Snowcross 04.10.2016

Jyri Keskiaho: ”FSX ei ole laji, jota vain päästään vialla olevat nuoret harrastavat”

Jyri Keskiahon tavoitteena on päästä XGames-tapahtumaan. Kuva: JSV Photography

Jyri Keskiaho on Suomen ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa suomalainen Snowcross Freestyle -ammattilainen. Keskiaho tekee paljon töitä menestyäkseen ja saavuttaakseen suurimmat tavoitteensa urallaan. Miehen matkalle on mahtunut hienoja keikkoja kotimaan lisäksi ulkomailla ja kilpailuistakin on tullut menestystä. FSX on Keskiahon elämä ja intohimo, kaikki tehdään sen ehdoilla. Lue mitä Keskiaholle kuuluu ja millaista on FSX-ammattilaisen elämä.

Kuka on Jyri Keskiaho

Nuori mies, joka pystyy tekemään sitä, mistä tykkää ja vielä Rovaniemellä. Ei ole tarvinnut lähteä mihinkään huitsin Nevadaan toteuttamaan unelmiaan.

Mitä on tapahtunut Seriousriding.comin vuonna 2013 tekemän haastattelun jälkeen? (Lue vuoden 2013 haastattelu Tästä)

Laji ja ukko on kehittynyt. Eli aika paljonkin on tapahtunut. Isommaksi ja ammattimaisemmaksi mennyt hommat. Koulun olen saanut loppuun ja muut päivätyöt on voinut jättää pois.

Kuva: JSV Photography

Kuva: JSV Photography

Mitä mietteitä nykyhetkestä?

Samalla innolla jatketaan eteenpäin. Paljon projekteja päällä. Ainakin tietää, että hommat jatkuu vielä pitkään. Uusia juttuja tulee koko ajan ja se pitää mielen virkeänä. Foam-allas mahdollistaa uudet jutut ja kehittymisen seuraaville tasoille. Siirrettävä alastulo mahdollistaa keikat erilaisiin tapahtumiin ja paikkoihin. Nyt pystyy kehittymään paremmin, kun puitteet on kohillaan.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Kirkkaalle! Hyvällehän se periaatteessa näyttää, kun jaksaa tehdä töitä ja projektit etenee. Isot tavoitteet on koko ajan lähempänä. Tiedän, että XGames on siellä tulevaisuudessa ja koko ajan lähempänä.

Rovaniemeläinen Jyri Keskiaho sanoo, että hänen elämänkatsomuksensa on avartunut FSX:n myötä.

Rovaniemeläinen Jyri Keskiaho sanoo, että hänen elämänkatsomuksensa on avartunut FSX:n myötä.

Millainen on sinun normipäivä?

Minkähän päivän mie sanoisin… Aamulla herään ja käyn urheilemassa. Viime ajat on mennyt siinä, kun on touhunnut päivät harjoituspaikoilla ja tallilla tehnyt töitä kelkkojen kanssa. Hyvällä ilmalla hypitään ja sateen aikana huolletaan ja fiksaillaan kalustoa. Hoidan päivän aikana aika monta liikkuvaa asiaa. Osan päivistä käytän tietokoneella lähinnä sponssihommien ja näkyvyys- ja keikka-asioiden sekä muiden asioiden hoitamiseen.

Onko tullut menestyspaineita?

Ei! Ei kait periaatteessa… Ei tule, kun ei ota. Kaikki saa mennä oman pillin mukaan ja tätä tehdään itselle, eikä muita varten.

Tärkeimmät asiat elämässä?

Oma hyvinvointi ja semmoinen elämänilon säilyttäminen. Terveys ja perhe ja kaverit. Vähän klisee vastaus, mutta niin se paletti toimii.

Mitä tulee sanasta Backflip ensimmäisenä mieleen?

Temppu muiden joukossa, mikä pitää vain jaksaa vielä harjoitella hyvin ja rauhassa. Kai se on vähän niin kuin oman hyppyhistorian vaikein temppu opetella ja harjoitella, niin henkisesti kuin fyysistesti. Mutta toisaalta semmoinen hieno ja jännittävä juttu.

Mitä FSX on tuonut elämääsi?

Älyttömän hyviä kokemuksia ja uusia kavereita. Elämänkatsomus on avartunut. Itselle tuonut päättäväisyyttä ja huomaa, että voi tehdä sitä mitä haluaa, jos vaan haluaa.

Minkälainen on ihmisten suhtautuminen FSX-ammattilaisuuteesi?

Aika kirjava, laidasta laitaan. Suurin osa on hyvin mukana tukemassa ja näkee, että he arvostavat tekemistäni. Ja sitten on niitä, jotka eivät arvosta sitä ja puhahtaa ja naurahtaa, että mikä järki on tehdä tuommoista. Pääasiassa kuitenkin positiivista.

Lempihommaasi?

Kyllä se vieläkin on se hyppiminen. Tähän asti ainakin. Ja kaikki mikä liittyy siihen, että pääsee hyppimään. Ja muutenkin kaikki touhuaminen, crossipyörällä ajaminen ja treenaaminen sekä kavereiden kanssa kelkkailu. Kaikki mikä vähän niin kuin kuuluu tähän hyppyhommaan.

Onko ollut vastoinkäymisiä? Ja mitä niistä on seurannut?

Onhan niitä ollut. Se on selvä. Isoin vastoinkäyminen on ollut luonnonilmiöt; keli vaikeuttaa treenaamista ja muutakin hommaa. Viimeisin pieni vastoinkäyminen oli olkapääleikkaus, joka tehtiin keikkakauden jälkeen nyt kesällä. Vanha vamma uusiutui ja se korjattiin nyt leikkauksella. Nyt olkapää alkaa olemaan jo kunnossa ja syksyllä ollaan takaisin hyppyhommissa vahvempana kuin koskaan.

Mitä fiiliksiä ensimmäisestä hypystä omaan foam–altaaseen?

Se oli semmoinen, että mitä vitsiä, tämähän toimii. Ei ollut mitään mistä ottaa mallia altaan tekemiseen, eikä ketään keltä kysyä, niin jouduin paljon itse suunnittelemaan ja miettimään sen toteutustapaa. Rakensin allasta niin pitkään paukkupakkasissa talvella ja sääskien syömänä kesällä, että oli mahtava lopulta todeta, että tämähän toimii.

Itse hyppääminen oli hieno fiilis. Ei se mitään pumpuliin hyppäämistä ole ja kroppa on kovilla. Altaaseen hypitään vain tarvittava määrä, että löytää sen jujun tempusta ja on mahdollista tehdä se kovaan alastuloon.

Mitä haluat eniten?

Tehdä tätä hommaa, mitä nyt teen ja kasvattaa tästä vielä enemmän. Saavuttaa niitä asioita, joista olen jo pitkään haaveillut.

Mitä haluat toiseksi eniten?

Saada vielä enemmän uusia kokemuksia ja avata uusia ovia. Reissata ja kehittyä hulluna.

Mitä haluat kolmanneksi eniten?

Mitä mää siihen keksisin? Että saisi tätä lajiakin enemmän ihmisten tietoon kelkkailun alalajina. Samalla tavalla kuin enduro ja snowcross on tiedossa. Porukka tietäisi että FSX on laji siinä missä muutkin kelkkalajit, eikä vaan semmoinen, jota päästään vialla olevat nuoret harrastavat. FSX on oikea urheilu- ja kelkkailumuoto. Aina ei tarvitse tehdä huikeimpia hyppyjä, vaan lajista voi nauttia hyppimällä porukalla rampista ja pitää hauskaa.

Kuva: JSV Photography

Kuva: JSV Photography

Lähitulevaisuuden haave?

Mennä enemmän ulkomaille ja harrastaa ulkomailla olevien tyyppien kanssa tätä. Pikkuhiljaa olen jo päässyt ulkomaille ja saanut jalkaa oven väliin. Rapakon taakse Jenkkeihin päästä ajamaan ja tutustua jengiin siellä. Siellä kaikki on niin paljon isompaa.

Mitkä asiat on kasvattanut sinua eniten?

Vastoinkäymiset ja oikeastaan myös onnistumiset. Semmoinen, että joutuu pitkäjänteisesti harjoittelemaan esimerkiksi jotain temppua ja sen eteen joutuu tekemään töitä ja sitten se lopulta onnistuu.

Mitä olet oppinut vuosien aikana?

No, vaikka mitä. Tekemään pitkäjänteisesti hommia, että ei vaan mieti jotain pientä päämäärää, vaan isompia asioita. Saavuttamaan myös pieniä asioita ja nauttimaan niistä. Ja totta kai lajiosaaminen on lisääntynyt.

Onko laji/harrastaminen muuttunut jotenkin vuosien aikana?

On, tämä on niin tuore laji, että se muuttuu jatkuvasti. Temput vaikeutuvat ja tyyli on entistä tärkeämmässä roolissa. Jos mietin itseäni, niin harrastaminen on muuttunut ammattimaisemmaksi. Ehkä uusilla harrastajilla on helpompi lähteä lajiin mukaan, kun lajitietous on kasvanut.

Mitäs XGames tavoitteelle kuuluu?

Olisihan se aika siistiä olla siellä mukana. Kova pyrkimys on olla tammikuussa mukana ainakin karsinnoissa. Se on monen asian summa, ja moni asia pitää natsata, mutta periaatteessa se on mahdollista. Kaikki tulee ajallaan.

Mistä olet kiitollinen?

Kaikista, jotka ovat auttaneet siinä, että olen päässyt tähän, missä nyt olen ja jaksanut katsoa vierestä tätä hommaa. Olen kiitollinen kaikille, jotka ovat tukena, että pystyn tekemään tätä. Olen myös kiitollinen siitä, että olen pysynyt terveenä.

Kuvitellaan, että olet nyt 60-vuotias, miten muistelet elämääsi vuonna 2016?

Olipa silloin pieniä temppuja, nyt tehdään paljon isompia, vaikka ollaan jo 60 vuotta. Olen tyytyväinen, että olen seurannut elämässäni unelmiani, eikä minun tarvitse miettiä, että olisi pitänyt tehdä jotain muuta. Elämä on tullut elettyä täysiä.

Terveiset lukijoille

Tehkää sitä, mistä tykkäätte ja uskokaa unelmiinne.

Jyrin yhteistyökumppanit: Battery Energy Drink, BRP Finland Oy – Lynx, Oakley, SeriousRiding.com, Troy Lee Designs, Jypro, Koneliike Korteniemi Oy, TotalTek, Pienkonehuolto Keskiaho Oy, SCS Unlimited sekä Suomen Erikoistekniikka ja Polar Rengas.

 

Teksti: Seriousriding.com

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross