Motocross 10.06.2019

Kullas, Kytönen ja Laitinen juhlivat motocrossvoittoja Karkkilassa

Harri Kullas oli tuttuun tapaan vahvin, kun hän vieraili SM-sarjassa. Kuva: Jukka-Pekka Purtilo.

Vantaan Moottorikerhon Harri Kullas, Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen ja Konneveden Moottorikerhon Jimi Laitinen kuittasivat luokkiensa ykköstilat, kun motocrossin SM-sarjan toinen osakilpailu ajettiin Karkkilassa sunnuntaina. Yöllinen rankkasade teki saviradan olosuhteista vaikeat.

Järjestäjät olivat tehneet lujasti töitä Karkkilan saviradan eteen ennen viikonloppua. Lauantaisessa Suomen Cup -päivässä oli hieman pölyä hellekelissä, mutta kaikki näytti vielä erittäin lupaavalta sunnuntaista SM-osakilpailua ajatellen. Aamuyöllä alkanut kaatosade muokkasi kuitenkin radan todelliseksi mutaliejuksi vesilätäköineen ja upotuksineen.

Sunnuntaiaamun harjoitukset ja aika-ajot vietiin läpi vaikeissa olosuhteissa, mutta päivän mittaan rata kuivui. Ensimmäisessä erässä oli vielä liukasta ja märkää, mutta toisessa rata oli jo varsin kuiva. Kuljettajista otettiin tässä vaiheessa mittaa muun muassa radalle pitkiksi kaivautuneiden urien takia.

Pääluokan, eli MX1:n valtias oli odotusten mukaisesti ammattikuljettaja Harri Kullas, joka voitti kummatkin erät.

– Ilman vesisadetta rata olisi ollut todella kuiva ja pölyinen. Olihan se nyt tietenkin aamun treeneissä märkä ja liejuinen, mutta meitä aiemmin ajaneille luokille vielä vaikeampi. Varsinkin ”kassariluokalla” oli vaativaa, Kullas kuvaili viitaten alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokkaan.

– Ensimmäisessä erässä oli kuitenkin jo käytettävissä useita erilaisia ajolinjoja, ja rata oli lopulta kaiken kaikkiaan törkeän hyvä. Se oli aivan huippuluokkaa. Ja kyllähän minä nautin ajamisesta jo aamullakin, vaikka olikin paljon kuraa. Toisessa erässä ajoin vielä lopussa kovia kierrosaikoja ja muutenkin täysillä, mutta järkevästi.

MX1-luokassa toiseksi sijoittui italialaisella ajajalisenssillä kilpaileva Kim Savaste. Kolmas oli Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen.

Kullaksen ohella SM-sarjassa piipahti neljänneksi sijoittunut virolainen Indrek Mägi ja yhdeksänneksi ajanut maanmies Erki Kahro. Viimeksi mainittu voitti viime kaudella Suomen mestaruuden, muttei aja tänä vuonna koko sarjaa. Kahro keskeytti Karkkilan avauserän ja oli toisessa kakkonen.

SM-sarjan kärkipaikan niukasti säilyttänyt virolainen Karel Kutsar oli viides. Savaste nousi SM-pisteissä aivan Kutsarin kantaan. Matikainen on kolmantena.

Kytönen enduropoluilta osakilpailuvoittoon

Enduron MM- ja EM-sarjoissa pääasiassa kilpaileva, mutta motocrossiinkin vahvasti panostava Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen kaatui MX2-luokan avauserän starttimutkassa, mutta nousi ruutulipulle kolmanneksi. Toisen erän hän voitti, mikä toi SM-osakilpailun yhteistulosten ykköstilan.

– Ensimmäinen starttini lähti hyvin liikkeelle puomilta, mutta sitten mutkassa lipsahti pyörän perä alta ja kaaduin. Nousin aika nopeasti kuskeista ohi, kunnes kaaduin uudestaan. Ajorytmini katosi, mutta onneksi sain lopussa puristettua vielä itsestäni tehoja irti, Kytönen kertasi.

– Toinen erä oli oikeastaan täydellinen. Otin startin, johdin koko erän ajan ja kasvatin eroa muihin.

MX2-luokassa toiseksi ajoi Espoon Moottorikerhon Emil Silander, joka jatkaa SM-sarjan piikkipaikalla. Osakilpailun kolmas oli sarjaan vierailun tehnyt virolainen Priit Rätsep, joka voitti ensimmäisen erän.

SM-sarjan kakkospaikan otti haltuunsa Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen, joka ajoi Karkkilassa neljänneksi. Toisena sarjassa ollut Tampereen Motocrossin Jere Haavisto kilpaili samaan aikaan MM-sarjassa Venäjällä.

Laitiselle ensimmäinen ykköstila

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan toisen SM-osakilpailun voitti Konneveden Moottorikerho/UA:n Jimi Laitinen, joka oli SM-avauksessa yhdeksäs Hyvinkäällä kolme viikkoa sitten.

Karkkilassa toiseksi sijoittui SM-sarjaa edelleen johtava Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson, joka kaatuili ja oli jumissa mudassa ensimmäisessä erässä.

Kolmas oli Turun Moottorikerhon Hermanni Koskinen.

Toisen erän voittanut isäntäseura Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatie keskeytti ensimmäisen erän moottoririkon takia. Kalatie oli yhteistuloksissa seitsemäs.

Täysi lauantai

Karkkilassa kilpailtiin jo lauantaina usean luokan voimin.

Nelipyöräisten ATV-laitteiden SM-osakilpailun voitti Quad Racing Finlandin (QRF) Max Karilainen ennen seuratoveriaan Jesse Uusitaloa ja Siilinjärven Vesan (SiiVe) Lasse Ruotsalaista.

ATV:n veteraanien ykkönen oli vuosien ajalta totuttuun tapaan Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Jani Saarinen. Toiseksi ajoi Tohmajärven Enduroseuran Jouni Vornanen ja kolmanneksi Heinolan Moottorikerhon Teemu Savolainen.

Kaksipyöräisten parissa alle 18-vuotiaiden Suomen Cupin toisen osakilpailun voitti Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi. Toinen oli HyMK:n Sampo Rainio ja kolmas Forssan Moottoriseuran Kristian Mikkola.

35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupin toisen osakilpailun kärkikolmikon muodostivat järjestyksessä Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik, Turun Moottorikerhon (TMK) Jarno Mattila ja Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Teijo Häkänen.

45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupin kakkososakilpailun voitti TMK:n Miska Aaltonen ennen Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiötä ja Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Lainetta.

55-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -kauden toisen osakilpailun ykkönen oli Hyvinkään Konekerhon Antti Vartiainen, kakkonen Karkkilan Moottorikerhon (KarkMK) Pasi Virtanen ja kolmonen Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen.

Alle 15-vuotiaiden kansallisen MXC/B-luokan voitti TMK:n Aaro Menna perässään SiiVe:n Otto Kumpulainen ja Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Heikki Vähäpesola. MXC/A:ssa oli mukana kolme kuljettajaa, jotka miehittivät palkintokorokkeen järjestyksessä Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson, TMK:n Miro Varjonen ja KarkMK:n Aaron Laine.

SML Motonet SM-Motocrossin kolmas osakilpailu järjestetään Siilinjärven hiekkaradalla 29.-30. kesäkuuta.

Tulokset, SML Motonet SM-Motocross 2/6-osakilpailu, Karkkila su 9.6.2019

MX1-luokka
1. Harri Kullas, VMK, Honda, 50 pistettä
2. Kim Savaste, Italia, KTM, 40p.
3. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 38p.
4. Indrek Mägi, Viro,  Kawasaki, 34p.
5. Karel Kutsar, Viro, KTM, 33p.

MX2-luokka
1. Roni Kytönen, JSMK, Husqvarna, 45p.
2. Emil Silander, EMK, KTM, 44p.
3. Priit Rätsep, Viro, Honda, 43p.
4. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 34p.
5. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 31p.

MXC/A-luokka
1. Jimi Laitinen, KonnMK/UA, Yamaha, 45p.
2. Kasimir Hindersson, LoSMK, KTM, 38p.
3. Hermanni Koskinen, TMK, Yamaha, 38p.
4. Juho Ahokas, LoSMK, KTM, 34p.
5. Mikk Lõhmus, Viro, KTM, 28p.

Kaikki tulokset

Teksti: SML Motonet SM-Motocross -tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross