Jääspeedway 02.03.2018

Kivikova PM-finaali jääspeedwayssa

Mats Järf puolustaa Suomen mestaruuttaan. Kuva: Timo Eronen

Varkaudessa ajetaan 10. maaliskuuta ehkä jääspeedwayn historian kovin PM-finaali. Mukana ovat tämän hetken maidensa nopeimmat kuljettajat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Suomea kisassa edustavat muun muassa tämän kauden Suomenmestari Mats Järf Vaasasta. Järf on aktivoitunut jälleen muutaman kilpailun verran lajin pariin ja jälki on ollut vähintäinkin jäätävää.

Pienen hengähdystauon jälkeen radalle palaa myös Kuopion Timo Kankkunen, joka on toki ehtinyt hankkia kuluneella kaudella jo SM-hopeaa. Optimaalisen ajolinjan omaava ja vaikeasti ohitettava “Tiri” on siis jälleen viivalla.

SM-kolmonen, Matti Isoaho, saapuu paikalle Oulusta. Isoaho on ehtinyt edustaa Suomea jo joukkue-MM-kisassa Shadrinskissa ollen joukkueemme paras pistemies. Muutenkin miehen talvi on ollut nousujohteinen, alkutalven Ruotsin liigan kisoista saatu rutiini ja oppi on tuonut Isoaholle rutkasti lisää vauhtia ja ajokutsuja kisoihin Ruotsiin ja Hollantiin.

Joukkue-MM-ryhmästä mukana on myös Jussi Nyrönen. Suomen lippu rinnassa kisassa kallistaa myös Christer Biskop, Tommy Flyktman, Tomi Norola ja Mikko Mäkinen.

Ruotsi on lähettämässä kisaan todella kovan kattauksen kuskeja. Kiireisestä MM-sarjasta huolimatta paikalle saapuu heidän viidestä MM-edustajasta neljä, sisältäen muun muassa heidän koko joukkue-MM-ryhmän.

Kuumimpana nimenä voidaan pitää Örnsköldsvikin Martin Haarahiltusta. Nuori mies on murtautunut tänä talvena lajin kärkikahinoihin. Siitä todisteena ensimmäisten MM-osakilpailujen kakkos- ja nelossija. Isän puolelta Suomen sukujuurinen Haarahiltunen on myös tämän vuoden Ruotsin mestari.

Niin ikään Örnsköldvikistä tulee Ove Ledström. Kovaa on mennyt Ovekin, tuloksena muun muassa Ruotsin mestaruuskisojen pronssi ja nippu hyviä sijoituksia MM-sarjassa. Örnsköldsvikin kivikovaa kaartia täydentää Niclas Svensson. Toisen polven jääkuski sai Ruotsin mestaruuskisoista hopeaa. Nämä kolme muodostivat myös Ruotsin joukkue-MM ryhmän, joka ajoi kapinoista hopean.

Tähän kun lisätään vielä veteraanikuljettaja Stefan Svensson, Nicklaksen isä, ovat neljä henkilökohtaisen MM-sarjan kuljettajaa lueteltu. Vaikka isähahmo Stefan onkin, ei pidä luulla, että vauhti olisi hidastunut, päinvastoin. Stefan ajaa todella lujaa ja valtavan kokemuksen tuoma ajosilmä tekee hänestä aina vaarallisen vastustajan.

Jonas Andersson, Pierre Hallen ja Mikael Flodin ovat tulleet rytinällä sikäläiseen ajokaartiin mukaan ja lunastivat paikkansa PM:ään Ruotsin mestaruuskisojen sijoituksillaan. Norjasta paikalle saapuu heidän ainut aktiivisesti kilpaileva kuskinsa, Jo Saetre. Mies kiertää ahkerasti kisoja ja toimii muun muassa Ruotsin liigassa Bockarna joukkueen kapteenina.

Luvassa on siis todella kovan tason ryminät, jossa kotimaisilla kuskeilla on mahdollisuus mittauttaa vauhtinsa maailmanluokan kuskien kanssa.

Teksti: Markku Jurmu

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway