Ralli 22.02.2019

Kuhmoinen päättää F-rallisarjan talvikauden – reitillä MM-ralleistakin tuttuja tieosuuksia

Krister Sjölund piti parasta vauhtia F-rallisarjan avauskisassa Hankasalmen haastavilla teillä. Kuva: Marko Kyöstilä

Vuoden 2019 ensimmäinen F-rallisarjan osakilpailu kurvailtiin vajaa kolme viikkoa sitten Hankasalmella ja nyt tulevana lauantaina on vuorossa kauden toinen osakilpailu, Tullan UA:n järjestämä Kuhmoisten 2. Soraralli. Ralli päättää samalla sarja talvikauden. F-rallisarjan luokkiin lähtee yhteensä 111 kilpailijaparia. Kaikkiaan ralliin ilmoittautui yli 150 autokuntaa, joten katsottavaa riittää.

Kuhmoinen kuuluu Jämsän seutukuntaan ja on Keski-Suomen eteläisin kunta. Kun kuulee sanat Jämsä ja Keski-Suomi, niin ollaan rallin kehdossa. Kuhmoinen on mukavan matkan päässä Tampereelta, Jyväskylästä ja Lahdesta, kaikista on matkaan vain 80-90 kilometriä.

Kuhmoinen on pieni kunta, vain reilun 2000 asukkaan kokoinen.

Kuhmoisista on kotoisin mm. radion pitkäaikainen kuuluttaja Pentti Fagerholm, joka tunnetaan myös Michael Monroen isänä.

Kuhmoisten pitäjäruoiksi nimettiin 1980-luvulla liha-perunakeitto, suolasärjet ja perunalimppu, uunipuuro, penkkivelli eli perunajauhosta tehty mutti sekä keitetty ja paistettu kaurapuuro. Saa nähdä, pääsemmekö nauttimaan näistä.

Tullan UA:kin on varsin tuore seura, tänä vuonna seuran tunnetuin kuljettaja on Joonas Lindroos, joka voitti juuri edellisenä viikonloppuna Kouvolan SM-rallissa SM3-luokan.

Anssi Valkonen avaa rallin

Markus Hellström odotti jo Hankasalmella pääsevänsä ajamaan uudelleen ja hehkutti Kuhmoisten kisaa, mutta niin onnetar pyllisti ja Hellström loukkasi pihatöissä itselleen muutaman viikon sairausloman.

– Kun Kuhmoinen jää väliin, pitää onnistua kauden muissa kisoissa, kaikissa, päätteli Hellström ja odotti, että jotain yllätyksiä saisi käydä, ettei kukaan pääsisi liikaa karkuun. No kaikki on kuitenkin omissa käsissä tässä vaiheessa.

Numerolla 1 matkaan starttaa Anssi Valkonen, joka menetti johtoasemansa Hellströmille vasta toiseksi viimeisellä pätkällä. Numerolla kaksi lähtee Valkosta takaa ajamaan Marko Haapsaari, joka oli saanut Hankasalmelle ensi kertaa kunnon jarrut. Kolmantena lähteekin sitten Niko Mäkinen, joka johti Hankasalmella kisaa alussa, suistui reiluksi minuutiksi hankeen, mutta nousi tauon sijalta 12. neljänneksi.

Nälkäisinä matkaan lähtevät myös avauskisassa pisteittä jääneet rallinsprintin parivuoden takainen Suomen mestari Mika Lemmetti, kaksinkertainen F-rallisarjan mestari (seniorit -17, yleinen -19) Juha Paavilainen sekä viime vuoden pronssimitalisti Reijo Mattila, jolla on muuten mestaruus vuoden 2013 Suomi-Cupissa. Sarjalaisia tulee kirittämään mm. Jari Kankaanmäki ja Ville Hanhisuanto.

Nelivetoisiin piristystä

Kun avauskisaan lähti vain kaksi kilpailijaparia, niin nyt mukana on viisi sarjalaista ja pari ulkopuolella sarjan ajavaa. Avauskisan voittaja Jari Puntanen lähtee ensimmäisenä matkaan saaden peräänsä viime vuoden mestarin ja juuri viime viikonloppuna SM1-luokassa R5-autojen jälkeen kuudenneksi ajaneen Juha Koljosen.

– Toivottavasti saadaan auto paremmaksi kuin avauskisassa, toivoi Puntanen.

Mukana pistetaistelussa ovat myös Jari Kuikka, Toomas Palmi ja Pekka Karjalainen, ja heitä kirittävät enduromestari Juha Salminen ja Markku Rainamo R-Lite Fiestalla.

Sjölund hallitsi yleistä luokkaa

Krister Sjölund siirtyi Hankasalmella kisan kärkeen jo kakkospätkän jälkeen vieden voiton 16,3 sekunnin erolla Juha-Pekka Suuroseen.

– Auto oli todella hyvä ja rengas pelasi hienosti. Tuntui siltä, että emme olisi olleet niin nopeita, totesi Sjölund kisan jälkeen ja lupasi yrittää pitää piikkipaikkansa joka kisan jälkeen.

Kalle Asikaisen nousi kovalla kirillä päätöspätkällä kolmanneksi ohi Petri Vihervuoren. Neljän kärki ajoi pikkuluokassa. Ison luokan voiton vei parin vuoden takainen B-juniorimestari Jaakko Tulla ennen Tomi Mäkistä. Pisteitä himoitsevat myös viimeksi lumitöitä tehneet Tuomas Välilä ja Jonni Ruottunen. Kisaan mukaan lähtee myös viime junnujen kakkonen ja tällä hetkellä SM2-luokassa kolmantena oleva Ari-Pekka Koivisto, joka joutui jättämään avauskisan väliin.

Kytölä ennakkosuosikkina

Kuusinkertaisen seniorimestarin Kari Kytölän seitsemännen tittelin jahti alkoi mallikkaasti. Alkuvaikeuksien jälkeen Orivedeltä kotoisin oleva Kytölä ajoi selvään voittoon.

– Aamulla oli kiire ja totuttelua renkaisiin. Sitten kun tottui vähän renkaisiin, niin moottorista ei tullut täysiä tehoja, Kytölä harmitteli voitosta huolimatta.

Lasse Hirvijärvellä oli renkaiden kanssa totuttelua ja hän joutuikin todella tiukkaan taisteluun kakkossijasta Kai Hukkasen kanssa. Taistelu päättyi Hirvijärven hyväksi 4,4 sekunnin erolla.

Pikkuluokan paras oli Jari-Pekka Lehtonen ennen Tero Nikkistä.

Jämäpisteisiin joutui tyytymään avauspätkän nopein Petri Reunanen. Kokonaan pisteittä jäivät johtoasemasta lumitöihin joutunut Seppo Korhonen sekä tekniikkamurheisiin sortuneet Marko Mansikkamäki ja Jyrki Sorjasaari. Sarjalaisia lähtee kirittämään järjestävän seuran Jouni Lindroos kartturinaan Joonas ja ajokkina Peugeot 208 R2.

Tapojärvellä onneakin voitossa

Juniorien avauspätkän kärkitroikka juuttui kakkospätkällä edellisessä luokassa lähteneen ulosajon aiheuttamaan esteeseen. Tästä ei heille aikahyvityksiä rallin sääntöjen mukaan herunut. Niinpä kokonaan ilman pisteitä jäi Kim Forsgren ja jämäpisteisiin jäivät Matias Oksanen ja Kristian Nieminen.

Jesse Tapojärvi nousi tauolla kisan kärkeen ja piti vaikeuksistaan huolimatta pintansa maaliin saakka, vaikka menetti ennen päätöspätkää kärkipaikkansa hetkeksi Eetu Kainulaiselle, joka puolestaan putosi neljänneksi.

Kakkoseksi ajoi ison luokan voittaja Matti Ahonen, joka ei kuitenkaan aja pisteistä ja niinpä ison luokan korkeimmat pisteet kuittasi Matias Valkonen.

– Onnea oli paljon mukana, kun kärkiukot joutuivat sumaan. Itselläni oli vaikeuksia niin nelos- kuin viitospätkälläkin. Onneksi päätöspätkän rutistus riitti voittoon, Tapojärvi selvitti.

Hankasalmella menestyneitä tulevat jahtaamaan erityisesti sumaan juuttuneet Forsgren, Nieminen ja Oksanen. Heidän lisäkseen isoa pistesaldoa tavoittelee iso joukko.

Tapojärvi myös tulokkaiden ykkösenä

Tapojärvi vei myös Tulokas-Cupin ennen Kainulaista. Kolmanneksi kaasutteli Tero Hänninen ennen Ville Puumalaa.

Original Cupissa kaksi ensimmäistä erikoiskoetta kärjessä viiletti Jonni Ruottunen, joka kuitenkin omien sanojensa mukaan poistui tieltä perä edellä lujempaa kuin koskaan ennen. Ruottusen ulosajon jälkeen kärkipaikan otti Kalle Asikainen pitäen pintansa maaliin saakka. Tomi Mäkinen oli kakkonen ja kahden sarjan kärjessä oleva Jesse Tapojärvi on kolmantena.

Teksti: Jorma Mikkola

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli