Ralli 13.02.2019

Kalle Rovanperä ensimmäiseen Ruotsin MM-ralliinsa & suomalaisten ennakkotunnelmia

Kalle Rovanperä. Kuva: AKK/Toni Ollikainen
Rallin MM-sarjan toinen osakilpailu ajetaan tuttuun tapaan Ruotsissa. Suomalaisia tulevan viikonlopun kilpailussa on peräti yhdeksän kuljettajan verran.

Ruotrin MM-ralli on MM-sarjan 2/14 osakilpailu.

WRC-luokassa ajavat tehdaskuljettajat Jari-Matti LatvalaEsapekka Lappi ja Teemu Suninen. Heidän lisäksi mukaan lähtevät ralliveteraani Janne Tuohino, sekä kaksinkertainen rallin maailmanmestari Marcus Grönholm.

WRC 2 Pro -luokassa kisaavat Skoda Motorsportin ilmoittamat Kalle Rovanperä ja Eerik Pietarinen. WRC 2 -luokassa puolestaan kisaan lähtevät Ralli SM -avauksen voittanut Emil Lindholm, sekä vuoden 2015 Flying Finn Future Star -voittaja Jari Huttunen.

Rallin MM-sarjan kärjessä kilpailuun lähtee jälleen Monte Carlon valloittanut ranskalainen Sebastien Ogier. Toisena sarjassa ja lähtöjärjestyksessä on belgialainen Thierry Neuville. Toyota Gazoo Racingin virolaiskuljettaja Ott Tänak on reitillä kolmantena.

Tallimestaruustaistossa ensimmäisen MM-osakilpailun jälkeen on Toyota. Heidän takanaan toisena on Hyundai, kolmantena Citroen ja neljäntenä M-Sport Ford.

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team

– Ajoimme viime viikolla hyvän testipäivän Suomessa. Alle kertyi yli 200 kilometriä. Itseasiassa meillä oli paljon testattavia säätöjä tänä vuonna ja pystyin tuntemaan, että olemme ottaneet askeleen eteenpäin. Kilpailukykymme tietysti riippuu paljon kelistä. Kaiken avain on pysyä mahdollisimman pitkään puhtaalla linjalla. Kaikki haluavat taistella kärkisijoista ja meidän täytyy tehdä kovasti töitä varmistaaksemme paikkamme tuossa taistelussa.

Kuva: Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Esapekka Lappi, WRC, Citroen C3 WRC #4, Citroen Total WRT

– Jos olosuhteet pysyvät samoina, kuin testeissä viime viikolla, niin tien pinnalla oleva jää on todella ohutta. Se menee varmasti rikki helposti ja tie menee soralle. Silloin täytyy säästää nastoja. Meillä on nyt hyvä lähtöpaikka. Pidän Ruotsin nopeavauhtisista erikoiskokeista. Toivon, että meillä vähän onnea tällä kertaa ja kova työ tuottaisi tulosta.

Kuva: Leo Francis/Red Bull Content Pool

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRT

– Tämän vuoden Ruotsin ralli tulee olemaan minulle erityinen. Siellä minusta tuli nuorin MM-rallin voittaja, ja nyt minusta tulee eniten MM-ralleja ajanut kuljettaja samassa kilpailussa vain 11 vuotta myöhemmin. Toivottavasti voimme taistella yhtä hyvästä tuloksesta kuin vuonna 2017, jolloin saimme Ruotsissa ensimmäisen voiton Yaris WRC:llä. Minun täytyy nyt saada hyvä tuntuma ajamiseen, mikä puuttui Monte Carlossa.

Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Kalle Rovanperä, WRC 2 Pro, Skoda Fabia R5 #25, Skoda Motorsport

– Hyvät fiilikset on kisan korvalla. Juuri tässä on ainoat testit käynnissä. Se ei tietenkään tee tästä kovin helppoa, kun säädöt pitää saada nopeasti oikeaksi ja saada hyvä tuntuma. Myös uudenlainen rengas aiheuttaa totuttelua. Tarkoitus on pysyä pois penkoista ja saada täältä hyvä kokemus. Yritetään tietysti myös olla nopeita, kuten jokaisessa rallissa. WRC 2 Pro -luokassa kaikki ovat nopeita. Esimerkiksi norjalainen Mads Östberg on ajanut täällä niin monesti, että hänen vauhtinsa voi olla mitä vain. Pietarinen ja minä osallistumme ralliin ensimmäistä kertaa.

Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Eerik Pietarinen, WRC 2 Pro, Skoda Fabia R5 #26, Skoda Motorsport

– Odottavaiset fiilikset ovat kisan suhteen. Mielenkiinnolla katsotaan, miten kova kisa tulee. Tämän kauden osalta olemme päässeet ajamaan ihan hyvin testejä, mutta vertailukohta muihin vielä puuttuu kisojen puuttuessa, mutta kohta sekin selviää, mihin vauhti riittää. Taso kovenee toki aiemmista vuosista, kun ajamme rallin MM-sarjaa. Raaka vauhti pitää olla kovempi läpi kisan. Ruotsissa tiet ovat todella nopeita, joten mennään varmasti aika kovaa. Keli näyttää tällä hetkellä tekevän kisasta mielenkiintoisen. Pitkä ralli on edessä.

Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Jari Huttunen, WRC 2, Skoda Fabia R5 #46

– Ruotsiin lähdettäessä fiilikset ovat hyvät. Viime viikon testeistä jäi hyvä maku. Auto toimii todella hyvin ja se tuntuu hyvältä. Muistui mieleen, miksi viime kerralla MM-rallissa voitin luokkani Skodalla. Kisan olosuhteet mietityttävät hieman. Koko viikolle on luvattu plussaa, ja se tarkoittaisi, että tiet menevät soralle, mutta se on sitten kaikille sama. Renkaiden kestävyys siinä tapauksessa on avainasemassa. Käytössämme on viime vuotiset nuotit. Olosuhteet saattavat muokata hieman erikoiskokeita viime vuotisesta, mutta uskon, että kokemusesta on hyötyä. Ruotsin jälkeen ohjelmassa ei ole mitään varmaa, mutta en ota erityispaineita. Jokainen kisa, mihin osallistutaan, on tärkeä.

Kuva: Riikka Silkala/AKK

Emil Lindholm, WRC 2, Volkswagen Polo R5 #46

– Ruotsiin lähdettäessä fiilikset ovat hyvät. Viime viikon testeistä jäi hyvä maku. Auto toimii todella hyvin ja se tuntuu hyvältä. Muistui mieleen, miksi viime kerralla MM-rallissa voitin luokkani Skodalla. Kisan olosuhteet mietityttävät hieman. Koko viikolle on luvattu plussaa, ja se tarkoittaisi, että tiet menevät soralle, mutta se on sitten kaikille sama. Renkaiden kestävyys siinä tapauksessa on avainasemassa. Käytössämme on viime vuotiset nuotit. Olosuhteet saattavat muokata hieman erikoiskokeita viime vuotisesta, mutta uskon, että kokemusesta on hyötyä. Ruotsin jälkeen ohjelmassa ei ole mitään varmaa, mutta en ota erityispaineita. Jokainen kisa, mihin osallistutaan, on tärkeä.

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Marcus Grönholm, WRC, Toyota Yaris WRC #68, GRX Team

– Tässä on kyse siitä, että lähden nautiskelemaan synttärilahjastani Ruotsin rallin hienoille teille. Sieltä on monia unohtumattomia muistoja ja voitinhan siellä ensimmäisen MM-rallinikin vuonna 2000. Timolla on varmasti homma hyvin hallussa edelleen, joten nuoteista ei niiltä osin tarvitse huolehtia.

Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Janne Tuohino, WRC, Ford Fiesta WRC #92, JanPro Racing

– Viimeksi ollaan WRC:llä oltu Ruotsissa vuonna 2006 Mikon (kartanlukija Markkulan) kanssa. Uutta autoa pääsimme viime viikolla maistelemaan. Auto on aivan älyttömän hieno. Nauratti suorastaan ajaa vaikkei vielä paljoa ajettukaan. Nyt testaamme vielä joitain asetuksia ja säätöjä, jotta päästään vielä paremmin autoon sisälle. Ruotsissa meidän päätehtävä on markkinoida kalustoa, jota on tarkoitus vuokrata kuljettajille.

Kuva: Jani Kekoni

VIDEO: Kalle Rovanperän ennakkotunnelmat ennen Ruotsin MM-rallia

Kalle Rovanperä kertoo alla olevalla videolla tunnelmistaan ennen uransa ensimmäistä Ruotsin MM-rallia.

Ruotsin MM-ralli 2019: Kauden ainoa talviralli tarjoaa vauhdikkaan haasteen kuljettajille

Ruotsin osakilpailu on sarjan ainut puhdas talviralli. Rallista tekee erityisen juuri sen olosuhteet, jotka muuttuvat joka vuosi esimerkiksi vallitsevan lumitilanteen mukaan. Viime vuonna kilpailussa nähtiin paljon muutoksia ja dramatiikkaa, kun kärjessä lähteneet kärsivät roolistaan tien putsaajina. Voittajaksi viime vuonna ajoi Thierry Neuville.

Ruotsissa ajetaan neljän päivän aikana 19 erikoiskoetta. Ralli alkaa torstaina Karlstadin yleisöerikoiskokeella. Perjantaina ajetaan rallin pisin päivä. Siihen kuuluu 7 erikoiskoetta, joiden yhteismitta on 139,31 kilometriä. Lauantaina vuorossa on 8 erikoiskoetta, joille mittaa kertyy 126,18 kilometriä.

Rallin päätöspäivänä ajetaan 51,31 kilometriä, joka koostuu kolmesta erikoiskokeesta. Rallin yhteismitta on 316,80 erikoiskoekilometriä. Rallin ratkaisut nähdään sunnuntaina kello 13.18 alkavalla Torsby 2 erikoiskokeella, joka on rallin viimeinen erikoiskoe. Tuolla erikoiskokeella jaossa ovat myös Power Stage -pisteet.

Kilpailun kotisivuille tästä
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä
Kilpailun reittiaikatauluun tästä

Erikoiskokeiden määrä: 19
Erikoiskoekilometrejä: 316,80 km
Kilpailun kokonaispituus: 1460,59 km

Janne Tuohino osti upouuden WRC-auton ja perusti rallitallin

Vuonna 1996 Rallin MM-sarjassa debytoinut ja pitkän uransa aikana yhteensä 48 MM-osakilpailua ajanut, oululainen Janne Tuohino, 43, tekee paluun MM-sarjaan tulevana viikonloppuna Ruotsissa. Alla on varsin mielenkiintoisesti täysin oma, maailman kovimman luokan WRC-ralliauto ja nuotteja lukee niin ikään MM-tasolla meritoitunut Mikko Markkula.

Tuohinon ajatus omasta WRC-tiimistä syntyi jo vuosi sitten Ruotsin MM-rallin yhteydessä, kun hän pohti oman R5-ralliautoon perustuvan tiimin pystyttämistä. Palaverit MM-sarjassakin tehdastiiminä toimivan M-Sportin kanssa johtivat kuitenkin lopulta uuden Ford Fiesta RS WRC -auton hankintaan. Tuohino itse kilpailee vain Ruotsissa, jonka jälkeen auto on vuokrattavana mihin tahansa rallikilpailuun.

–  Ajatus omasta tiimistä on pyörinyt koko aktiiviurani jälkeen ja nyt, kun sellainen tilaisuus avautui, niin päätin tarttua tilaisuuteen. JanPro Racing on ensimmäinen yksityinen tiimi maailmassa, joka vuokraa modernia WRC-autoa, Tuohino avaa tarinaa tallinsa syntymisestä.

Lue lisää ja katso video ➤

Teksti ja kuva: Jani Kekoni

AKK:n Jani Backman ja Sami Heiskanen osallistuvat Ruotsin MM-ralliin

Suomalaiskaksikko Sami Heiskanen ja Jani Backman toteuttavat ensi viikonloppuna Ruotsin rallissa unelmansa. He pääsevät haistelemaan MM-rallin tunnelmaa suoraan sen ytimeen ottamalla osaa Historic-luokan kilpailuun.

– Lähdemme sinne hakemaan ainutlaatuisia rallielämyksiä. Missään muussa lajissa et pääse näin lähelle kokemaan huipputason kilpailutunnelmaa. Varsinaisen MM-sarjan kuljettajat ajavat jokaisen erikoiskokeen kaksi kertaa ja Historic-luokka ajatetaan niiden välissä. Pääsemme siis ajamaan samat erikoiskokeet kuin huippukuskit, joten meillä on vaikka kuinka paljon yleisöäkin radan varrella, sanoo Sami Heiskanen, joka tulee ajamaan pääosan kaksikon kahdeksan erikoiskokeen mittaisesta ralliurakasta.

Lue lisää ➤

Teksti ja kuva: Mikko Korvenkari

Neste Rallin reitti 2019 julkaistaan keskiviikkona 20.2.

Suomen MM-rallin eli Neste Rallin reitti julkaistaan keskiviikkona 20. helmikuuta Ylen aamu-tv:n suorassa lähetyksessä klo 07.48 alkaen. 

Mukana lähetyksessä ovat Skodan rallikuljettaja Kalle Rovanperä sekä Neste Rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

Samana päivänä Neste Rallin kotisivuille osoitteeseen nesterallyfinland.fi julkaistaan kattava paketti vuoden 2019 reitistä. Paketti sisältää esimerkiksi reitin aikatauluineen ja reittikartan.

20. helmikuuta, save the date!

Näin seuraat Ruotsin MM-rallia

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

wrc.com »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Ylen kanavista

MM-rallien lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, läppärin tai smart tv:n kautta.
Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli