Ralli 16.08.2017

Kuusi suomalaista mukana Saksan MM-rallissa – Ennakko-odotukset kohonneet kotikisan jälkeen

Rallin MM-sarja siirtyy Esapekka Lapin Suomen osakilpailun voitonjuhlista tulevaksi viikonlopuksi Saksaan. Kuva: Red Bull Content Pool

Rallin MM-sarjassa on heinäkuisen Neste Rallin jälkeen edessä vasta kauden toinen täysin kestopäällysteellä ajettava osakilpailu, kun vuorossa on Saksan MM-ralli. Suomalaisittain huikean menestyskauttauksen tarjonneen Neste Rallin jälkeen Saksaan lähdettäneen kohonnein ennakko-odotuksin, mutta realismi on syytä pitää myös ajatuksissa mukana. Toisaalta pessimistiksikään ei ole mitään syytä kääntyä, sillä sinivalkoista menestystä voidaan ehdottomasti odottaa myös tästä muun muassa läpi viinitarhojen ja armeijan harjoitusaluiden sukeltavasta kisasta.

MM-pistetilanne Neste Rallin jälkeen on mitä kutkuttavimmassa tilanteessa aikoihin. Hyundain belgialaisässä Thierry Neuville on sensaatiomaisesti taulukon kärjessä, tosin samalla 160 pisteen orrella keikkuu myös M-Sportin Sébastien Ogier. Tämä kaksikko on myös tunnettu vahvuuksistaan kestopäällysteellä ja Ogier on voittanut rallin kolme kertaa. Viimeksi Volkswagenilla viime vuonna.

Kolmantena sarjassa on Viron Ott Tänak 119 pisteellä ja neljäntenä Jari-Matti Latvala 114 pisteellä, joten kamppailua kärkipaikoista varmasti riittää. Espanjan Dani Sordo täydentää kärkiviisikon ja on kerännyt 84 MM-pistettä. Muista suomalaisista Juho Hänninen on Neste Rallin hienon kolmannen sijan jälkeen yhdeksäs (46 pistettä) ja fantastisesti kotirallissaan uransa ensimmäiseen WRC-voittoon ajanut Esapekka Lappi kymmenes 45 pisteellä. Tällä kertaa Toyota-trio edustaa sinivalkoisia värejä WRC-pääluokassa.

Suomalaisista mukana ovat lisäksi Teemu Suninen, joka palaa takaisin WRC2-luokkaan sekä RC4-luokassa ajavat Jari Huttunen ja Taisko Lario.

Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRC

– Ennakkotestien aikana satoi jonkin verran, mikä oli oikeastaan ihan hyvä juttu, sillä Saksan MM-rallissa on syytä odottaa sadetta jossain vaiheessa viikonloppua. Yaris WRC on asfaltilla luonteeltaan aikalailla samanlainen kuin Korsikalla, mutta rallien erikoiskokeet eroavat toisistaan: Saksassa on vähemmän mutkia ja enemmän voimakkaita jarrutuksia risteyksiin kovista nopeuksista. Jarrut ja jarruttaminen ovatkin olleet yhtiä keskittymmiskohtia testeissä jousituksen ohella. Saksassa ajamme hieman pehmeämmällä autolla kuin Korsikalla. Saksa on yksi haastavimmista ralleista koko vuoden aikana ja kilpailijamme tulevat olemaan erityisen kovia, joten sijoitus viiden parhaan joukossa olisi hieno saavutus.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Juho Hänninen. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Juho Hänninen, WRC, Toyota Yaris WRC #11, Toyota Gazoo Racing WRC

– Tunnelmat ovat Suomen jälkeen hyvät ja vaikka en olekaan ajanut Saksassa pitkään aikaan, niin meillä oli kuitenkin jo aikaisemmin tällä kaudella Montessa ja Korsikalla hyvä vauhti päällä. Luulen, että pystymme olemaan vahvoja myös Saksassa. Sää on erityisessä roolissa Saksassa ja se voi vaihdella paljon. Mikäli viikonloppuna sataa, niin mutaa on varsinkin ensimmäisenä päivänä paljon tiellä. Se on haastavaa varsinkin meidän lähtöpaikan näkökulmasta. Saksan MM-ralli on myös hieno kilpailu ja erityisesti Baumholderin erikoiskokeet ovat todella ainutlaatuisia.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #12, Toyota Gazoo Racing

– Suomen MM-rallin voitto ei muuta lähestymistapaani Saksaan. Vahvan kotirallin jälkeen edessä on kilpailu, joka on ehdottomasti mukavuusalueeni ulkopuolella. Tämä ralli on myös urani ensimmäinen asfalttiralli WRC-autolla, mutta toisaalta Yaris tuntuu sopivan paremmin asfaltille, koska se on kuin rata-auto. Aerodynamiikan ja auton potentiaali ovat suuret, mutta renkaat ovat hieman kysymysmerkki. Nyt tehoja on enemmän kuin pitoa, joten autoa on ajettava varovaisesti, jotta renkaat pysyvät kunnossa. Mikäli meille ei tule Saksassa ongelmia, niin luulen, että taistellemme kärkiviisikon sijoituksista ja hyvistä MM-pisteistä.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Teemu Suninen. Kuva: M-Sport World Rally Team

Teemu Suninen, WRC2, Ford Fiesta R5 #32, M-Sport World Rally Team

– Minulla on hyvä tuntuma edellisistä ralleista ja varsinkin sorakisoihin on syytä olla tyytyväinen. Nyt edessä on taas asfalttikisa ja samalla palaamme Saksassa WRC2-luokkaan. Luokalla ei ole sinänsä merkitystä, vaan haasteet pysyvät samana ja meidän täytyy edelleen näyttää, että vauhtia löytyy. Tämä ralli on aina tuntunut vaikealta, sillä puhdasta asfalttia on hyvin vähän ja olosuhteet vaihtelevat paljon. Toivon, että pystymme Saksassa hyvään suoritukseen.

Lähde: M-Sport World Rally Team

Jari Huttunen. Kuva: Jari Huttunen Racing

Jari Huttunen, RC4, Opel Adam R2 #76, Adac Opel Rallye Junior Team

– Hyvillä fiiliksillä lähdetään Saksan MM-ralliin. Koitetaan tästäkin taas ottaa kaikki mahdollinen kokemus irti ja toki Saksassa kun on tullut muutenkin ajettua, niin ehkä se jonkin verran auttaa. Tuloksellisesti yritetään saada ehjä kisa, sillä meidän pääpaino on viikko tämän kisan jälkeen ajettavassa rallin EM-sarjan (FIA ERC) Tsekin osakilpailussa. Olemme siellä EM-sarjan Junior 27 -luokassa tällä hetkellä toisia.

Taisko Lario. Kuva: AKK Sports Oy

Taisko Lario, RC4, Peugeot 208 R2 #86

– Meillä on edessä ensimmäinen kilpailu ylipäänsä ikinä Saksassa. Asfaltti on oikein hyvä alustana ja nyt meillä on täysin uusi auto tähän ralliin. Ennakkotesteissä on saatu säädöt kohdalleen ja kokeilimme myös eri rengasseoksia, joten olemme valmiita kisaan. Nuotti ja sen onnistuminen on täällä todella tärkeää. Risteyksissä pitää olla tarkkana ja niitähän täällä riittää. Saksa tulee olemaan varmasti tähän asti vaikein asfalttiralli mihin olen osallistunut. Pito vaihtelee tosi paljon ja mahdollinen sade tuo ihan oman mausteensa vielä mukaan. Itseluottamus on korkealla ja luottavaisin mielin lähdetään kisaan. Koitetaan vähän hyökätä, mutta pitää olla myös realisti. Luokan viiden kärki on tavoitteena, mutta jos pystytään, niin tottakai podium-paikasta taistellaan.

Esapekka Lappi ja Janne Ferm pääsivät tuulettamaan kotiyleisön edessä ensimmäistä WRC-luokan voittoa. Kuva: AKK/Toni Ollikainen

Saksan MM-ralli 2017: Vaihtuvien olosuhteiden ihmemaa

Saksan MM-rallin reitti tunnetaan laajasta kattauksestaan erilaisia tietyyppejä. Osaltaan erikoiskokeet mutkittelevat viinitarhojen läpi, välillä täysiä painetaan Baumholderin armeija-alueella ja lisäksi tarjolla on nopeita osuuksia satumaisissa maalaismaisemissa. Olosuhde- ja varsinkin säävaihtelut ovat kinkkisiä, joten rengastuletissa onnistuja voi pärjätä erittäin mainiosti viikonloppuna.

Tänä vuonna rallin keskuspaikkana toimii Bostalsee ja kilpailu käynnistyy torstaina yleisöerikoiskokeella lähellä Saarbrückenia. Perjantaina naksautetaan menovaihde silmään sitten oikein huolella, kun edessä on reilut 108 EK-kilometriä. Päivä paketoituu Wadern-Weiskirchenin kolme kertaa ajettavan yleisöerikoiskokeen ympärille, mutta mukana on muun muassa myös kahteen kertaan ajettava Mittelmoselin erikoiskoe.

Lauantai on rallin pisin päivä ja erikoiskoekilometrejä kertyy lähes 150. Kahteen kertaan ajettava, legendaarinen Panzerplatte ei varmasti jätä ketään kylmäksi ja lähes 42-kilometrinen monsteri lienee ennakkosuosikki jälleen, kun kilpailun ratkaisunpaikkoja pohditaan.

Sunnuntaina edessä on vielä neljä erikoiskoetta ja 51,94 kilometriä taisteltavaa. Rallin viimeisenä ja samalla Power Stage -erikoiskokeena toimii 12,95-kilometrinen St. Wendeler Land 2.

Kilpailun kotisivuille tästä.
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä.
Kilpailun reittiaikatauluun tästä.

Erikoiskokeiden määrä: 21
Erikoiskoekilometrejä: 309,17 km
Kilpailun kokonaispituus: 1165,25 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

Wrc.com »
twitter.com »

facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Nelonen Prolta ja Ruutu+:sta

Saksan MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, lap topin tai smart tv:n kautta.

Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Teksti: Neste Ralli Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli