Ralli 10.01.2019

Joensuun Itäralli ajetaan talvisissa vaaramaisemissa maaliskuun alussa – kalustoa tulossa viivalle MM-sarjasta asti

Lumi pöllyää jälleen maaliskuussa SM Itärallissa. Kuva: Tomi Hänninen/AKK

Jälleen on uusi vuosi pyörähtänyt käyntiin ja samalla perinteinen SM Itäralli lähestyy kovaa vauhtia. Kilpailu ajetaan jälleen talvisissa vaaramaisemissa heti maaliskuun alussa. Vauhtia ei varmasti puutu tämänkään vuoden kilpailusta, sillä kalustoa on tulossa viivalle Rallin MM-sarjasta asti.

Rallin nykytila Suomen urheilukartalla on mennyt jo parin viime vuoden ajan mukavasti ylöspäin. Rallin MM-sarja sai uudet tehokkaat WRC- autot, joka lisäsi saman tien kiinnostusta ralliin maailmanlaajuisestikin. Suomalaiset ovat aina olleet moottoriurheilukansaa ja nyt, kun maailmalle on nousemassa uusia nimiä myös kotimaasta, lajin seuraajien määrä vaan lisääntyy.

Ralli SM -sarja 2019 starttaa tammikuun viimeisenä viikonloppuna legendaarisella Artic Lapland Rallylla, Rovaniemellä. Arktiseen seikkailuun mukaan ovat ilmoittautuneet muun muassa F1-radoilta tutut Valtteri Bottas ja Mika Salo sekä rallicrossista tuttu Niclas Grönholm, joten sarjan seuraaminen kannattaa aloittaa jo tässä vaiheessa.

Joensuun Urheiluautoilijoiden järjestämä SM Itäralli ottaa paikkansa sarjan kolmantena ja samalla talvikauden viimeisenä osakilpailuna lauantaina 2. maaliskuuta. Pohjois-Karjalan rallitiet ja upeat vaaramaisemat ovat saaneet kunnioitusta monelta nykyiseltä rallin maailmanmestariltakin vuosien saatossa. Voittoja ovat napsineet muun muassa Ari Vatanen, Markku Alen ja Marcus Grönholm.

Tänä vuonna reitti kiertelee sekä Joensuun pohjois- että eteläpuolella. Osittain mennään totta kai legendaarisia erikoiskokeita, mutta mukana on myös ripaus uutta, joten vanhoilla nuoteilla kuljettajat eivät pärjää koko päivää. Ratkaisun hetkiä koetaan varmasti puolen päivän jälkeen ajettavalla reilun 30 kilometrin mittaisella erikoiskokeella, joka laittaa varmasti hikeä kuljettajien otsalle.

Kuhinaa riittää tämän vuoden kilpailussa myös Joensuun keskustassa, sillä kilpailun lähtö tapahtuu aamupäivällä uudelta torilta. Lisäksi muutaman vuoden tauon jälkeen kaupunkilaisilla on hieno tilaisuus tulla seuraamaan kilpailua Joensuun raviradalle, jossa järjestetään yleisöerikoiskoe ja maaliseremoniat alkuillasta.

Legendaariset, vauhdikkaat ja vuoristoratamaiset tiet sekä hyvät järjestelyt houkuttelevat varmasti tänäkin vuonna runsaan joukon Suomen kovimpia rallikuskeja Joensuuhun taistelemaan SM-pisteistä. Kilpailumme yksi mielenkiintoisimmista kuljettajista tulee olemaan japanilainen Takamoto Katsuta, joka ajaa Toyota Gazoo Racingin WRC Yariksella. On todella harvinaista saada WRC-kalustoa Suomen kilpailuihin mukaan, joten odotamme innolla millaisiin suorituksiin nuori tulevaisuuden lupaus pystyy haastavilla teillä.

Tervetuloa keväiseen Joensuuhun maaliskuussa!

Teksti: Timo Louhelainen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli