Ralli 18.01.2018

Koillis-Savo Ralli Kaavilla korkkaa F-rallisarjan

Idän pikajuna Vesa Hirvonen lähtee yhtenä ennakkosuosikkina nuottisarjan voittotaisteluun. Kuva Marko Kyöstilä

F-rallisarjan kausi 2018 pyörähtää käyntiin ensi lauantaina 20.1. Kaavilla ajettavalla Koillis-Savo Rallilla. Itse asiassa ralli alkaa jo huomenna perjantaina, sillä ensi kertaa ajetaan myös nuottiluokat, joiden ennakkotutustumispäivä on siis perjantai 19. tammikuuta.

Tänä vuonna F-rallisarjassa ajetaan Cup-arvoista peräti seitsemässä kategoriassa. Perinteisen yleinen, seniorit ja juniorit ajavat oman Cupin (Klassikko) ennakkoon tutustumatta. Sen lisäksi ovat mukana kaksi- ja nelivetoisten nuottiluokat. Näiden viiden Cupin lisäksi ajetaan ennakkotutustumattomissa luokissa ns. Original-Cup (8-venttiiliset, perinteisillä kaasareilla) sekä junioreissa enintään viisi rallissa mukana olleet oman tulokas-Cupinsa.

Tähän mennessä F-rallisarjaan on ilmoittautunut reilut 110 kilpailijaparia, joista urakkansa Kaavilta aloittaa yli 100 sarjalaista. Kaikkiaan Kaavilla kilpailee yli 140 autokuntaa.

Rallin infopaketti löytyy tästä.

Paavilaisen johdolla yleiseen

Yleisen ns. pimeään luokkaan lähtee ensimmäisenä matkaan numerolla 1 viime kauden seniorimestari MHJ-RT:n Juha Paavilainen BMW M3:lla. Lappeenrantalainen oli viime kaudella todella kovassa iskussa ja ratkaisi mestaruuden jo ennen päätöskisaa. Paavilainen siirtyi yleiseen luokkaan, koska halusi lisähaastetta ajamiseen.

Viime vuoden menestyjistä hän saa vastaansa mm. Lempäälän UA:n Jonni Ruottusen (Volvo 240) ja Vitikan UA:n Tommi Huhtalan (Escort RS). Erittäin mielenkiintoinen haastaja on viime vuoden rallin juniorimestari Suonenjoen UA:n Aleksi Korhonen, joka aikoo haastaa piskuisella Opel Corsalla kärjen. Nuorissa haastajissa löytyvät lisäksi Laihian UA:n Tuomas Kamila (Opel Astra) ja AL-Tikkakosken Teemu Kuusinen Toyota Starletilla. Mielenkiintoinen kisa luokassa, jossa autot ajavat numeroilla 1-22.

Nuottiluokka vahvasti mukana

Kaksivetoisten nuottiluokkiin ilmoittautui peräti 41 kilpailijaa ja Kaavilla on mukana 39 autokuntaa. Taso luokassa on todella kova. On vetomiehinä, nelivetomiehiä, Suomi-Cupin voittajia. Ensimmäisenä reitille heistä starttaa viime vuoden nelivetomies Korpilahden UA/MK:n Mika Rampanen Opel Astralla. Rampanen on parhaat saavutuksensa ajanut nelivetoisella Subarulla, mutta on osoittanut nopeutensa myös kaksivetoisella. Peräänsä saa numerolla 24 Idän pikajunan Keski-Karjalan UA:n Vesa Hirvosen (BMW M3). Hirvonen on voittanut vetomiestittelin ja sen lisäksi ollut myös hopealla ja pronssilla. Vauhtia löytyy.

Numerolla 25 lähtee sitten sarjatason kilpailuihin monen vuoden tauon pitänyt Järvisuomen UA:n Suomen mestari ja usean MM-rallin kokemuksella Kosti Katajamäki BMW M3:lla. – Saa nähdä, miten ranteet riittävät tauon jälkeen, mutta parasta yritetään.

– Vastassa on todella kovia kilpailijoita, Katajamäki vakuutti.

Katajamäen perään lähtee viime kauden komeasti Pohjanmaalla päättänyt Salon UA:n Markus Hellström Volvo 240:lla.

– Ajoin viime lauantaina testejä, ja niistä jäi oikein hyvä mieli. Innolla odotellaan lauantain kisaa, Hellström nautiskeli.

Seuraavana matkaan ampuu vauhtiveikko Hyvinkään UA:n Ilmo Lario Bemarilla saaden peräänsä vuoden 2013 Suomi-Cupin voittajan Someron UA:n Reijo Mattilan (VW Golf). Toissa kauden Suomi-Cupin ykkönen Lohjan UA:n Pasi Tiainen (Toyota Starlet) löytyy numerolla 37. Kaksi edellistä vuotta mainiosti F-rallisarjassa pärjännyt Riihimäen UA:n Petteri Salminen (Volvo 242) siirtyi myös nuottiluokkaan ajaen numerolla 32.

Kovia menijöitä löytyy todella paljon. Laihian UA:n Joni Hiipakka (BMW M3), vanhat konkarit Raision UA:n Mika Rantasalo (Opel Kadett) ja Tero Rönnemaa (Toyota Corolla GT). Nälkäiset nuoret haastajat hamuavat myös menestystä Laihian UA:n kaksi yleisen sarjakisaa viime vuonna voittanut Henri Niemi ja Anjalankosken UA:n Janne Korhonen Opel Astroilla. Todella mielenkiintoisen lisän tuo myös vuoden 2016 Nuorten Cupin voittaja Laukaan MM:n Nico Valkonen (Opel Astra) ja sai kartturikseen Uuraisten UA:n Kari Kallion. Niin ja mukana on myös vuoden 2016 F-rallisarjan B-junnumestari Marko Haapsaari (BMW M3). Tämä luokka ajaa numeroilla 23-61.

Nelivetoiset

Tervakosken UA:n Juha Koljonen (Subaru Impreza) ja THU-Teamin Arto Juolahti (Mitsubishi Lancer E9) ottivat kenraalin jo viime viikonloppuna Lopella. Se päättyi Koljosen eduksi 3,2 sekunnilla. Nyt kaksikko saa lisäksi haastajikseen Raision UA:n Reijo Heikkilän ja K-KUA:n Risto Hurskaisen.

Tämä luokan numerot ovat 62-65.

Kytölä jälleen mestaruusjahdissa

Pohjois-Hämeen UA:n viisinkertainen sarjavoittaja Kari Kytölä lähtee hakemaan jo kuudetta mestaruuttaan. Kytölä ei ole kuitenkaan ainoa mukana oleva seniorimestari, sillä mukana on myös EPUA:n Lasse Hirvijärvi, joka on varmasti kiinnostunut toisesta mestaruudesta. Lisäintoa Hirvijärvelle antaa kuun alussa syntynyt poikavauva.

Seuraavana matkaan starttaa Lahden UA:n Pasi Valkonen (Toyota Starlet), joka joutui taas töihin ennen kisaa kardaanin katkettua kesken lennon Lahden sprintissä. Lisää haastajia on mukana mm. Uudenmaan AU:n Markku Tuoriniemi (BMW M3), Hämeenkyrön UA:n Marko Mansikkamäki (Starlet), Säkylän UA:n Kai Mäkelä (Toyota Corolla GT) jne.

Tämä luokka ajaa numeroilla 67-97.

Tulla hakee tuplaa

Tämän vuoden rallisääntöihin tuli melkoinen muutos, kun A- ja B-juniorit yhdistettiin. Niinpä F-rallisarjassakin ajetaan vain yhdestä junnumestaruudesta. F-Cupin historiassa neljä kuljettajaa on voittanut sekä B- että A-juniorien mestaruuden. Ensimmäinen heistä oli Marko Kallio, toinen Kai Hyttinen, kolmas Tero Salminen ja viimeksi tempun teki Teppo Nummela vuosina 2007 ja 2008.

Nyt lienee Laukaan MM:n Jaakko Tullalla viimeinen mahdollisuus olla se viiden tuplamestari.

Helpolla se ei kuitenkaan tule. Sen verran vankka vastus tulee olemaan. Junioreista on vaikea ennen kautta nostaa ennakkosuosikkeja. Otetaanpa kuitenkin, vuoden B-juniorimenestyjät Rauman UA:n Jussi Nordberg, Hämeenkyrön UA:n Mika Kaapu ja Lahden UA:n Jarkko Kohtaniemi. Jo aikaisemmin sarjassa hienosti ajanut Lohjan UA:n Mikko Laitinen. Paikallisista tulee ensiksi mieleen Nilsiän UA:n Aki Horttanainen. Sitten sekoittavat pakkaa jo viime vuonna ja kauden alussa väläytelleet Lappeenrannan UA:n Matti Rinne ja Nilsiän Kalle Ville Hämäläinen. Ei tässä kaikki, yllättäjiä varmasti riittää.

Juniorit ajavat numeroilla 98-138.

Teksti: Jorma Mikkola

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli