Rata-ajo 31.01.2019

Kovatasoisessa W Series -karsinnassa ilman jatkopaikkaa jäänyt Milla Mäkelä: “Hieno kokemus”

W Series -karsinnat järjestettiin Itävallan Melkissä Wachauringin ajoharjoittelukeskuksessa viime viikonloppuna. Kuva: W Series

Milla Mäkelä osallistui W Series karsintoihin Itävallan Melkissä Wachauringin ajoharjoittelukeskuksessa viime viikonvaihteessa. Nainen todisti vauhtinsa, joka ei kuitenkaan riittänyt jatkoon.

Mäkelä suoriutui nelipäiväisen karsinnan aikana kaikista tehtävistä vahvasti antaen näyttöjä omista ajotaidoistaan. Kuntotestissäkin hän onnistui yli omien odotusten pienestä nuhaisuudesta huolimatta. Median jatkuva läsnäolo ja kiireiset pitkät päivät sekä paljon keskittymistä vaatineet psykologiset testit loivat lisähaastetta.

– Tehtävät, joita suoritimme Ford Fiesta ST sekä Porsche Cayman 718 -autoilla olivat enemmän auton käsittelyä kuin kovaa ajamista. Jokaisessa ajotehtävässä kuitenkin mitattiin yksi aikakierros, joka ratkaisi miten tehtävästä suoriutui. Onnistuin mielestäni vähintään hyvin kaikissa, osassa jopa erittäin hyvin, Mäkelä summaa.

Aikoja ajotehtävistä ei julkistettu missään. Ainoa saatavilla oleva vertailukohta oli oma ryhmä, jossa ajotehtävät suoritettiin. Mäkelän ryhmästä neljä tyttöä kahdeksasta pääsi jatkoon, joten vertailukohta oli kova.

– Meidän ryhmässä oli tosi kova taso, mutta mielestäni olin kärkipäässä mukana ja niin kommentoivat myös kaikki ryhmäni jäsenet, joiden kanssa meillä oli erittäin hyvä ja kannustava tiimihenki. Olimme kaikki vähän ennestään tuntemattomia kuskeja, mutta taitoa löytyi kyllä ja annoimme sen myös näkyä!

Milla Mäkelä uskoo osallistumisen W Series -karsintaan avaavan hänelle ovia jatkossa. Kuva: Milla Mäkelän Tiedotus

Viimeisenä päivänä ajettiin ainoa kilpailu, jossa vauhtiaan pystyi vertaamaan kaikkiin kuskeihin, eli Race of Champions. Kisassa kaksi kuskia ajaa samaan aikaan saman radan kerran läpi, mutta lähtö on eri puolilta rataa. Vaikka kierros ajetaan aikaa vastaan, tippuu erän hävinnyt kisasta pois. Mäkelä sai jo ensimmäisessä erässä erittäin kovan vastuksen, jonka hän voitti. Erän hävinnyt oli viiden parhaan lucky loserin listalla, joten erä oli kova. Mäkelä peittosi Race of Championsissa useita kuljettajia, jotka pääsivät W Seriesin jatkokarsintoihin, mutta valitettavasti Mäkelä kolaroi rengasvalliin kovassa erässä.

– Tiesin, että vastus oli erittäin kova, ja sillä kierroksella ei enää jaettu lucky loser -paikkoja eteen päin, joten asenne oli tulos tai ulos. Ensimmäinen puolikas kierroksestani meni erittäin hyvin, mutta sitten tuli se lipsahdus rajan väärälle puolelle ja tuloksena siis ulos. Onneksi Sarah oli Race of Champions kisan neljäs, joten ei harmittanut niin paljon antaa ilmaista jatkopaikkaa hänelle.

Useita yllätyksiä sisältänyt Race of Champions tuntui laittaneen tuomareiden paperit uusiksi, mutta lopulta jatkajien listan tultua julki, oli suuri yllätys, että monet kisassa pärjänneet kuljettajat oli kuitenkin jätetty F3-testien ulkopuolelle.

– Tietysti on pettynyt olo, kun tuntuu, että jatkoon pääsy oli niin pienestä kiinni, mutta toisaalta tämä karsintatilaisuus oli jo itsessään niin hieno kokemus, että tästä jää käteen paljon muutakin. Päällimäisenä tunteena on ylpeys siitä, että pärjäsin maailman parhaina pidettyjä naisia vastaan autoilla, jollaisilla en ole koskaan ennen päässyt ajamaan!

– Valintaprosessiin vaikuttaa niin uskomattoman moni asia, että on vaikea sanoa varmaksi, millä tavalla valitut naiset lopulta ovat parempia kuljettajia, etenkin kun ajotarkkailijoita oli kielletty vertailemasta ajoa kuljettajien kesken. Tästä kokemuksesta otan kuitenkin kaiken opin ja positiiviset asiat mukaan. Vaikka ilmainen F3-paikka jäi saamatta, voi tämä kokemus avata uusia ovia ja antaa lisää uskoa omaan tekemiseen jatkossa, Mäkelä päättää.

Teksti: Milla Mäkelän Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo