Snowcross 16.02.2020

Keskiaho ja Lammi vankistivat snowcrossin SM-osakilpailuvoitoillaan sarjajohtojaan Torniossa

Joonas Keskiaholle ei löydy radalla pysäyttäjää Pro-luokassa. Kuva: Timo Kananoja

Plussakeli ja vesi- sekä räntäsade toivat omat mausteensa moottorikelkkailun snowcrossin viidenteen SM-osakilpailuun Tornioon sunnuntaina. Isäntäseuran Miika Lammi otti lauantain tapaan voiton Pro Lite -luokassa. Joonas Keskiaho oli puolestaan jälleen nopein Pro-luokan kuljettaja radalla, ja tällä kertaa myös voittaja.

Keskiaho menetti lauantaina Pro-luokan neljännen SM-osakilpailun voiton siihen, että hän sai viiden pykälän sijoitusrangaistuksen punaristilipun (ensiapulippu) noudattamatta jättämisestä. Keskiaho oli ajollisesti ylivoimainen, mutta tuloksena oli kuudes sija. Sunnuntaina Keskiaholle ei löytynyt pysäyttäjää, vaan SM-sarjan vahva kärkimies otti ykköspaikan haltuunsa jo startissa ja juhli lopulta selvää voittoa 20 kierroksen kilpailussa.

– Lähtöni oli hyvä ja pääsin ajamaan omaa ajoani. Muuten viikonloppuni oli kuitenkin vaikea. Tuntui, ettei miehessä ole potkua. Nyt täytyy löysätä treeniä, jos sitä kautta lähtisi ajo kulkemaan paremmin. Niinhän se on, että kesällä tehdään kelkkamies ja talvella pitäisi nauttia ajamisesta, Keskiaho sanaili.

Pro-luokan kakkonen oli jo alkumatkasta paikkansa ottanut norjalainen Alexander Waeraas. Lauantaina voittanut Korteniemi Racingin Topi Posti joutui tekemään kärkikaksikkoa tiukemmin töitä sunnuntaisen kolmossijansa eteen. Matkan varrella hänelle antautuivat neljänneksi sijoittunut Jarno Hietalahti ja viitospaikan Team Loukko.com -tiimin Mikko Osmo. Hietalahti nappasi sijansa viime hetkillä Osmosta tekemänsä ohituksen ansiosta.

Hallitseva Suomen mestari Osmo on jäänyt SM-sarjan kakkospaikalla jo selvästi Keskiahosta, mutta teoriassa tittelin uusiminen on edelleen mahdollista. Hietalahti on SM-pisteissä kolmantena ennen Postia. Sunnuntaina kuudenneksi ajanut Ville Sarkkinen on viidentenä jo varsin kaukana mitalitaistosta.

Pienemmässä, eli Pro Lite -luokassa Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammi oli kotiyleisön riemuksi koko viikonlopun ylivoimainen ykkönen. Lammi voitti lauantaisen SM-osakilpailun eikä kenelläkään ollut sanansijaa kemiläisen vauhtiin myöskään sunnuntaina. Lammin päivään mahtui toki pari kauneusvirhettä. Ensimmäisessä alkuerässään hän kaatui sillä seurauksella, että hänen kelkkansa ohjaustanko vääntyi. Lammi nousi kuitenkin vielä voittoon. Toisessa alkuerässään Lammi jäi kakkoseksi, kun Korteniemi Racingin Tero Kuivalainen nappasi ykköstilan.

– Viikonloppuni onnistui, koska olen treenannut tähän kauteen kunnolla ja saanut paljon ajotunteja alle. Alkuerässä heitin lipat ja kelkan tanko meni “solmuun”, mutta pystyin silti ajamaan täydet pisteet siitä erästä, Lammi kuvaili.

Pro Lite -luokan SM-sarjaa isolla pistemarginaalilla johtavalla Lammilla on mahdollisuus ratkaista titteli itselleen jo seuraavan, eli kauden viimeisen SM-viikonlopun lauantaisessa osakilpailussa. Mikäli niin tapahtuu, Lammi nähtäneen sunnuntaina snowcrossin pääluokassa, Prossa.

Tornion sunnuntaissa Pro Lite -luokan kakkospaikan ottanut Aleksi Rehu piti päiväänsä todella onnistuneena, vaikkei hän voinutkaan lyödä kampoihin Lammille. Norjan Emil Mikalsen otti kolmospaikan ennen Jesse Hottista ja Ruotsin Johan Anttilaa.

Mikalsen pitää SM-sarjan kakkospaikkaa, mutta vain neljän pisteen päässä vaanii Rehu. Hottinen on puolestaan pisteen perässä Rehua. Yhdeksänneksi sunnuntaina ajanut Tero Kuivalainen on sarjassa viidentenä.

SM-sarjan kaksi viimeistä osakilpailua oli määrä järjestää Kuopiossa viikonloppuna 20.-21. maaliskuuta, mutta lumitilanteen takia Kuopiossa ei ajeta. Asiasta ja finaaliviikonlopun järjestämispaikasta tiedotetaan tarkemmin mahdollisimman pian.

Miika Lammi mielii Pro Lite -luokan Suomen mestariksi ja tutustumaan Pro-luokkaan. Kuva: Timo Kananoja

Pernu ja Nikula Suomen Cup -mestaruustaistossa

Tornion aamupäivässä ratkottiin 11-14-vuotiaiden Suomen Cupin kolmannen osakilpailun paremmuus. Junior 11-14 -luokan voitti Ruotsin lisenssillä kilpaileva Oscar Nikula. Jyri Pernu oli toinen ja Ruotsin Olle Sahlström kolmas.

Pernu johtaa Suomen Cupia neljän pisteen turvin ennen Nikulaa. Neljänneksi sunnuntaina ajanut Team Loukko.comin Emil Herten on sarjassa kolmantena.

Kansallisissa lasten luokissa Mini Juniorin ykkönen oli norjalainen Isak Persen ennen Niklas Isokääntää ja Petro Tuiskua. Micro Junioreissa voittoa juhli Norjan Leon Löveid. Niko Hooli oli toinen ja Emil Isokääntä kolmas.

Tulokset, Tornio, su 16.2.2020

Pro (SM)

 1. Joonas Keskiaho, LaMK, Lynx, 13:50.753
 2. Alexander Waeraas, NOR, Lynx, +23.546
 3. Topi Posti, KeMot, Ski-Doo, +28.253
 4. Jarno Hietalahti, EtMK, Ski-Doo, +37.519
 5. Mikko Osmo, KauhMK, Lynx, +38.025

Pro Lite (SM)

 1. Miika Lammi, PCMK, Lynx, 10:03.655
 2. Aleksi Rehu, VRC, Arctic Cat, +14.883
 3. Emil Mikalsen, NOR, Ski-Doo, +17.477
 4. Jesse Hottinen, KMK, Arctic Cat, +27.017
 5. Johan Anttila, SWE, Lynx, +29.867

Junior 11-14 (Suomen Cup)

 1. Oscar Nikula, SWE, Ski-Doo, 7:40.565
 2. Jyri Pernu, LaMK, Lynx, +13.498
 3. Olle Sahlström, SWE, Ski-Doo, +19.042
 4. Emil Herten, J-PMK, Lynx, +22.141
 5. Atte Vanhatalo, PCMK, Arctic Cat, +29.272

Mini Junior

 1. Isak Persen, NOR, Arctic Cat, 4:33.263
 2. Niklas Isokääntä, OSMK, Arctic Cat, +2.705
 3. Petro Tuisku, LaMK, Arctic Cat, +4.027

Micro Junior

 1. Leon Löveid, NOR, Yamaha, 4:35.077
 2. Niko Hooli, PCMK, Arctic Cat, +8.837
 3. Emil Isokääntä, OSMK, Arctic Cat, +12.781

Kaikki tulokset

Sarjatilanteet

Teksti: Snowcross SM -tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross