Rata-ajo 10.07.2019

Korpivaara voittoon rata-autojen 24H Series Portimaon endurance-kilpailussa

Ilmari Korpivaaran autokunta oli edukseen Portugalissa. Kuva: Petr Fryba.

Ilmari Korpivaara, 20, ajoi GT-autojen SPX-luokan voittoon viikonloppuna Portugalissa ajetussa rata-autojen 24H Series Portimaon endurance-kilpailussa. Kilpailu ajettiin huippuolosuhteissa Autodromo Internacional do Algarven moottoriradalla.

Vuoden 2018 GT4 Central European Cup -sarjan pronssimitalisti Korpivaaralle viikonloppuna Portugalissa ajettu 24H Series Portimaon endurance-kilpailu oli voitokas. Tuloksena oli GT-autojen SPX-luokan ykkössija. Kilpailu oli Korpivaaran ensimmäinen 24 tunnin endurance-kilpailu rata-autolla. Hän osallistui kilpailuun saksalaisen Leipert Motorsport -tiimin väreissä ja autona oli Mercedes AMG -tehtaan kehitysversio AMG GT4:n pohjautuvasta rata-autosta.

Kilpailutapahtuma alkoi keskiviikkona iltapäivänä, jolloin ohjelmassa oli tiimiin ja ajokalustoon tutustuminen sekä rataan tutustuminen jalan, eli trackwalk. Torstaina autokunnalla oli kaksi 180 minuutin testijaksoa ja perjantaina päivällä virallinen 120 minuutin vapaa harjoitus, aika-ajo sekä päivän päätteeksi 90 minuutin pakollinen yöharjoitus. Itse 24 tunnin kilpailu starttasi lauantaina kello 12.00.

– Kokemukset ensimmäisestä 24 tunnin kilpailustani ovat erittäin positiiviset. Pitkä kilpailu ja pimeä olivat minulle uusia ja mielenkiintoisia asioita. Minulle uudesta radasta ja autosta huolimatta pystyin itse kilpailussa ajamaan jo luokan kärkiaikojen tasolla. Pääsinkin kilpailussa ajamaan viiden ajajan autokunnan kuljettajista eniten, yhteensä 165 kierrosta. Kierroksia meille kertyi kilpailussa yhteensä 648, mikä tekee yli 3 000km. Oman pohja-aikani ajoin yön pimeydessä, toisella, kello 03.00 alkaneella lähes kahden tunnin ajovuorollani. Tärkeimpänä pidän kuitenkin kierrosaikojen tasaisuutta ja sitä, että kierrosaikani heikkeni samoilla renkailla ajettavan tuplastinttivuoroni lopussa vain noin 2-3 sekuntia, kertoo Korpivaara.

Ilmari Korpivaara (vas.) nousi tiiminsä muiden kuskien kanssa korkeimmalle palkintokorokkeelle. Kuva: Petr Fryba.

Endurance-kilpailuissa tasaisuus korostuu huomattavasti enemmän kuin nopein kierrosaika, sillä kilpailut ovat hyvin pitkiä. Jos renkaita ei käytä harkiten, voivat oman ajovuoron lopussa kierrosajat romahtaa jopa 4-5 sekuntia. Korpivaaran autokunnan taktiikassa jokaisen kuljettajan ajovuoron alussa vaihdettiin uudet renkaat. Renkaita kului itse kilpailussa 12 sarjaa.

Korpivaara ajoi kilpailun Mercedes AMG GT4 -kilpa-autoon perustuvalla AMG:n tehtaan tehokkaammalla kehitysversiolla. Moottorista oli parhaimmillaan puristettu moottorin ohjausyksikön kartasta riippuen 400kw ja muun muassa jarrut olivat tehokkaammat kuin GT4-sarjan autossa.

– Auto toimi loistavasti. Moottorissa ja vaihteistossa ei ollut minkäänlaista ongelmaa koko kilpailun aikana. Auton jarrujärjestelmää testattiin kuitenkin aktiivisesti. Autoon vaihdettiinkin kilpailun aikana viidet etujarrulevyt ja yhdet takajarrulevyt. Osin tämän takia meillä oli varikkopysähdyksiä 28, eli eniten koko kilpailuun osallistuvista autoista. Leipert Motorsportsin tiimi ja AMG:n insinöörit tekivät kuitenkin hienoa työtä, että pystyimme ajamaan luokkavoittoon pitkässä kilpailussa.

Korpivaara on tyytyväinen suorituksen tasaisuuteen sekä autokunnan kykyyn pitää mielessä koko kilpailun ajan pitkäjänteisyyden tärkeys.

– Endurance-kilpailussa on tärkeää pitää koko kilpailun ajan keskittyminen huipussaan, jotta pimeässä jopa 270km/h nopeudessa tapahtuvat ohitukset niin nopeampien kuin hitaampien autojen kesken sujuvat jouhevasti. Jokainen hitaasti tehty ohitus tai ohitetuksi tuleminen huonontaa kokonaisaikaa. 24 tunnin kilpailussa on myös mielenkiintoista se, että on vain yksi kilpailulähtö, jossa ei ole varaa suuriin virheisiin, sillä silloin koko kilpailuviikonloppu on siinä.

Teksti: Ilmari Korpivaara tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo