Karting 24.05.2017

Kartingin XONCUP 2017 kuumana käyntiin

Lahden kilpailun viimeisen erän voiton kirjasi nimiinsä kotiyleisön edessä kisannut Raket Race. Kuva: Tomi Talja

Lopulta koitti se koko Suomen R120-kansan pitkään ja hartaasti odottama päivä, kun XonCup 2017 -kilpasarja päräytettiin käyntiin Lahden Pippon legendaarisella karting-areenalla viime lauantaina. Aurinko välkkyi koko päivän lähtörivistön kuljettajien kypärä-visiireistä piilottaen sopivasti taakseen kuskien tiukasta keskittymisestä viiruiksi kaventuneet silmät ja jännityksestä punoittaneet posket.

Yhdistelmä XonCupin avausosakilpailu ja Pippon rata tuntui jälleen kerran toimivan oivallisesti yhteen, kun heti aamun ilmoittautumisissa kävi ilmi, että nyt on oikeasti tiukkaa lähtöruudukossa. Tarjolla olleista 34 ruudusta täyttyi 33 aamun vapaisiin harjoituksiin lähdettäessä, tällä tehtiin jälleen osaltaan myös XonCupin historiaa osallistujamäärä-ennätyksen taittuessa uusiin lukemiin ja käytännössä samalla myös hyvin lähelle maksimiaan. Järjestäjä oli tästä hyvin kiitollinen.

Puoliltapäivin saatiin aika-ajojen perusteella selvitettyä lähtöjärjestykset kauden 2017 ensimmäiseen kilpailu-lähtöön. ”Yllättäen” paalupaikalta löytyi auto, jossa kuljettajana oli Masters-luokan pisteistä ajava Markus Kujala, kakkoseksi kaasutteli itsensä kovassa nousussa jo viime kaudella ollut junior-osaston edustaja Robin Haaparinne ja näin ollen samalla myös molemmat eturivin ruudut ajettiin uudella Fullerton-runkomerkillä. Ei hassumpi sisäänajo luokkaan uudelle merkille. Toiseen riviin ajoivat itsensä kolmosena  paikallisten oma tiimi Raket Race ja neljäntenä Masters-konkari Rauli Silvonen RaMi-Racing-tiimistä. Viime vuoden kisoja suvereenisti hallinneet kuljettajat Johan ”Juusto” Vilo ja Suerte Racingin Santtu Juntunen löytyivät ruuduista 5 ja 7.

Alkupäivän kolme ensimmäistä erää ajettiin ilman suurempia yllätyksiä, erässä 2 saatiin XonCupin historiikkiin uusi maininta uuden erävoittajan toimesta; Robin Haaparinne ja Xon-uran ensimmäinen erävoitto ansaitsee onnittelut. Kerran alkuun päästyään ”Robinho” myös jatkoi valitsemallaan polulla ja nappasi heti seuraavastakin erästä voiton plakkariinsa. Kolmen ensimmäisen erän sijat 1-5 menivät sopuisasti sekoittuen  jo aika-ajoista mainituille tiimeille ja kuskeille, pientä yllätystä yritti epätoivoisesti tehdä takaa vaaniva takavuosien R120-tähtönen T.T.Lehto Soundelight Motorsport Division-tiimistä (tunnettu myös tiimeistä Wilppiams ja GardenHoseMotorsport), mutta moottoriksi valikoitunut ”wanha Nilfisk” ei tällä kertaa antanut mahdollisuuksia sinne aivan kirkkaimpaan kärkeen.

Se jäi toistaiseksi epäselväksi, mitä kärmes-keittoja kukin siinä keskipäivän ruoka-tunnilla keittelikään, mutta heti nelos-erästa alkaen alkoi tapahtua ja kärkinimet vaihtua. Erän numero 4 vei nimiinsä jälleen Xon-historiassa uusi erävoittaja Team B30D, liekö erään vaihdetuilla uusilla renkailla ollut osuutensa kyseiseen suoritukseen. Myös viimevuoden valtiaat Juusto Vilo ja Suerte Racing alkoivat heräilemään kolmen kärkeen: Robinho ja Raket Race sijoilla 4 ja 5. Alkueriä hallinnut autokunta numero 6 Team MarJanPoimijat kuljettajinaan Markus Kujala ja Jani Nestori Malin jätettiin tylysti sijalle 6.

Kauden avausosakilpailussa nähtiin erittäin tiukkaa vääntöä. Kuva: Tomi Talja

Viides erä ja ruutulipulla ehti ensimmäisenä taas B30D toisella erävoitollaan. Takaa vauhtiaan väläytti muun muassa viidenneksi ajanut ”Hangon keksi” Kim Ehrstedt ja seitsemänneksi yltäneet sarjatulokkaat Turusta eli Team Rautavaara ilman Tapsaa kuskeina Roni Rautala ja Veeti Vaara.

Päivän viimeiseen erään saatiin jälleen uusi erävoittaja, kun lippu heilahti ensimmäisenä paikalliselle tiimille Raket Racelle, jossa kuljettajina Jenna Paakkinen ja Jani Koskela. Kyseinen tiimi ilmoittautui samalla vakavasti kilpailemaan myös koko sarjan voitostakin. Viimeisessä erässä päätään nosti ratin takaa myös koko sarjan kuopus, Sir Arthur Malkin tiimissä MalkinJR ajamalla sijalle viisi. Ihan ei poika vielä isäänsä kiinni ajanut, mutta perässä tullaan ja lujaa!

Kilpailun erävoittajien joukossa nähtiin useita uusia nimiä. Kuva: Tomi Talja

Kuuden ajetun kilpailuerän ja neljän eri erävoittajan jälkeen päivän pisteet jakautuivat seuraavasti: päivän voittaja kahdeksan pisteen erolla kakkoseen oli nro 6 Team MarJanPoimijat, kakkosena Robin Haaparinne ja kolmantena vain pisteen kakkosta perässä Raket Race. Sijat 4-6 veivät B30D, Suerte Racing ja MalkinJR. Masters-luokassa sijoitukset 1-3 tiimeille MarJanPoimijat, B30D ja ohoh Soundelight MD.

XonCup-kilpasarja jatkuu toisella osakilpailulla 17.6. Kokemäellä Järilänvuoren radalla, jää nähtäväksi kuinka ruudut siellä täyttyvät ja sijoitukset jakautuvat mutta perinteitä tutkien odotettavissa jälleen tiukkaakin tuimempaa taistelua.

Lahden kilpailun tulokset

Teksti: Jartsa Kuisma, sarjan tiedotus

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting