Snowcross 22.12.2018

Kelekkakisa kerää snowcrossin kärkinimet eri vuosikymmeniltä Rovaniemelle: “Mukaan odotetaan jopa yli 200 ajajaa”

Kuva: Kelekkakisa 2019

Vuonna 2016 ajettiin ensimmäiset vintage-moottorikelkkojen kisat Songassa. Tuolloin mukana oli 20 kuskia ja yleisöä n. 200. 2017 Songan vintage-kisoissa oli mukana jo 75 kuskia ja yleisöä n. 2000.

Kilpailun perustajana ja kisa-organisaattorina toimii Arto Tuisku, jonka elämään moottorikelkkailu on kuulunut vahvasti jo pienestä pitäen, mutta mistä ajatus vintage-kisojen järjestämiseen oikein lähti?

– 18. huhtikuuta vuonna 1982 isäni juhli snowcrossin ison luokan Suomen mestaruutta ja synnyin samana päivänä. 16 vuotta tästä myöhemmin voitin junioreiden snowcrossin Suomen mestaruuden. Kelkkailu on näytellyt isoa osaa meidän elämässä.

– Lopetin aktiivisen ajamisen vuonna 2000, mutta olen kuitenkin seurannut ja tukenut kelkkailua aina. Pari vuotta sitten rupesin katselemaan vintage-kelkkailua ja mietin, että sen ympärille voisi alkaa rakentamaan kilpailua. Ensimmäiseksi järjestinkin pienimuotoiset kisat Sonkaan, missä ollaan aina enslumella ajettu. Sitten seuraavana vuonna toistettiin ja se kasvoikin. Songan pikkukylään jysähti yleisöä parituhatta. Oltiin jopa ehdolla Lapin sykähdyttävämmäksi urheilutapahtumaksi ja saatiin urheilutekopalkinto, Tuisku kertoo.

Viime talvena kisat siirtyivät Lainaanrantaan, jossa mukana oli 125 kuskia ja yleisöä noin 10 000 päivän aikana.

– Mietin, että rannassa olisi hieno paikka. Yleisöä ja kuskeja oli paljon. Taas ollaan ehdolla myös sykähdyttävämmäksi urheilutapahtumaksi ja jos puhutaan moottorikelkkailusta, niin se on saanut saanut paljon myönteistä julkisuutta.

Täksi talveksi Lainaanrannan kisa muuttuu Kelekkakisaksi, jossa radalla ajaa lapset, naiset, veteraanit ja lisenssikuljettajat. Mukaan odotetaan jopa yli 200 ajajaa sekä yli 10 000 kisavierasta.

– Tuon isompaa ei enää vintagen ympärille pysty rakentamaan, joten nyt kilpailu muutetaan Kelekkakisaksi. Mukaan tuodaan myös uudet kelkat ja tämän sen lisäksi mukana ajaa lisenssikuljettajat, eli tämän hetken kuumin kärki. Yritetään saada myös Aki Pihlaja mukaan, mikäli hän ehtii ja kilpailukalenteri sen sallii.

Kelekkakisa 2019 järjestetään 30. maaliskuuta aivan Rovaniemen kaupungin keskustan edustalla, kauniilla Lainaanrannan jokialueella, Jätkänkynttiläsillan kupeessa.

Kelekkakisasta on tarkoitus tehdä ”koko-kansan” talvitapahtuma, josta löytyy kaikille jotakin ja johon voi tulla mukaan ajajana tai nauttimaan vauhdista kisakatsomoon. Ennen päivän ensimmäistä lähtöä Saarituvilta ajaa paikalle kelkkojen kokoontumisajo kelkkaparaatina ja siihen ovat kaikki kaupunkilaiset tervetulleita.

– Tällä kertaa satsataan viihtyvyyteen, esimerkiksi lämmitettyihin anniskeluravintoloihin ja livemusiikkiin. Kävijöiden kesken arvotaan myös kaksi Polariksen lasten moottorikelkkaa, Tuisku toteaa lopuksi.

Kelekkakisa on maksuton yleisötapahtuma, joka toteutetaan pääosin paikallisten yritysten sponsoroimana.

Lisätietoja sekä aikataulun löydät täältä.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross