Trial 22.06.2018

Kymäläisten perheessä kaksipyöräisiä on harrastettu ainakin neljässä polvessa

Paavo Kymäläinen Porvoon maastossa Zyntsy-pyörällään. Kuva: Kymäläisten kotialbumi

Paavo Kymäläisen nuoruudessa ei ollut tapana, että vanhemmat ottavat osaa lasten harrastuksiin millään tavalla. Paavon ollessa 12 vuoden ikäinen, hän polki Helsingin läpi polkupyörällä Puistolan hiekkamontulle katsomaan trial-kisoja. Meno ei ollut ihan nykyisenlaista trialia, mutta kipinä moottoripyöriin syttyi viimeistään silloin.

Paavon veljellä oli jo moottoripyörä, jota hän omatoimisesti lainasi hieman alaikäisenä. Tästä Paavo sai tietenkin veljeltään torumista, kun asia selvisi. Paavon veli seurasi tiiviisti urheilua, koska hän työskenteli urheilutoimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa ja oli hän olympialaisissakin mukana toimittajana.

Paavon ensimmäinen moottoripyörä oli Zündapp 200cc. 17-vuotiaana nuorukainen hankki Munkkivuoresta toisen moottoripyöränsä 350cc Jawa Six Days -merkkisen.  Siihen aikaan Laajalahdessa vaikutti Suomen Koneliikkeessä työskentelevä Arvo (Aksu) Pulkki, joka oli innostamassa aktiivina kaikenikäisiä moottoriurheilun pariin. Siihen aikaan kaikilla oli haaveena hankkia oma moottoripyörä. Yhdessä kaksikko vaihtoi 350cc vanhan moottorin tilalle 250 kuutioisen ja näin valmistui Paavolle kunnon kaksipuolikas kisapyörä.

Tuohon aikaan nuorten piti itse hankkia harrastukseen tarvittavat rahat, joten yleensä vasta loppukesästä nuoret pystyivät osallistumaan kisoihin. Paavo otti osaa ”Jokaiselle jotain” -kisaan, jonka järjesti Tikkurilan Moottorikerho (VMK) syksyisin. Paavo voitti luotettavuusajon luokassa yli 250cc. Luotettavuusajot vastasivat nykyisin ajettavaa enduroa ilman EK-pätkiä. Paavon kaula toiseksi tulleeseen oli huimat 1,5 tuntia.

Samilla keuli mopo jo 3-vuotiaana, tosin neljäpyöräinen. Kuva: Kymäläisten kotialbumi

Paavon perheeseen alkoi syntyä lapsia. Siihen aikaan perheet eivät kiertäneet kisoissa mukana. Yamaha Euroopan Motocross-tiimin vaikuttaja Heikki Penttilä avusti Paavoa hankkimaan Zündapp 100cc -moottoripyörän, jolla Paavo ajoi Porvoon ympäriajon. Hieno viides sija SM-luotettavuusajoissa toi kaksi SM-pistettä. Siihen aikaan kerhot maksoivat kuskeille SM-pisteistä, joten Paavo sai kahdesta pisteestä 10 markkaa.

Paavo ajatteli lasten synnyttyä pitää huolen, ettei mitään vaikutteita moottoripyöriin tulisi ja hukkasi kaikki kaksipyöräiset lähipiiristä. Jostain pojat Sami ja Jarno kuitenkin saivat lajista kiinni ja poikien ollessa 6- ja 4-vuotiaat, Paavo oli poikien kanssa lasten taitoajoissa Espoossa. Näissä tapahtumissa ajettiin muun muassa kahdeksikkoa lankkua pitkin. Keilojakin kierreltiin, eli tämä oli moottoripyörän hallintaa parhaimmillaan. Samoissa kisoissa kuin Sami ja Jarno ajoivat myös kolme tulevaisuuden maailmanmestaria: Juha Salminen, Kimi Räikkönen ja Timo Karttiala.

Sami hyppää Tampereen X-Trialissa viime kesänä. Jarno-veli on valmiina koppaamaan tarvittaessa. Kuva: Kymäläisten kotialbumi

Paavon pojat ovat harrastaneet paljon muitakin lajeja: Sami on aloittanut fillaritrialilla, jota hän ajoi kilpaa. Hänen paras saavutuksensa oli SM-sarjan toinen sija. Tuloksissa hän oli neljäs, mutta edellä oli kaksi virolaista. Sami osallistui kerran EM-kisoihin, muutamiin Ruotsin mestaruuskisoihin ja kävi kisamatkalla Ranskassa. Nuoruudessa myös alamäkiajot kuuluivat hänen harrastuksiin. Nykyisin mies ohjaa MP-taidon fillaritrial-treenejä ja laji onkin kovassa nosteessa seurassa.

Samin ensimmäinen trial-moottoripyörä Tunturi Trial saapui kotiin pahvilaatikossa osissa. Taitoajoissa kaikki osallistujat palkittiin ja tuolloin osallistujia oli reilusti nykyisiin määriin nähden. Jarnolla oli taitoajoissa allaan Tunturi Puch -crossimopo, joka on edelleen Paavon tallissa. Hän siirtyi Helkama Raisuun, jonka jälkeen alle tuli Fantic 50cc, kummatkin pyörät ovat edelleen tallessa. Jarno toimii nykyisin Samin repparina kisoissa ja harrastaa fillaritrialia, lumilautailua ja jalkapallo. Hän on saavuttanut myös lumikourun nuorten SM-voiton.

Potkupyörä on nykyisin hieno juttu, sillä Paavon pojanpojan Sisunkin kaksipyöräura alkoi. Kuva: Kymäläisten kotialbumi

Sami piti taukoa lajista vuoteen 2006 asti, jolloin hän hankki uuden Scorpan ja jatkoi luokassa B. Mies oli paluunsa jälkeen päättänyt, että heti, kun hän voittaa B-luokan kisan, hän nousee A-luokkaan. Se tapahtuikin jo ensimmäisenä kautena. A-luokassa tuli muutama CUP-voitto vuosien aikana, ensimmäinen vuonna 2008. Vuonna 2016 Sami ajoi hallitrial-kisoissa ja nousi samana vuonna Elliitti-luokkaan. PM-kilpailussa Jyväskylässä tuli +40-sarjan PM-mestaruus. Mestaruuksien ansiosta Sami sai Siuntion kunnalta parhaan urheilusaavutuksen tittelin.

Vuonna 2017 miehen kauden päätavoite oli trial 40+ EM-sarja. Kisoissa tuli useampiakin palkintopallisijoituksia ja koko EM-kaudesta Sami saavutti hienosti toisen sijan. Sami kiersi kaikki EM-kisat ja perhekin oli mukana Italian viimeisessä osakilpailussa. Tänä vuonna mies aikaa fiilistellä vielä viime kauden hienoa tulosta ilman suurempia tavoitteita. Nyt nautitaan!

Sisu vie Jitsie-pyörää tarkasti viime kesänä Tampereen SM-trialissa. Kuva: Kymäläisten kotialbumi

Samilla on kohta 10-vuotias Sisu poika, joka harrastaa fillaritrialia. Heti, kun poika oppi kävelemään, hän hyppäsi potkupyörän päälle ja jo 2,5-vuotiaana pyöräili ilman apupyöriä. Sisu on jo ehtinyt voittaa C-vapaa ja C-yleisen luokat peräkkäisinä vuosina. Nyt ajettavassa C-Superissa hän on koko ajan kolmen kärjessä. Sisu lähtee elokuussa Italiaan Youth Games -turnaukseen nuorten luokkaa ajamaan. Nuorukainen harrastaa monipuolisesti muitakin lajeja kuten lumilautailua ja maastopyöräilyä. Yhtenä haaveena Sisulla on saada sähkömopo.

Poikien äidin, Ailan, isä (Alpo Saaristo) on ollut aikoinaan olympiavalmennettavana pyöräilyssä, joten sieltäkin on siirtynyt poikiin geenit kaksipyöräisten pariin. Ailan perheessä liikuttiin tandem-pyörillä, joista toinen löytyy vielä Paavon tallista. Paavolla ja Ailalla on vieläkin hääpäivänä tapana polkaista tandemilla juhlistamaan merkkipäivää.

Kaksipyöräisten harrastamisesta on Kymäläisen perheessä tullut monta sukupolvea yhdistävä tekijä.

Teksti: Sari Kiuru

Uusimmat

Lisää aiheesta

Trial