Ralli 18.11.2018

Suomelle historiallinen päivä – kaksi tiimien maailmanmestaruutta

Merkkimestaruus oli Toyotalle ensimmäinen sitten vuoden 1999. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Sunnuntai oli erittäin menestyksekäs päivä suomalaiselle moottoriurheilulle, kun Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing WRC -tiimi pääsi juhlimaan rallin valmistajien maailmanmestaruutta, sekä Aki Ajon suomalaistiimi vei Moto2-luokan tiimien maailmanmestaruuden.

Jari-Matti Latvala kiidätti Toyota Yaris WRC:nsä maaliin ensimmäisenä Australiassa tänään varhain Suomen aikaa päättyneessä rallin MM-kauden päätöskilpailussa. Voitto oli suomalaiselle hänen uransa 18:s ja kauden ensimmäinen. Samalla Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing WRC -tiimi nappasi rallin valmistajien maailmanmestaruuden. Myös Esapekka Lapin neljännen sijan tuoman MM-pisteet olivat tärkeässä roolissa mestaruuden kannalta.

– Todella mahtava fiilis. Tämä oli rankin kauden päätöskilpailu mitä hetkeen muistan. Ottin (Tänak) keskeytys lopussa oli totta kai pettymys, mutta oli myös todella hienoa, että Jari-Matti pääsi taas voiton makuun. Myös Esapekka auttoi saamaan tarvittavia pisteitä, Mäkinen kertoi.

– Käynnistettiin tämä projekti kolme ja puoli vuotta sitten ja ollaan kehitytty paljon nopeammin mitä osattiin kuvitella. Tämä on tulos todella hienosta panoksesta jokaiselta tämän tiimin työntekijältä ja olen varma, että tämä vain motivoi meitä enemmän ensi kaudella.

Rallin MM-sarjan valmistajien pisteet

MotoGP-sarjan kauden finaali oli Aki Ajon johtamien suomalaistiimien juhlaa. Red Bull KTM Ajon turkkilainen ajaja Can Öncü voitti Moto3-luokan osakilpailun ja portugalilainen Miguel Oliveira vei nimiinsä Moto2-luokan. Lisäksi suomalaistiimin voitti Moto2-luokan tiimien maailmanmestaruuden ja saavutti kuljettajien MM-hopeaa ja -pronssia, kun Oliveira sijoittui loppupisteissä toiseksi ja Brad Binder kolmanneksi.

Miguel Oliveira pääsi tuulettamaan voittoa kauden viimeisessä osakilpailussa. Kuva: Red Bull KTM Ajo

– Tämä oli erittäin hieno päivä meille Miguelin (Oliveira) voiton sekä tiimien mestaruuden myötä. Harmi ettemme saaneet kuljettajien maailmanmestaruutta, mutta tämä oli kuitenkin hieno päätös kaudelle ja olemme nälkäisempiä ensi kaudella, Ajo totesi.

– Miguel ajoi todella fiksun kilpailun vaikeissa olosuhteissa. Myös Brad (Binder) ajoi hyvin tänään, ja vaikka hän ei päässytkään maaliin asti, niin hän on osoittanut taitonsa ja ensi kaudella häneltä voi odottaa mitä tahansa. Iso kiitos koko tiimille, Red Bullille, KTM:lle ja kaikille yhteistyökumppaneille tästä kaudesta.

Moto2-tiimien MM-pisteet

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli