Ralli 03.08.2019

Jesse Turunen nousi Kakaristossa vetomieskisan voittoon

Jesse Turunen kuittasi parin vuoden epäonniset kisat voittamalla Vetomies-tittelin. Kuva: Marko Kyöstilä.

Erittäin kovatasoisen kansallisen Vetomies-kilpailun lopullinen ratkaisu tapahtui lauantain kolmannella erikoiskokeella Suomen MM-rallin yhteydessä Kakaristossa, kun kärjessä olleet Joonas Lindroos ja Vesa Hirvinen keskeyttivät. Jesse Turunen kiitti ja nousi kärkeen ajaen selvään voittoon.

Kakkoseksi kiirehti Mika Lemmetti. Kolmanneksi sijoittui Markus Hellström, joka ajoi tasa-ajan Ilmo Larion kanssa. Sijoituksen ratkaisi Hellströmin parempi aika eilisellä Harjun erikoiskokeella.

Perjantaina ajettiin vain Harjulla lyhyt erikoiskoe. Lauantaina oli vuorossa niin sanottu Jämsän lenkki: Pihlajakoski, Päijälä, Kakaristo ja Leustu, reilusti yli 60 EK-kilometriä. Lauantaiaamuun lähdettiin Anssi Valkosen johdolla.

Pelätty Pihlajakoski

Kilpailijan olivat nuotituksen jälkeen ihmeissään Pihlajakosken alkuosuuden kunnosta. Kyllähän siellä tulikin teknisiä ongelmia ja sitten myös ulosajoja. Ennakkoon kovista nimistä samaan koivuun kapsahtivat Anssi Tawast ja Reijo Mattila.

Erikoiskokeen parhaiten selvitti kaksinkertainen vetomies Vesa Hirvonen ennen rallisprintistä rallin pariin siirtynyttä Mika Lemmettiä. Kaksikon ero oli 3,8 sekuntia. Hyvin aloittivat myös entinen vetomies Joonas Lindroos, Juha Paavilainen ja Jesse Turunen.

Kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen Hirvonen nousi kärkeen ja Lindroos kakkoseksi.

Lindroos kärkeen Päijälässä

Päijälä oli Lindroosin mieleen, jämsäläinen tykittikin 4,8 sekunnin eron Hirvoseen. Lähes saman verran Hirvoselle jäi Turunen, eli 4,5 sekuntia. Lemmetti oli nyt neljäs ja Marko Haapsaari viides.
Avauspäivän jälkeen johtanut Valkonen joutui keskeyttämään moottoririkon takia, myös viime nelivetomies Henrik Pietarinen ja tuoreimman F-rallisarjan osakilpailun voittanut Kimmo Linden lähtivät kotimatkalle.

Pohja-aikansa johdosta Lindroos ohitti Hirvosen sekunnilla ennen Kakaristoa. Kolmanneksi nousi Turunen ennen Lemmettiä ja Paavilaista.

Kakariston keskeytyksen

Kakaristossa kärkeä tuuletettiin sitten oikein tosissaan, kun kärjessä olleet Lindroos ja Hirvonen keskeyttivät. Lindroosilta hajosi voimansiirto, Hirvoselle tuli perärikko. Kun vielä viidentenä ollut Paavilainen hävitti sähkönsä, niin tilaa kärjessä oli.

Turunen ajoi pohjat 6,3 sekunnin erolla Lemmettiin. Ilmo Lario kiirehti kolmanneksi ennen Markus Hellströmiä ja nuorta Kristian Niemistä.

Järjestys kokonaistilanteessa ennen päätöspätkää oli täsmälleen sama. Turusen johto oli jo 20 sekuntia. Larion ero kärkeen oli 33,4, Hellström +44,2 ja Nieminen +59,8.

Leustun kirit

Turunen oli hyvässä iskussa vielä päätöspätkälläkin. Huikean kirin esittänyt Hellström oli toiseksi nopein jääden 3,2 sekuntia. Nieminen oli kolmas ennen Lariota ja Toomas Palmia.

Erot olivat ennen päätöspätkää selvät, mutta kisasta saatiin kuitenkin tiukka. Ensinnäkin Turusen johto Lemmettiin kuihtui, kun Turunen sai 20 sekunnin aikasakon myöhästymisestä. Tätähän ei Lemmetti lähtiessään tiennyt ja ero kasvoi 24,7 sekuntiin. Hellströmin kova aika nosti hänet tasa-aikaan Larion kanssa ja parempi aika avauspätkällä ratkaisi podium-sijoituksen Hellströmille. Vasta nuotitusta harjoittele Nieminen oli viides 51,3.

– Kahden epäonnistuneen kisan jälkeen maaliin pääsy ja voitto tyydyttävät. Lahjaksihan tämä kuitenkin tuli, kun Joonas ja Vesku keskeyttivät. Ihan heidän vauhtiin en ehtinyt, Turunen kommentoi maalissa.

Lopputulokset
1. Jesse Turunen – Kari Kallio (K-KUA, UuUA) Honda Civic Type R 41.24,5
2. Mika Lemmetti – Eetu-Pekka Hellsten (LaihUA,TAmUA) BMW M3 +24,7
3. Marksu Hellström – Tapio Järvi (SaloUA) Volvo 240 +27,4
4. Ilmo Lario – Teemu Bragge (HyUA, LakUA) BMw M3 +27,4
5. Kristian Nieminen – Valtteri Nieminen (Toivakan AUK) +51,3
6. Toomas Palmi – Noora Saarinen (LahUA/TerUA) BMW 323Ti C +1.10,9
7. Ari-Pekka Koivisto – Ari-Pekka Hautanen (YUA, JärvisUA) BMW M3 +1.34,1
8. Jari Koski – Esa Ekola (AL-Härmä) BMW M3 +1.34,9

Teksti: Jorma Mikkola.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli