Ralli 21.01.2020

Kari Hämäläinen suoriutui luotettavalla ajolla Tunturirallissa sijalle 13

Kari Hämäläisen ajo parani viikonlopun edetessä. Kuva: AKK / Taneli Niinimäki

Arctic Lapland Rally käynnisti Ralli SM -sarjan viikonloppuna Rovaniemellä. Kari Hämäläinen ja kartanlukija Risto Pietiläinen tekivät hyvää työtä nuotituksessa neljä päivää ennen rallia. Positiivisella asenteella he starttasivat ralliin Rovaniemen keskustan Lordin aukiolta heti puolen päivän jälkeen numerolla 21.

SM1-luokassa lähti huikeat 31 kilpailijaparia tavoittelemaan Tunturin valloittamista.

Perjantain ensimmäinen erikoiskoe oli perinteinen ja haastava Aittajärvi. Hämäläinen ajoi pätkän aikaan 12:41,0 ollen luokassaan 15:s.

– Rauhallisesti tultiin ja kerran auto lipsahti hankeen, raportoi Kari.

Kakkonen ajettiin suuren yleisön edessä Mäntyvaaran raviradalla ja lähimaastossa. 3.5 km mittainen yleisöerikoiskoe ajetaan rallissa kaikkiaan kolme kertaa. Kaksi perjantaina ja kerran lauantaina. Hämäläinen toi Skodan maaliin ajassa 2:55,2 ja sijoitus oli 13:s.

Päivähuollon jälkeen kilpailijat suuntasivat kohti Vanttauskoskea. Kaihuavaarassa ajettiin kolmas EK pituudeltaan 27.93 km. Tämän ripeän ja haastavan pätkän ajaksi tuli 16.06,4, mikä oli luokan 16:s nopein suoritus.

Matka jatkui pimenevässä illassa kohti Jyrhämäjärveä, missä odotti 33.38 km pitkä ripeävauhtinen hienon ajokokemuksen tarjoava EK4. Tasaisen varmalla ajolla ajaksi tuli 17:40,4 ja luokassaan 16:s.

Illalla ajettiin vielä Mäntyvaaran yleisöpätkä toiseen kertaan. Hämäläinen taisteli ajaksi 2:54,2, joka oikeutti luokan kymmenenteen tilaan. Seuraavaksi autoon tehtiin lyhyt iltahuolto ja kuskit siirtyivät ansaituille unille. Karin ja Riston sijoitus luokassaan oli perjantain jälkeen 15:s.

– Hauska päivä takana, ajettiin keskellä tietä. Tästä on hyvä jatkaa huomiseen, iloitsi Kari.

Rallin toinen päivä aloitettiin pitkällä Siikakämän erikoiskokeella. Aamukankeutta ei ollut ranteissa tällä 42.69 km mittaisella päivän avauspätkällä. Kari ja Risto toivat Skodan luokassaan maaliin 15. nopeimmalla ajalla 21:50,1.

– Nyt alkaa meno maistua ja sijoitus kokonaiskilpailussa parani yhdellä tilalla, iloitsi Kari.

Reitti suuntasi seuraavaksi Mäntyvaaran yleisöerikoiskokeelle. Nyt tämä raviradan erikoiskoe ajettiin kolmannen kerran. Aika 2:54,0 oikeutti hienosti luokan 12. nopeimpaan sijaan. Päivähuollon jälkeen rallikaravaani suuntasi kohti Kemijärveä, jonka ympäristössä ajettiin kolme viimeistä vaativaa pätkää.

EK8 Sarriojärvi 29.88 km sisälsi vauhdikkaita mutkia ja loppupään vaativat tekniset osuudet. Luotto autoon oli kasvanut aamupäivän jälkeen ja Hämäläinen saavutti luokassaan 13. tilan ajalla 15:25,1.

Toiseksi viimeinen erikoiskoe Untamovaara oli rallin vauhdikkain. Tällä 14.69 km mittaisella pari mutkaakin sisältäneellä pätkällä Kari ja Risto ajoivat ajan 7:09,6, jolla irtosi luokan 14:s tila. Nyt kokonaistilanteessa sijoitus oli 14.

Rallin päättävällä Niskavaaran 19.97 km mittaisella erikoiskokeella Kari syttyi ajoon, ja ajalla 13:09,6 saavutti luokan 12. nopeimman tuloksen. Aikaisempien vuosien Tunturin keskeytykset jäävät nyt historiaan, kun vuoden 2020 avausrallissa selvitettiin kaikki 10 pikataivalta. Lopputuloksissa Kari ja Risto löytyvät sijalta 13.

– Arctic Lapland Rally oli kaiken kaikkiaan hieno kisa ja ajokin alkoi kulkemaan, kun saatiin kilometrejä alle. Auto, nuotti, huolto, renkaat ja kuskit toimivat moitteetta. Iso kiitos yhteistyökumppaneille, jotka ovat mukana tässä rakkaassa lajissa.

Kolmen viikon kuluttua SM-sarja jatkuu Mikkelissä.

Teksti: Kari Hämäläisen tiedotus, Timo Kutila

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli