Ralli 18.10.2016

Juho Hänninen Toyotan MM-talliin

Juho Hänninen ja Kaj Lindström kisaavat Tommi Mäkisen tiimin väreissä kaudella 2017 rallin MM-sarjassa.

Tommi Mäkisen luotsaama Toyota Gazoo Racing WRC-talli vahvisti tänään tehneensä sopimuksen Juho Hännisen kanssa kaudelle 2017.  Hänninen nousi kaikessa hiljaisuudessa takaisin rallin näköalapaikalle, 35-vuotiaana!

Ikä tarkoittaa menestystä, ja sitä Hännisellä totta totisesti on. Miehen suurimmat uroteot osuvat kuitenkin rallisarjoihin, joita suomalaiset eivät perinteisesti ole MM-sarjan tavoin seuranneet.

Yksittäiset rallit N-ryhmän Mitsubishilla nostivat Hännisen kiinnostavaksi nimeksi vuonna 2007, kun punkaharjulainen ajoi toistaiseksi laajimman kisaohjelmansa, 10 rallia. Mukaan mahtui myös muutama ralli WRC-autolla, joista Sardinian ralli toi jo merkinnän pistesarakkeeseen kahdeksannen sijan myötä.

Hännisen nimi huomattiin myös Skodan tehdastiimissä, joka kauden 2008 päätteeksi kiinnitti suomalaisen tiimiinsä. MM-ralleja ei kahden ensimmäisen kauden aikana juuri kertynyt, mutta kaudella 2010 Hänninen saalisti kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa IRC-rallisarjan mestaruuden.

Seuraavana vuonna homma rokkasi jo MM-sarjassakin; S2000-luokan maailmanmestaruus varmistui tiukan väännön jälkeen, ja askel WRC-autoihin tuli yhä ajankohtaisemmaksi.

Skoda ei kuitenkaan laskenut Hännistä pois tiimistä, ja seuraavan vuoden valloituksiin kuului rallin EM-sarjan mestaruus. Kolme titteliä kolmena perättäisenä vuonna riitti Hyundain kiinnostuksen nostamiseen.

Alkuvuodesta 2013 Hänninen astui MM-ralleihin tulossa olleen korealaismerkin palvelukseen. Vuosi kului pääosin i20 WRC -autoa testatessa, ja muutama keikka Fordin WRC-autolla osoittivat vauhdin olevan vertailukelpoista MM-sarjan vakiokasvoja vastaan.

Ura Hyundailla kesti vain kuuden MM-rallin ajan, ja toi kahdesti kuudennen sijan. Se ei riittänyt sopimuksen uusimiseen, vaan Hännisen ralliura koki kylmän päätöksen vain viisi päivää ennen jouluaattoa 2014.

Viimeisen kahden vuoden aikana Hänninen on osallistunut vain yhteen MM-ralliin (Neste Ralli 2015).

Juho Hänninen kisasi viimeksi MM-tasolla vuonna 2015 Neste Rallissa. Kuva: Red Bull Content Pool

Juho Hänninen kisasi viimeksi MM-tasolla vuonna 2015 Neste Rallissa. Kuva: Red Bull Content Pool

Nuori rallieläkeläinen sai kuitenkin mieluisan tehtävän, kun Tommi Mäkinen alkoi koota Toyotan MM-rallitiimiä loppukesästä 2015. Hänninen kiinnitettiin tiimin testikuljettajaksi, ja paluu tositoimiin oli edessä.

Tuhannet testikilometrit vakuuttivat lopulta Mäkisen siinä määrin, että hän solmi Hännisen kanssa kuljettajasopimuksen täydestä MM-rallikaudesta 2017.

Kaikkien käänteiden ja vuosien jälkeen Hänninen saa vasta ensi kaudella elämänsä näytönpaikan Toyotan ratissa ja pääsee ensimmäistä kertaa mukaan täyteen MM-sarjaan. Vasta nyt nähdään Hännisen todellinen potentiaali kuljettajana.

Teksti: Miika Wuorela

Juho Hänninen 25.7.1981

Uran kohokohdat
2001: Ensimmäinen ralli, SM Valvoline Ralli
2006: Ensimmäinen WRC-ralli, Rally Sweden
2008: Ensimmäinen voitto, Rally Russia (Intercontinental Rally Challenge, Peugeot 207 S2000)
2010: IRC-mestari (Skoda Fabia S2000)
2011: FIA SWRC -mestari (Skoda Fabia S2000)
2012: FIA ERC -mestari (Skoda Fabia S2000)
WRC tilastot:
WRC-kilpailut: 43
MM-pisteet: 54
EK-voitot: 3

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli