Enduro 06.07.2017

Kun kroppa katkaisee kisakauden – Ystävykset joutuivat jakamaan saman kohtalon

Sanna Kärkkäinen (vas.) ja Hanna Mertsalmi ovat onnistuneet pysymään läheisinä ystävyksinä, vaikka radalla käyvätkin kovaa taistoa toisiaan vastaan. Kuva: Ville Lehtonen

Suomen kovimpiin offroad-kilpailijoihin lukeutuvat Sanna Kärkkäinen ja Hanna Mertsalmi ovat paitsi kilpatovereita, myös hyviä ystäviä. Tällä kaudella he joutuivat kuitenkin molemmat tilanteeseen, joka muutti menestyshaaveet: lääkärin kommentti katkaisi molempien kansainväliset kilpailukaudet.

25-vuotias hyvinkääläinen Hanna Mertsalmi ja 23-vuotias vantaalainen Sanna Kärkkäinen ovat menestyneet hienosti off road -lajeissa. Molemmilla on liuta SM-mitaleita endurosta, motocrossista ja cross countrysta. Kärkkäinen on saavuttanut muun muassa enduron Euroopan mestaruuden ja Mertsalmi MM-hopeaa naisten endurojoukkuueessa.

Tälle kaudelle molemmilla oli suuria suunnitelmia. Mertsalmi aikoi osallistua historian ensimmäiseen naisten motocrossin EM-kauteen ja Kärkkäisen tavoitteena oli saada ensimmäinen MM-mitali. Mertsalmi joutui kuitenkin vetäytymään koko EM-sarjasta loukkaantumisen myötä ja Sanna Kärkkäinen, joka oli neljäntenä enduron MM-sarjassa joutui jättämään Unkarin osakilpailun väliin.

Mertsalmi kaatui 31.12. Dynasetilla treeneissä ja naisen polvesta hajosi eturistiside, kierukka ja lisäksi tuli murtumat sääri- ja reisiluun päihin. Nainen leikattiin tammikuussa ja maanantaina hänelle myönnettiin ajolupa, jonka myötä hän pääsee tekemään nyt hitaasti paluuta kisa-areenoille.

Kärkkäisen ongelmat alkoivat toukokuussa jalkojen puutumisella ja väsymyksellä, jotka vain pahenivat, vaikka hän piti useampia välipäiviä. Ennen Unkarin MM-kisaa tilanne oli pahimmillaan ja käytännössä nainen vain nukkui. Tutkimuksissa todettiin, että sydämessä ei ole ongelmia ja pikkuhiljaa lisätutkimusten perusteella tuli diagnoosi: Kärkkäisellä oli ylirasitustila ja ylikunto. Nyt hänen tilaansa seurataan edelleen ja nainen ajaa varovaisesti voinnin mukaan.

Viime vuonna Mertsalmi ja Kärkkäinen kävivät testaamassa crosskarteilla ajoa. Kuva: Ville Lehtonen

Mikä oli ensimmäinen ajatuksenne, kun tajusitte, mikä tilanne oli?

Hanna: Siinä vaiheessa, kun magneettikuvasta tuli lausunto, niin kyllä lähti matto pois jalkojen alla… Muistaakseni siinä hetkessä aloin nauramaan epäuskoisesti, koska ei se vaan voinut olla mahdollista, että kausi oli ohi ennen alkua!

Sanna: Kävin viikkoa ennen Unkarin MM-kisaa lääkärillä ja totesimme, ettei kisaaminen ollut järkevää. Toukokuussa alkoi ilmetä ongelmia, joita en aluksi tajunnut ja jotka melko isoinkin harppauksin pahenivat vain. Mieli oli matala, kun olimme tehneet kaikki valmistelut kuten normaalistikin ja yhtäkkiä kaikki tuntui muodostuneen turhaksi.

Miten käsitellä se, että kausi, johon on panostanut paljon, jääkin kesken loukkaantumisen takia?

Hanna: Asiaa piti puida moneen otteeseen lähipiirin kanssa ja eihän siinä auttanut muu kun hyväksyä asia vaikka harmittikin. Oli siinä leikkauksen jälkeen ja oikeastaan kevään ajan aika synkkää metsää henkisesti ja oli oikeastaan vielä hetki sitten, mutta maanantaina sain varovaisen ajoluvan, joten eiköhän se elämä tästä taas ala!

Sanna: Läheisten ja ystävien merkitys tällaisissa tilanteissa on iso. Ilman heitä olisi vaikeaa jaksaa. Itse Unkarin kisan aikaan oli vaikeaa, kun puhelin täyttyi kisauutisista ja tuloksista. Tuntui väärältä olla Suomessa, tuntui kuin pettäisi itseään. Toisaalta ajattelen myös niin, että jos olisin kisaan lähtenyt, niin olisin voinut vaarantaa terveyttäni enemmän ja samalla myöskin loppukautta.

Mikä on toistenne vahvuus?

Hanna: Sannalla on hyvä keskittymismoodi ja hän tekee aina kaiken sataprosenttisesti.

Sanna: Hanna on päättäväinen ja todella sitkeä kuskina. Koskaan ei anna periksi ja ei kuulukaan!

Onko ystävyys koskaan kärsinyt siitä, että ajatte toisianne vastaan?

Hanna: Kisatilanteessa ei olla kavereita, vaan väännetään tosissaan, mutta silti aina on mukavaa ajaa Sannan kanssa rehtiä kisaa. Varikolla tilanne sitten toinen ja ollaan hyviä kavereita. Viime kaudella oltiin tasaväkisiä ja ajettiin hyviä kisoja ja sitten varikolla todettiin kumpi olikaan nopeampi.

Sanna: Kuten Hanna sanoi, niin kisatilanteessa väännetään ihan tosissaan, mutta puhdasta kisaa. Muulloin ollaan kavereita ja se kai tässä huippua onkin, kun niin sanotusti pahin kilpakumppani on samalla myös yksi parhaista kavereista radalla.

Autatteko toisianne varikolla?

Hanna: Aina autetaan, kun on mahdollisuus ja tarve ja siihen voi luottaa. Siitä olen todella iloinen ja kiitollinen, kun homma toimii.

Sanna: Aina kun mahdollista! Kuten Hanna sanoi, että tarpeen tullessa toiseen voi luottaa.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmanne?

Hanna: Tällä hetkellä tavoite on mennä lauantaina ajamaan ensimmäistä kertaa reilu puoleen vuoteen. Sen pohjalta lähdetään rakentamaan tavoitteita, EM-crossit kaudelle 2018 tällä hetkellä tässä päällimmäisenä mielessä.

Sanna: Olo ja terveys on kohentunut hyvin ja olen jo päässyt aloittamaan treenaamista taas, mutta kevyesti! Olotilaa seuraan tällä hetkellä todella tarkasti, sillä en halua tilanteen enää kääntyvän pahempaan. Tarkoituksena on ajaa kisoja Suomessa ja lähteä mukaan viimeiseen enduron MM-osakilpailuun Saksaan lokakuussa. Ensi kaudella ajatuksenani on kiertää MM-sarja. Haluan sen mitalin, vaati se mitä tahansa!

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Sanna ja Tarja Kärkkäinen: ”Meillä oli yhteinen unelma ja se saavutettiin”

Suomalaisnaiset ottivat osaa historialliseen MX-kilpailuun Puolassa

Kärkkäinen enduron MM-sarjan neljäs debyyttikaudellaan

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Enduro