Ralli 13.01.2019

Kaloppi Rallin voitto Hollantiin

Hollannin Kees Burger vei tasaisuudellaan voiton Kaloppi Rallissa. Kuva: Marko Kyöstilä

Lopen ja Karkkilan UA:n järjestämä Kaloppi Ralli avasi eteläisen Suomen rallikauden 2019. Kisa ajettiin mukavassa parin asteen pakkasessa ja erikoiskokeet olivat hyvässä kunnossa ja penkatkin olivat kasvaneet viimeisen viikon aikana. Osanottajamäärä ei aivan tyydyttänyt järjestäjiä, mutta oli kuitenkin 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Rallin pääluokassa käytiin todella mielenkiintoinen taistelu voitosta. Arto Juolahti oli avauspätkän nopein, mutta vilppilähtö pudotti hänet takaa-ajajaksi. Kakkospätkän jälkeen Juolahti nousi jo 0,3 sekunnin päähän Koprasta, mutta seuraavan erikoiskokeen alussa Juolahden taival katkesi tekniikkamurheisiin. Taukojohtoon nousi vanha herra Seppo Kopra 6,5 sekunnin erolla Hollannin Kees Burgeriin.

Tauon jälkeisellä erikoiskokeella Kopra menetti kärkipaikkansa ja täydensi sen ajamalla ulos päätöspätkällä.

Tauon jälkeen Timo Mäenpää aloitti hurjan takaa-ajon. Kaksi pohja-aikaa ei kuitenkaan riittänyt aivan voittoon.

Kees Burger ei ajanut yhtään pohja-aikaa, mutta kun muut sortuivat virheisiin, oli hollantilainen täpärästi Timo Mäenpäätä nopeampi 0,4 sekunnin erolla. Liettuan Martynas Samsonas jäi voittajalle 2,4 sekuntia.

Juniorien nelivetoluokan voiton vei Kai Haapasalo ja Trophy/lV1600-luokan Atte Vähämaa.

Luokka 3 (R2 ja R3) oli Kalle Markkasen ja Ajari Piirosen kaksintaistelu. Pohjat menivät Piiroselle 3 – 2, mutta luokan voitto Markkaselle.

Äffäläisiä hallitsi tauolle saakka Samuli Nevä, mutta kytkinrikko pakotti keskeyttämään. Mika Rantasalo otti kärkipaikan ja vei voiton ilman turhia riskejä selvällä erolla Kimmo Rostedtiin, joka kuskasi synttärisankari Antti Kemmon palkinnoille.

Historic-luokassa Antero Laine uusi viime vuoden voittonsa ennen Tommi Hannukselaa.

Välilä nuotittomien nopein

Tervakosken Tuomas Välilä ajoi kolme pohja-aikaa vieden yleisen äffän ison luokan. Kakkospätkällä pohjat ajanut Jussi Nordberg oli tauolla vain 1,4 sekunnin päässä Välilästä. Nordberg pyörähti nelospätkällä pudoten voittotaistelusta. Nordberg säilytti kuitenkin kakkossijansa 2,1 sekunnin erolla kolmospätkän nopeimpaan Toni Jalavaan.

Pikku-äffässä Toni Koskela aloitti pohjilla. Kakkospätkän pohjien jälkeen kärkeen kipusi Sami Saari. Lyhyellä kolmospätkällä Jerry Mikkola oli selvästi muita nopeampi ja siirtyi taukojohtoon. Koskela oli kahdella viimeisellä nopein, mutta kavensi vain 1,9 sekuntia Mikkolan johtoa. Mikkola voitti, Koskela kakkonen ja Saari kolmonen.

Trophy/V1600-luokassa Peetu Viljamaa oli selvässä kärjessä kahden pätkän jälkeen, mutta keskeytti tauolle. Kärkeen nousi Iiro Litjo pitäen pintansa maaliin saakka ennen Pauli Nikulaa.

Historikeissa kaikki ajoivat yhdessä. Ilkka Rantala oli matkassa esikoisena Joonaksen kanssa, jolle ralli oli ensimmäinen. Kotiteillään Rantala oli pitelemätön vieden voiton 43,5 Janne Lindbergiin, joka oli lyhyen kolmospätkän nopein. Loppilaiset olisivat vieneet ilman Lindbergiä kolmosvoiton, sillä kolmannesta sijasta kävivät tiukan väännön Miika Leino ja Tero Salminen. Leino vei lopulta pronssin 6,3 sekunnin erolla.

Junnujen pikkuluokassa Kim Forsgren oli aivan ylivoimainen. Forsgren vauhti kohdallaan, sillä mies oli toiseksi nopein nuotitta ajanut ja koko kilpailun 11. nopein. Luokan kakkoseksi ajoi Lopen Petri Koskinen.

Junnujen isossa luokassa löytyi neljä kuljettajaa, jotka pystyivät pohja-aikaan; Simo Vasenius (2), Mika Seppälä, Marko Lehtonen ja Esa Hutri. Avauspätkällä konkari Lehtonen siirtyi kärkeen, mutta Vasenius kuittasi heti kakkosella siirtyen kärkeen sekunnin erolla Joonas Rantaseen. Rantanen ajoi kolmosella ulos menettäen lähes puolitoista minuuttia. Tauon jälkeen nuoret Seppälä ja Hutri pääsivät vauhtiin.

Vasenius vei lopulta voiton 15,1 sekunnin erolla toiseksi nousseeseen Seppälän. Seppälä kukisti lopulta enonsa Lehtonen neljällä sekunnilla. Hutri oli neljäs. Tässäkin luokassa loppilaisten kolmosvoitto ”pilattiin” Vaseniuksen toimesta. Muuten vuonnakin Vasenius ja Seppälä olivat kaksi nopeinta junioria.

Teksti: Jorma Mikkola

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli