Ralli 24.09.2018

Kari Hämäläisen tavoitteena SM-rallisarjan finaalista viiden kärki

Kari Hämäläinen ja Risto Pietiläinen hyppäävät vauhdikkaasti Suomen MM-rallissa. Kuva: Hannu Rainamo

Kari Hämäläinen hakee viikonloppuna ajettavasta SM TeijoTalot-rallista kärkiaikoja ja miehen tavoitteena on ajaa ehjä ralli viiden kärkeen.

Tulevan viikonlopun rallin SM-sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan kaksipäiväisenä. Kilpailussa on yhteensä kahdeksan erikoiskoetta Turun ja Salon alueella. Rallissa ajetaan kaikkiaan 106,79 erikoiskoekilometriä. Ralli alkaa Turun Metsämäen raviradalta perjantaina 28. syyskuuta klo 19:01. Raviradalla ajetaan 1,55 kilometrin pituinen yleisöerikoiskoe. Seuraavaksi reitti suuntautuu Liedon Saukonojan vaativalle kakkoserikoiskokeelle, joka on 14,7 kilometriä pitkä. Illan viimeinen erikoiskoe ennen yötaukoa on 5,27 kilometrin mittainen Juntola. Lauantaina ralli jatkuu viidellä erikoiskokeella ja päättyy maalijuhlallisuuksiin Salon Astrum-keskukseen klo 16:30.

– Reitti on perjantain metsäosuuksiltaan tuttua. Lauantain erikoiskokeet vaikuttavat nopeilta ja ne lienevät nykyisille SM-kuljettajille tuntemattomia. Perjantain nuotituksessa niiden todellinen luonne sitten selviää kilpailijoille, toteaa Hämäläinen.

Kakkosohjaajana miehellä toimii Risto Pietiläinen, joka on yksi Suomen kokeneimmista kartanlukijoista. Yhteistyö ja henkilökemiat toimivat autossa loistavasti niin reittiin tutustumisessa kuin erikoiskokeilla. Hämäläinen ja Pietiläinen kilpailevat Skoda R5 Fabia III Performansella eli viimeisimmällä kehitysversiolla, mitä tehtaalta saa. Naantalin Seudun Urheiluautoilijoita edustava rakennusalan yrittäjä, ruskolainen Kari Hämäläinen starttaa ralliin numerolla 14.

Ralliautoilun SM-sarjan viimeiseen kilpailuun kaksikko lähtee täysin korjatulla autolla.

– Uusi kori tuli tehtaalta viikolla 36. Printsportissa auto kasattiin ammattitaidolla ja todella nopealla aikataululla. Testejä on tehty ahkerasti kolmena päivänä. Auto tuntuu jälleen erinomaiselta ja rengasvaihtoehdot on testattu Turun ja Salon sääolosuhteisiin.

SM-Ralli Turku on Hämäläiselle tuttu jo vuodesta 2013, jolloin hän ajoi SM1-luokassa kokonaiskilpailun viidenneksi. Vuonna 2014 sijoitus parani jo neljänneksi. Autona näissä ralleissa oli Ford Fiesta S2000. Vuonna 2015 Turussa miehelle tuli keskeytys Ford Fiesta R5:lla. Vaihdelaatikko rikkoutui Lavamäen erikoiskokeella, Hämäläisen entisellä kotitiellä. Teknisen vian iskiessä sijoitus oli SM1-luokassa kuudes. Ralli 2016 alkoi käymisongelmilla jo ensimmäisellä erikoiskokeella. Hämäläinen osallistui kilpailuun Ford Fiesta S2000:lla ja keskeytti moottorivikaan EK 6 jälkeen sijalta 12.

Suomen mestaruussarjassa SM1 Super4 -luokassa kilpaillaan kansainvälisten luokitusten ja sääntöjen mukaisilla S2000 ja R5 -ryhmien autoilla. Autot ovat nelivetoisia sekä moottoriltaan, alustaltaan ja voimansiirroltaan viritettyjä. Tehoa löytyy 290-380 hv ja painoa on 1200-1350 kg. Hämäläisen Skodassa on 1620 cm3 nelisylinterinen turboahdettu moottori. Suoraruiskutusmoottorista löytyy tehoa 205 kW ja maksimivääntöä 420 Nm. Uusi kampimekanismi on erityisesti suunniteltu rallikäyttöön. Korissa on ralliin suunnitellut turvakaaret. Auto on modifioitu 4×4 voimansiirrolle ja siinä on 5-vaihteinen seqventaalinen manuaalivaihteisto. Huippunopeutta löytyy 200 km/h.

Viikonloppuna ajettavan SM TeijoTalot-rallin kilpailukeskuksena toimii Paimion ajoharjoittelrata ja Neste Paimio. Ralliin on ilmoittautunut kaikkiaan 100 kilpailijaparia. Kaikki tieto rallista löytyy www.rallism.fi sivuilta.

Teksti: Timo Kutila

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli