Flat Track 04.03.2020

Koskisen keula kohti kansainvälistä kärkeä

Mikko Koskinen seurakavereiden Herman Kenkkilän ja Janne Rantalan vauhdittamana flat trackin Suomen Cupissa. Kuva: Sarita Niemelä

Mikko Koskisen nimi on tullut moottoripyöräurheilua seuraaville tutuksi viimeisen liki kahdenkymmenen vuoden aikana useista lajeista. Tänä vuonna hän tekee jääratakauden jälkeen paluun kansainvälisiin flat track -kilpailuihin.

Ilmajoella nykyään perheineen asuvan Koskisen kilpailu kaksipyöräisillä alkoi jäällä ja sieltä menestystä yksilösuorituksina on tullut ­kaksi Suomen mestaruutta sekä kaksi SM-hopeaa.

Kerhojoukkueiden Suomen mestaruuksia Seinäjoen Moottorikerhon riveissä on tullut jäältä lisäksi kolmesti ja pronsseja saman verran. Supermotossa voittoja miehelle on kertynyt muun muassa Baltian mestaruuskisoissa 2000-luvulla sekä erityisesti voidaan mainita kylmäpäiset voitot Vauhtiajojen betoniaidoin rajatulla radalla.

Flat track on kuulunut kovana kilpailijana tunnetun Koskisen erikoisosaamisalana lajirepertuaariin jo kymmenen vuotta ja kansainvälistä menestystä on saavutettu maailman parhaiden hiekkaovaalikuljettajien joukossa kahden podium-paikan edestä FIM Flat Track Cupissa. Suomessa sekä Ranskan Morizesissa ajettujen osakilpailujen tuloksena on ollut kolmossija. Kokonaiskilpailun mitalisija oli lähellä 2015 Italian Terenzanossa, ja Marianske Laznessa Tsekeissä osakilpailuvoitto karkasi epäonnisen kaatumisen vuoksi kaikkien voitettujen alkuerien jälkeen.

Vuonna 2018, kun FIM Flat Track Cupin voitto ratkaistiin Italian Misanossa, olisi hieman kaivattu paikallisestikin kutsuttuna fortunaa. Kova taistelu haastavissa olosuhteissa sekä tapahtumarikkaassa finaalissa toi sijoituksen maailman viidenneksi parhaana flat track- kuljettajana.

Välivuoden jälkeen suuntana on jälleen maailman kärki, kun mestaruuksista taistelu starttaa kesäkuussa Saksasta jatkuen Italian ja Ranskan kautta Tsekkeihin. Työkseen moottoripyörien varaosia myyvän Koskisen vahvuutena on ajotaidon sekä kovien kilpailuhermojen lisäksi nopea kyky sisäistää oudotkin radat eri pintamateriaaleineen. Laaja kokemus kilpamoottoripyörien rakentamisesta on etu ja yhteistyökumppaneiden kanssa ollaankin luomassa kilpailukykyistä kalustoa, jolla maailman kärki saavutetaan.

Mikko Koskinen voitti toistamiseen jääradan Suomen mestaruuden viime talvena. Kuva: Sarita Niemelä

Jääradan Suomen mestaruussarja on tänä vuonna poikkeuksellisen talven myötä lyhentynyt kahden osakilpailun mittaiseksi, mutta Koskinen on päässyt harjoittelemaan hyvin, muun muassa kotiradallaan Kyrkösjärvellä. Seinäjoen Moottorikerhon rata on palvellut hyvine harjoitteluolosuhteineen, vaikka SM- osakilpailua siellä ei kyetty tänä vuonna järjestämäänkään.

– Kyllä 450- luokan Suomen mestaruus on ainoa tavoite ja samalla tässä valmistaudutaan kesän MM-kierrokseen, myhäilee Koskinen.

Kahden viikon päästä Kajaanin ja Konneveden SM-osakilpailuissa tukijoukot jännittävät myös, jatkuuko putki kierrosaikojen suhteen viime talven tapaan. Jokaisessa osakilpailussa nimittäin kirjattiin viime vuonna nopein kierrosaika Koskisen nimiin.

Mikko Koskinen
Valkoinen savu on tuprahtanut – päätös MM-sarjaan lähdöstä on tehty. Kuva Martti Mäki-Jouppila

Teksti: Martti Mäki-Jouppila

Uusimmat

Lisää aiheesta

Flat Track