Road Racing 15.11.2019

Kostamo starttaa Macau GP:hen seitsemännestä lähtöruudusta

Sekunnin parannusta hakemaan lähtenyt Erno Kostamo ylitti omatkin odotuksena Macau GP:n toisessa aika-ajossa. Kuva: Diego Mola.

Erno Kostamo onnistui parantamaan aikaansa merkittävästi katuratamoottoripyöräilyn Macau GP:n toisessa aika-ajossa. Lauantaiseen kilpailuun Kostamo starttaa seitsemännestä lähtöruudusta.

Hyviä otteita Macau Grand Prixin avauspäivänä esittänyt Erno Kostamo paransi vauhtia entisestään perjantaina ajetussa toisessa aika-ajossa. Noin sekunnin parannusta hakemaan lähtenyt Kostamo yllätti itsensäkin parantamalla aikaansa 2,4 sekuntia, mikä oikeuttaa lauantaisessa kilpailussa seitsemänteen lähtöruutuun.

– Pyörää pehmennettiin torstaista hiukan, ja se olikin parempi. Ajaminen ei ole yhtä uuvuttavaa, kun jousitus ottaa tärskyt paremmin vastaan. Toki pyöränkin muutokset vaikuttivat positiivisesti, ainakin luottoon, mutten usko, että hyvä kierrosaika sinänsä oli kalustosta kiinni, Kostamo kertoo.

Aika-ajon puolivälissä Kostamo pääsi seuraamaan Michael Rutteria kierroksen verran. Tuloksena oli puolisen sekuntia ensimmäistä aika-ajoa nopeampi kierros.

– Siinä tuntui, että mennään aika kovaa, ei riskillä, mutta aika lähellä ylärajaa. Kun tulin varikolle vaihtamaan uutta takarengasta, olin kahdeksantena ja ajattelin, että aikani riittää top 10 -lähtöruutuun.

Kilpailijat kuitenkin vaihtoivat alle uusia aika-ajorenkaita ja Kostamo näki näyttötaululta sijoituksensa putoavan kierros toisensa jälkeen. Lopulta sijoitus oli pudonnut jo neljänneksitoista, mutta tuolloin näköpiiriin ilmestyi kokenut Macaun kävijä Horst Saiger.

– Liimaannuin Saigerin perään kahden kierroksen ajaksi. Ensimmäisellä kierroksella katselin linjoja ja toisella lähdin hakemaan hyvää aikaa, Kostamo kertoo.

Tuloksena oli edelliseen parhaaseen nähden 1,9 sekunnin parannus. Yhteensä Kostamo siis paransi aikaansa torstaista 2,4 sekuntia, mikä oikeuttaa seitsemänteen lähtöruutuun.

– Saigerin perässä oli todella helppo ajaa, vauhti ei tuntunut yhtään kovemmalta. Kun palasin varikolle, mekaanikot kysyivät, uskoinko ajaneeni noin nopean kierroksen. On myönnettävä, etten kyllä uskonut, nauraa Kostamo.

Macaun GP:n varsinainen kilpailu ajetaan lauantaina. Kuva: Diego Mola.

Kierrosajan arvoa lisää se, että se on ajettu kilpailurenkaalla ja kilpailusäädöillä, kun muut kärkikuljettajat käyttävät erityisiä aika-ajorenkaita ja niitä vastaavia säätöjä.

– Minullakin olisi ollut mahdollisuus aika-ajorenkaiden käyttöön, mutten ole koskaan ajanut niillä, joten pitäydyin tutuissa kilpailurenkaissa, Kostamo perustelee.

Kokemus Macaun radasta on olennaista hyvien suoritusten kannalta, mitä Saigerin perässä ajettu hyvä kierros korostaa.

– En ole koskaan aiemmin saanut vetoapuja, vaan olen joutunut ajamaan kaikki aikani itse. Tänä viikonloppua olen kuitenkin päässyt kolme kertaa muiden kuljettajien perään, ja se, että esimerkiksi ylätasanteen osuudella voi rytmittää omaa tekemistä toisen mukaan, helpottaa ajamista merkittävästi. Jotta radan oikeasti oppii, tarvitaan alle niin jumalaton määrä kierroksia, ettei sitä edes tajua. Esimerkiksi IRRC:ssä tilanne on erilainen, ja hyvään vauhtiin voi päästä jo ensimmäisessä kilpailussa.

Kaikki on valmista lauantaina ajettavaan kilpailuun ja Kostamolla on aikaa omistaa loppupäivä rentoutumiselle.

– Meillä on vielä palaveri tiimin kanssa, mutta pyörään ei varmaankaan enää tehdä muutoksia. Olin taas nopeusmittauspisteessä viidenneksi nopein, joten vauhti on kohdallaan ja se tuo myös itseluottamusta. Nyt suunnitelmissa on vetää henkeä ja rentoutua uima-altaalla ennen lauantaita. Aamun warm upissa yritän vahvistaa itseluottamusta edelleen kellottamalla jälleen hyvän ajan. Vaikka tähän mennessä kaikki on sujunut todella hyvin, en ota kilpailuun paineita, vaan ajan riskejä minimoiden sen, mihin vauhti riittää.

Warm up ajetaan lauantaina kello 5:50 Suomen aikaa ja 12 kierroksen kilpailu starttaa kello 9:55.

Erno Kostamo on valmiina. Kuva: Diego Mola.

Macau GP:tä voi seurata suorana lähetyksenä osoitteesta https://livestream.com/MacauGrandPrix.

Teksti: Naulankanta Motosport tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing