Ralli 05.06.2016

Joonas Tokee taisteli neljänneksi Azoreilla

Rallin junioreiden Euroopan mestaruussarja, FIA ERC Junior, käynnistyi Joonas Tokeen osalta Azores Rallyllä, joka tarjosi viikonlopun aikana suomalaistiimille eksotiikkaa, pieniä vaikeuksia ja paljon uutta oppia.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen Tokee ja kartanlukija Jani Salo saavuttivat kisasta varsin hyvän neljännen sijan. Peugeot 208 -kaksikolle palkintopallisija olisi ollut mahdollinen ilman ongelmia, mutta vaativan kolmipäiväisen rallin aikana toki muutkin kärsivät ongelmista ja hidasteista.

– Jo nuotitusvaiheessa huomasin, kuinka haastavat tiet olivat edessä. Ennen kisaa teimme suunnitelman, että ajetaan fiksusti säästellen myös hieman autoa, sillä EK-kilometrejä oli yli 200. Mutta heti ensimmäisten pätkien jälkeen todettiin, että ei ole mitään mahdollisuutta ajaa rauhassa, sillä muut menivät erittäin kovaa kärjessä, kuudentena avauspäivän jälkeen ollut Tokee kertasi.

– Toisena kisapäivänä lähdimme kiristämään, ja tein muutamia virheitä, joissa auto otti rajusti osumaa. Sen vuoksi jouduimme ajamaan muutaman pätkän ilman jarruja. Auto saatiin huollossa kuntoon, mutta pätkät olivat niin rajussa kunnossa, että ilman aikaisempaa kokemusta oli todella vaikea pysyä kärjen vauhdissa.

Tokee ja Salo olivat toisen päivän jälkeen viidentenä ja vain kolmen sekunnin päässä nelossijasta.

Viimeisenä kisapäivänä kaksikko päätti lähteä hyökkäämään, mutta aamun ekalla pätkällä mahdollisuudet parempaan sijoitukseen hupenivat käsistä:

– Ajoin mutkan pitkäksi ja sammutin siinä tohinassa auton. Kone ei lähtenyt käyntiin ilman katsojien työntöapua ja siinä meni aikaa noin kolme minuuttia. Sen jälkeen jatkoimme taistelua loppuun asti pienien tekniikkamurheiden siivittämänä.

– Oli kuin puoli voittoa selviytyä maaliin kaikkien ongelmien ja tapahtumien jälkeen. Iso kiitos kuuluu tiimille, että onnistuimme saamaan kohtuullisen hyvän pistesaldon kauden jatkoa ajatellen, Tokee päätti.

Azores Rallyn ERC Junior-luokan voitti portugalilainen Diogo Gago (Peugeot) ennen britti Chris Ingramia (Opel). Päätöspäivänä Tokeen ohittanut norjalainen Steve Rokland (Ford) oli kolmas.

Teksti: Jarno Saari

Uusimmat

Lisää aiheesta