Motocross 19.05.2019

Kutsar, Silander ja Hindersson vahvimmat motocrossin SM-avauksessa Hyvinkäällä

Karel Kutsar oli MX1-luokan ykkönen. Kuva: Antti Peltola / SML Motonet SM-Motocross

Motocrossin Suomen mestaruuskausi 2019 polkaistiin käyntiin Hyvinkään hienolla hiekkaradalla sunnuntaina. SM-luokkien kärkipaikat ottivat hellekelissä haltuunsa Viron Karel Kutsar, Espoon Moottorikerhon Emil Silander ja alle 15-vuotiaissa Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson.

Virolainen Erki Kahro voitti motocrossin MX1-luokan Suomen mestaruuden viime kaudella, mutta tänä vuonna hän ei kilpaile Suomessa. Viron värit olivat silti vahvasti edustettuina uuden kauden SM-avauksessa, kun Kahron maanmies Karel Kutsar voitti kummatkin erät Hyvinkäällä sunnuntaina.

MX1-luokassa toiseksi sijoittui italialaisella ajajalisenssillä kilpaileva Kim Savaste ennen Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikaista.

MX2-luokassa osakilpailuvoiton kirjasi Espoon Moottorikerhon Emil Silander. Toinen oli Tampereen Motocrossin Jere Haavisto ja kolmas Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokassa voittoa juhli Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson. Toiseksi korkeimmat pisteet kahdessa kilpaerässä keräsi Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg ja kolmanneksi Vantaan Moottorikerhon Eelis Viemerö.

Kutsar pääluokan ykkönen

Karel Kutsar jäi vielä MX1-luokan aika-ajossa neljänneksi, mutta SM-sarjan pääluokan erät olivat hänen heiniään.

– Kisa meni kokonaisuudessaan hyvin. Onnistuin starteissa ja ajoni oli puhdasta. Oloni oli erinomainen koko päivän ja pystyin nauttimaan ajamisesta, Kutsar kertoi.

Erät kestivät noin puoli tuntia ja Kutsar voitti ensimmäisen lähes puolella minuutilla, mutta toisen vain kuudella sekunnilla. Yhteistulosten kakkospaikan Kim Savaste oli erissä kolmas ja toinen. Päivän kolmossijan ottanut, hallitseva SM-hopeamitalisti Juuso Matikainen kirjautti sijat kaksi ja neljä.

Viime kauden SM-pronssimitalisti, Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen aloitti uuden kauden viitospaikalla, kun hänen edelleen ehti myös neljännen sijan vienyt virolainen Indrek Mägi.

MX1-luokkaan osallistui 27 kilpailijaa.

Silanderilla tasaisuutta

Parin vuoden takainen Suomen mestari ja EM-sarjaa tänä vuonna kiertävä, Tampereen Motocrossin Jere Haavisto lähti selkeänä ennakkosuosikkina MX2-luokkaan, mutta hänen oli tyytyminen yhteen erävoittoon ja yhteistulosten kakkossijaan. Haavisto taisteli avauseränkin voitosta, kunnes kaatui loppukierroksilla jääden kolmanneksi.

Osakilpailuvoiton vienyt Emil Silander oli tasaisen vahva.

– Sain vasta aika-ajon lopussa parhaan aikani, mikä riitti kakkossijaan. Ensimmäisen erän starttini oli hyvä, mutta ajoni oli jotenkin nuutunutta. Kulkihan se sinänsä hyvin ja tasaisesti, mutta tiukempi ote puuttui, Silander analysoi.

– Toinen lähtöni oli huonompi. Lisäksi ajoin aivan liian kauan Rogert Roomin perässä, eikä hänestä läpikään olisi päässyt. Jäin myös Aleksi Kurvisen taakse. Kaikki kunnia silti Matias Vesteriselle, joka ajoi tänään erittäin hyvin. Haaviston nyt kaikki tiesivätkin olevan äärettömän kova.

Haavisto sijoittui siis päivän kakkoseksi kannassaan Imatran Moottorikerhon 16-vuotias Matias Vesterinen, joka kuittasi uransa ensimmäisen palkintokorokesijoituksen kolmospaikallaan.

Vantaan Moottorikerhon Kurvinen oli neljäs ja virolainen Room viides.

Samalla radalla lauantaina alle 18-vuotiaiden Suomen Cup -avauksen voittanut ja vielä viime kaudella alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestaruutta juhlinut, isäntäseura Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainio oli uransa ensimmäisessä aikuisten SM-osakilpailussa kahdeksas.

Mukana oli 27 ajajaa.

Hindersson nousi uudelle tasolle MXC/A:ssa

Lohjan Seudun Moottorikerhon (LosMK) Kasimir Hindersson on viime kausien aikana harjoitellut tiiviisti Belgian ja Hollannin suunnalla. Hän myös kilpailee alle 14-vuotiaiden EM-karsintasarjassa. Viime vuonna Hindersson sijoittui alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-sarjassa seitsemänneksi.

Uusi kausi käynnistyi vasta 12-vuotiaan kuljettajan osalta todella räväkästi Hyvinkäällä sunnuntaina. Hindersson voitti selvällä erolla kummatkin MXC/A-luokan erät. Hän ajoi jo aika-ajossa lähes kahden sekunnin pohja-ajan toiseksi nopeimpaan Nico Stenbergiin.

Hindersson voitti ensimmäistä kertaa urallaan SM-eriä ja -osakilpailun.

– Ajoni kulki todella hyvin ja jouheasti. En hosunut enkä ottanut paineita, vaikka johdin eriä. Toisessa erässä tein pari ajovirhettä ja kaaduin kerran, mutta hyvin kulki, Hindersson kuvaili.

– Oma vauhtini verrattuna muihin yllätti, vaikka minulla olikin luottoa tekemiseeni. Olen treenannut paljon Belgian suunnalla, minkä ansiosta tulos varmaan oli näin hyvä.

Stenberg ajoi yhteistuloksissa toiseksi ja Eelis Viemerö kolmanneksi. Neljäs oli Tampereen Motocrossin Veeti Oksanen ja viides LosMK:n Eliel Lehtinen.

Mukana oli 36 kuljettajaa.

Alle 15-vuotiaiden SM-luokan aiempi kärkipari nuorten keulilla

Hyvinkäällä kilpailtiin alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan ja kolmen veteraaniluokan Suomen Cup -avauksen merkeissä jo lauantaina. Myös nelipyöräiset ATV-laitteet käynnistivät SM-sarjansa ja veteraanien Suomen Cupinsa.

MXJ-luokassa ei ollut epäselvyyttä voittajasta, sillä Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Sampo Rainio johti kumpaakin kilpaerää lähdöstä ruutulipulle. Rainio juhli kahtena edellisenä kautena alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestaruutta.

MXJ:n Suomen Cup -avauksen toiseksi ajoi Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi, joka otti viime kaudella MXC/A:n SM-hopeaa. MXJ:n kolmanneksi korkeimmat yhteispisteet keräsi Jalasjärven Moottorikerho / Urheiluautoilijoiden Aaro Kankaanpää.

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan Suomen Cup käynnistyi Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiikin tahdilla. Hän voitti kummatkin erät, joissa toiseksi ajoi Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola. Erissä ja yhteistuloksissa kolmospaikan vei Turun Moottorikerhon Jarno Mattila.

45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokan Suomen Cupin ensimmäinen erä oli kummallisuuksia täynnä. Peräti 13 ruutulipulle ensimmäisenä saapunutta kuljettajaa sai kymmenen sijoituksen rangaistuksen sen takia, että he jättivät erän alussa huomioimatta niin sanotun ensiapulipun. Näin ollen erävoiton otti sijalle 14 ajanut, Vantaan Moottorikerho Sasu Ketonen. Hän oli toisessa erässä kymmenes, mikä riitti varmistamaan Ketoselle uran ensimmäisen osakilpailuvoiton. Päivän kakkonen oli hallitseva mestari, Turun Moottorikerhon (TMK) Miska Aaltonen. Kolmanneksi eniten pisteitä keräsi Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laine.

Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen oli vahvin 55-vuotiaiden veteraanien MXV55-luokan Suomen Cupin avauksessa voittaen kummatkin erät. HyMK:n Jukka Penttilä ajoi toiseksi ja TMK:n Jari Lehto kolmanneksi.

Uusitalo ja Saarinen ATV:n ykkösiä

ATV-luokan SM-avauksessa erävoitot menivät Quad Racing Finlandin (QRF) Jesse Uusitalolle. Päivän kakkonen oli Siilinjärven Vesan Miko Väisänen ja kolmonen Botnia Dirt Ridersien Niko Laakso.

HyMK:n Jani Saarinen jatkoi ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -valtikan pitämistä hyppysissään aiempien vuosien tapaan, sillä hän oli vahvin ensimmäisen osakilpailun kummassakin erässä. Yhteistuloksissa toiseksi sijoittui Tohmajärven Enduroseuran Jouni Vornanen ja kolmanneksi QRF:n Jarmo Huhtala.

SML Motonet SM-Motocrossin toinen osakilpailuviikonloppu järjestetään Karkkilan saviradalla 8.-9. kesäkuuta.

SML Motonet SM-Motocross 1/6-osakilpailu, Hyvinkää su 19.5.2019, tulokset:

MX1-luokka
1. Karel Kutsar, Viro, KTM, 50 pistettä
2. Kim Savaste, Italian ajajalisenssi, KTM, 42p.
3. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 40p.
4. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, 38p.
5. Santtu Tiainen, SiiVe, KTM, 31p.

MX2-luokka
1. Emil Silander, EMK, KTM, 47p.
2. Jere Haavisto, TamMC, Yamaha, 45p.
3. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 42p.
4. Aleksi Kurvinen, VMK, KTM, 34p.
5. Rogert Room, Viro, KTM, 30p.

MXC/A-luokka
1. Kasimir Hindersson, LoSMK, KTM, 50p.
2. Nico Stenberg, SiMK, KTM, 44p.
3. Eelis Viemerö, VMK, KTM, 36p.
4. Veeti Oksanen, TamMC, KTM, 32p.
5. Eliel Lehtinen, LoSMK, Husqvarna, 31p.

Kaikki tulokset sunnuntai
https://speedhive.mylaps.com/Events/1662491

Kaikki tulokset lauantai
https://speedhive.mylaps.com/Events/1660979

Teksti: SML Motonet SM-Motocross -tiedotus, Marko Vihriä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross