalaisyleisölle. Kuva: FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA

Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan Suomen osakilpailun valmistelut ovat hyvässä vauhdissa. MotoGP-sarjan promoottori Dorna tulee vahvistamaan Suomen MM-osakilpailun ajankohdan tulevana kesänä. Maansiirtotyöt KymiRingillä jatkuvat maaliskuussa.

– Työt jatkuvat täydellä teholla taas kelien niin salliessa. Teemme Grand Prix –rataa, emme tietä. Jäiseen maahan ei rakenneta, Pohjola toteaa.

– Kaiken kaikkiaan ollaan hyvällä mallilla ja toki sekä MotoGP että mahdollinen F1-osakilpailu tuovat ison motivaation rakentamiselle. Moottoriurheilun merkitys Suomen tunnettuudelle, kaupalle, teollisuudelle ja matkailulle on erittäin suuri. Valtion mukanaololla on tietysti iso rooli tapahtumille, Pohjola päättää.

Suomalaiset pääsevät pian todistamaan KymiRingillä MotoGP-huippujen vauhtia. Kuva: Yamaha Racing

KymiRing-rataan pääsee tutustumaan Suomen Moottoriliiton ja KymiRingin yhteisellä osastolla 6g98 MP17 moottoripyöränäyttelyssä viikonloppuna.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

FIM:n turvatarkastaja KymiRingin radasta: ”Fantastico!”

KymiRingin rakennustyöt pari kuukautta etuajassa ”MotoGP-tallipäälliköt odottavat innolla Suomen MM-osakilpailua”

Kuvagalleria KymiRing

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo