Kaudella 2017 snowcrossin SM-sarjaa ajettiin Vuokatissa, Rovaniemellä ja Luostolla. Pelkästään kisapaikkakuntien täysi vaihdos antaa mielenkiintoiset lähtökohdat kaudelle 2018, kun SM-pisteistä mitellään Seinäjoella, Torniossa, Tahkolla, Himoksella ja Levillä.

Kuskit kerryttävät tulevalla kaudella pisteitä samaan tapaan kuin aiemmin. Kaikissa kilpailuluokissa ajetaan jokaisena kisaviikonloppuna kaksi finaalierää, jolloin finaalieriä on kauden aikana yhteensä kymmenen. Finaalierän voittaja ansaitsee 25 pistettä, toiseksi yltänyt saa 20 pistettä ja kolmantena maaliin ajanut kuittaa 16 pistettä. Pisteitä jaetaan tästä eteenpäin porrastetusti aina vain vähemmän, mitä alemmalle kuljettaja sijoittuu.

Pro-luokkaan saadaan lähes varmasti uusi mestari

Suurimman huomion SM-sarjan kilvanajoista saa tulevalla kaudellakin Pro-luokka. Suomen snowcrossin kuninkuusluokassa on käynnissä sukupolven vaihdos, kun sarjan viime kausien mestarit ovat siirtyneet Yhdysvaltojen ISOC-sarjaan ja samalla Pro-luokkaan on noussut paljon lupaavia juniori-ikäisiä kuljettajia.

Kaudella 2017 Pro-luokan mestariksi ajoi Viktor Hertén, joka siirtyi täksi kaudeksi ajamaan Yhdysvaltoihin. Suomen mestariksi Viktor kruunattiin hänen ajettuaan kauden aikana kolmesti finaalierien voittoon ja kolmesti toiseksi.

Pro-luokassa finaalierien voitot viime kaudella nappasivat myös Eetu Karjalainen ja Aki Pihlaja. Karjalainen voitti kauden ensimmäisen finaalierän Vuokatissa, ja Pihlaja taas voitti molemmat finaalierät kauden viimeisessä osakilpailussa Luostolla. Suomen tämän hetken parhaimpana snowcross-kuljettajana pidetty Pihlaja voitti viime kaudella debytanttina Yhdysvaltojen ISOC-sarjan Pro Lite -luokan mestaruuden, eikä näin ollen ehtinyt osallistumaan SM-sarjan kahteen ensimmäiseen osakilpailuun.

Pihlaja ja Hertén ajavat molemmat jo käynnissä olevassa ISOC-sarjan Pro Lite -luokassa, eivätkä näin ollen kilpaile SM-sarjassa kuin aikaisintaan kauden neljännessä osakilpailussa Himoksella. Lisäksi viime kaudella SM-pisteissä hopealle sijoittunut Karjalainen on ollut läpi off-seasonin epävarma omista kilvanajoaikeistaan kaudella 2018, mutta todennäköisesti herra nähdään ainakin jossain osakilpailussa mukana.

Summasummarum; Pro-luokan mestariksi on äärimmäisen hankalaa asettaa ennakkosuosikkia, mutta mitä todennäköisimmin Team Loukon kuskeista Juuso Loukko ja Mikko Osmo ovat tuttuun tapaan vahvoilla. Lisäksi Yhdysvalloissakin urallaan ajanut Pieti Puhakka on mielenkiintoinen nimi Pro-luokassa, kun hän tekee paluun SM-sarjaan oltuaan viime kauden sivussa loukkaantumisen vuoksi. Eikä pidä unohtaa Jere Tynkkystä ja Jarno Hietalahtea, jotka ovat kovalla ja pitkäjänteisellä työllä nostaneet itsensä Suomen kärkikastiin. Kaiken kaikkiaan Suomen mestaruus Pro-luokassa vaikuttaisi olevan useamman kuskin välinen kauppa.

Pro-luokan TOP10 kaudella 2017:

 1. Viktor Hertén, 135 pistettä
 2. Eetu Karjalainen, 96 pistettä
 3. Juuso Loukko, 96 pistettä
 4. Mikko Osmo, 83 pistettä
 5. Jere Tynkkynen, 61 pistettä
 6. Jarno Hietalahti, 55 pistettä
 7. Aki Pihlaja, 50 pistettä
 8. Roy Ylä-Onnenvuori, 48 pistettä
 9. Sami Huttunen, 44 pistettä
 10. Jani Piikkilä, 33 pistettä

Kuninkuusluokkaan nousee haastajia Pro Litestä ja junioreista

Jos Herténin tai Pihlajan poissaolot eivät hämmennä vielä tarpeeksi voimasuhteiden mittauksia, niin oman mausteensa Pro-luokkaan tuovat uudet lupaavat nousijat.

Pro Litessä (kaudella 2017 Semi Pro) oli kuluneella kaudella hyvin selvät sävelet. Lynxillä ajanut Joonas Keskiaho otti nimiinsä kauden kuudesta finaalierästä peräti viisi ja voitti mestaruuden 55 pisteen erolla seuraavaan. Maailmankuulun freestyle-kuskin Jyri Keskiahon pikkuveli ajaa tulevalla kaudella Pro-luokassa.

Junior 14-16 -luokasta nousee Keskiahon tapaan todella mielenkiintoisia nimiä SM-sarjan isompiin luokkiin. Pro-luokassa nähdään tulevalla kaudella paljon kovassa kilvanajossa keskenään olleet Topi Posti ja Pekka Alatalo, joiden lisäksi loppukaudella vakavan onnettomuuden kärsinyt Tony Honkanen tulisi nähdä kuntouduttuaan värittämässä Pro Lite -luokkaa tulevalla kaudella. Kolmikko kuuluu eittämättä Suomen kovimpiin snowcross-lupauksiin.

Pro Lite (ent. Semi Pro)-luokan TOP10 kaudella 2017:

 1. Joonas Keskiaho, 132 pistettä
 2. Aki Pietilä, 77 pistettä
 3. Juho Virmakoski, 74 pistettä
 4. Ville Sarkkinen, 67 pistettä
 5. Lasse Ruotsalainen, 67 pistettä
 6. Oskari Hyvärinen 62 pistettä
 7. Antti-Jussi Hyvönen, 55 pistettä
 8. Tomi Laitinen, 43 pistettä
 9. Tom Forsell, 41 pistettä
 10. Niko Aho, 40 pistettä

Junior 14-16 -luokan TOP10 kaudella 2017:

 1. Topi Posti, 118 pistettä
 2. Pekka Alatalo, 98 pistettä
 3. Antti Lehtilahti, 73 pistettä
 4. Niklas Lammi, 72 pistettä
 5. Tony Honkanen, 58 pistettä
 6. Anton Päkkilä, 55 pistettä
 7. Matti Reinikainen, 54 pistettä
 8. Gustav Sahlsten, 45 pistettä
 9. Aapo Savela, 43 pistettä
 10. Joona Lahtela, 36 pistettä

Teksti: Seriousriding.com