jokamiehenluokka 13.10.2016

Jokkikseen kaivataan nuoria monitaitoisia kilpailijoita

Jokamiehenluokka on säilyttänyt asemansa Suomen suosituimpana autourheilumuotona vuodesta toiseen. Kuva: Jani Tamminen

Jokkis, eli jokamiehenluokka on Suomen suosituin autourheilumuoto. Tällä hetkellä laji kaipaa kuitenkin lisää osallistujia erityisesti pienempiin kyläkilpailuihin.

Jokkiksen suosio on pysynyt korkealla vuodesta toiseen. Laji on helppo aloittaa ja kustannuksetkin ovat pysyneet suhteellisen alhaisina ainakin moneen muuhun lajiin verrattuna. Tosin euroon siirtymisen myötä jokkisauton myyntikulut eivät tänä päivänä enää vastaa todellisia rakentamiskuluja.

– Jokkiksen tila tällä hetkellä Suomessa on ehkä vähän murroksessa omasta mielestäni, toteaa Murska Arska –tiimissä jokkiksen joukkuemestaruuden vuonna 2014 ja SM-hopeaa viime vuonna saavuttanut Mika Liimatainen.

– Markka-aikaan jokkisautot myytiin 3500-4000 markalla ja silloin auton rakensi siihen hintaan ja saattoi välistä jopa muutaman satasen saadakin. Jos auto meni kaupaksi, niin seuraavaksi viikonlopuksi rakennettiin uusi auto. Tänä päivänä valitettavasti 1 400 eurolla ei rakenna kilpailukykyistä autoa, jos haluaa vähänkään menestyä, ensi kauden Konnekuljetus Teamin väreissä kisaava Liimatainen toteaa.

Mika Liimatainen on saanut innostuksen jokkikseen verenperintönään isältään ja isoisältään. Kuva: Nita Korhonen

Mika Liimatainen on saanut innostuksen jokkikseen verenperintönään isältään ja isoisältään. Kuva: Nita Korhonen

Liimataisen mielestä laji kaipaa kipeästi uusia nuoria kilpailijoita, joilla on taitoa myös kilparatojen ulkopuolella.

– Kyllähän lajin suola on rakentaminen. 90% tästä lajista on kuitenkin muuta kuin ajamista. Nuoria pitäisi kannustaa, että he opettelisivat itse tekemään ja rakentamaan tai edes jollakin lailla korjaamaan näitä autoja. Siihen auton hinnan nousu olisi erittäin tärkeässä osassa.

– Auton hinnan nostaminen suosisi tekijöitä, jotka oikeasti painavat töitä tuntikaupalla ja rakentavat autoja alusta asti. He saisivat silloin edes jonkinlaisen korvauksen työstään ja pystyisivät sillä hinnalla, jolla auto menee kaupaksi rakentamaan edes lähelle normaalihintaisen uuden auton. Esimerkiksi tällä hetkellä perusjokkis-Fiatin omakustannerakennushinta, ilman että siihen on käytetty yhtään työtuntia, pyörii 5 000 euron paikkeilla.

Perusjokkis-Fiatin rakennuskustannukset tänä päivänä ilman yhtään työtuntia ovat noin 5 000 euroa.

Perusjokkis-Fiatin rakennuskustannukset tänä päivänä ilman yhtään työtuntia ovat noin 5 000 euroa.

Jokkisten harrastajia on kuitenkin laidasta laitaan, eivätkä kaikki halua panostaa rahallisesti lajiin suuria summia.

– Joku haluaa harrastaa halvalla autolla, jolla voi kilpailla koko kauden, mutta ei sellaisella hirveästi pärjää ainakaan isommissa kisoissa, vaan lähinnä pidetään hauskaa. Kaikille menestyminen ei kuitenkaan ole se pääasia jokkiksessa. Ne taas, jotka haluaa tulosta, niin ne laittaa rahaa kunnolla palamaan. Aina kun kypärät vedetään päähän, niin ajetaan voitosta. Ja totta kai porukan mielipiteet myös jakautuvat sen suhteen pitäisikö auton hintaa nostaa vai ei, Liimatainen myöntää.

Syntymästään saakka jokkiksen parissa aktiivisesti mukana ollut Liimatainen kannustaa uusia kilpailijoita mukaan, sillä lajin aloittaminen on varsin helppoa.

– Jokkiksen voi aloittaa jo sinä vuonna kun täyttää 15-vuotta. Jos saa kisoista hyvällä tuurilla valmiin auton, niin aloittaminen periaatteessa tapahtuu hyvinkin edullisesti. Kesätöistä hankkii 1 400€ plus tarjousrahat ja käy ostamassa ensimmäisen auton ja menee sillä ilman isompia menestyspaineita kisaamaan. Jos autosta on ollut muitakin tarjouksia ensimmäisessä kilpailussa, niin todennäköisesti se menee kaupaksi heti seuraavassa. Varsinkin Fiatit ja niin sanotut huippuautot tahtoo olla sellaisia, että niillä ajetaan yksi kisa ja sitten ne vaihtavat omistajaa.

Jokkis tuo monelle vastapainoa työhön. Liimatainen ehtii auton laiton ohessa yleensä kuitenkin hoitamaan myös työpuheluita. Kuva: Nita Korhonen

Jokkis tuo monelle vastapainoa työhön. Liimatainen ehtii auton laiton ohessa yleensä kuitenkin hoitamaan myös työpuheluita. Kuva: Nita Korhonen

Liimatainen on jo kolmannen polven jokkiskuski. Mikä jokamiesluokassa oikein viehättää, että se saa miehet, naiset ja yleensä koko perheen mukaan lajiin niin voimakkaasti?

– Kaikkeen muuhun sairauteen on keksitty lääke, paitsi jokkikseen, Liimatainen naurahtaa ja jatkaa: – Kyllä tässä varmasti viehättää se henki ja kaverit. Tämä vaatii monta hyvää kaveria ja huoltomiestä, kun lähdetään kisoihin ja koko perheen tuki on tärkeää. Jokkiksessa se porukkahenki ja varikolla yleinen avoin ja avulias ilmapiiri on ne jutut, jonka ansiosta tätä jaksaa vuodesta toiseen.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Jaakko Tenhonen ajoi yleisen voittoon 34. Riksun Ryminässä

Kauhajoen UA:n joukkue jokkiksen Suomen mestariksi

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jokamiehenluokka