Ralli 28.09.2018

Jesse Kallion onnistunut paluu juurille – “Auto oli kyllä todella hieno ajettava”

Vasemmalla Jesse Kallio ja oikealla Tuomas Venäläinen. Kuva: Jesse Kallio Racing Tiedotus

Jesse Kallion uran ensimmäinen kausi rallicrossissa vuonna 2014 toi kansallisesta rallicross-sarjasta heti mestaruuden. Neljä vuotta myöhemmin Hyvinkään Urheiluautoilijoiden 19-vuotias kuljettaja teki paluun sinne mistä kaikki aikoinaan alkoi ja tuloksena oli kovatasoisesta kilpailusta hieno kakkossija.

Kansallinen rallicross eli KRC kulki vielä neljä vuotta sitten sarjana juuri tällä nimellä ja sieltä käynnistyi monen rallicross-kuljettajan tavoin myös Jesse Kallion taival kyseisen lajin parissa.

– 2014, kun ajoin rallicrossia ensimmäisen kauden, niin ajoin kaikki KRC-sarjan kilpailut. Omasta luokasta tuli voitot jokaisesta kilpailusta ja sitä kautta mestaruus, Kallio muistelee.

Neljä vuotta myöhemmin kansallista rallicrossia ajetaan sarjana nimellä FinRX, mutta sarjan kilpailuluokissa lyhenne KRC on edelleen mukana. Kallio lähti FinRX-sarjan kauden viimeiseen osakilpailuun Hyvinkäälle viime viikonloppuna KRC1-luokkaan SM-sarjasta tutulla Tuomas Venäläisen “Smurffiautolla”, eli turkoosinvärisellä Datsun Finnillä.

– Tuomas ehdotti Kouvolan kilpailun yhteydessä elokuussa, että jos ajaisin Hyvinkäällä hänen autolla. Oli se kyllä heti sillä hetkellä selvää, että ajamaan lähdetään. Aina on hyvä päästä erilaisilla autoilla ajamaan, Kallio korostaa.

Kallio siis teki paluun siihen mistä kaikki rallicrossissa vuonna 2014 alkoi ja lisähohtoa toi vielä se, että kilpailu ajettiin Hyvinkään Urheiluautoilijoita edustavan kellokoskelaisen kotiradalla Hyvinkäällä. Vaikka testit vieraalla autolla jäivätkin ennen kilpailua varsin vähiin, muutama lähtöharjoitus Venäläisen tallilla ja neljä kierrosta perjantain vapaissa harjoituksissa, niin siitä huolimatta Kallio pääsi heti ensimmäisessä alkuerässä hyvään iskuun.

– Ensimmäisestä alkuerästä tuli heti kolmanneksi nopein aika ja voitin siinä oman lähtöni. Kierros kierrokselta auto tuli tutummaksi ja pystyi nipistämään aikaa paremmaksi.

Toisessa alkuerässä Kallio oli neljänneksi nopein, mutta kolmas ja viimeinen alkuerä toikin sitten vasta 16. nopeimman ajan.

– Tuli tehtyä pieni virhe, kun auto sammui viimeisessä mutkassa. Vähän liikaa tuli käsijarrua vedettyä toisen perässä ajaessa ja siinä menetettiin aikaa, Kallio harmitteli.

Virhe pudotti Kallion alkuerien kokonaistuloksissa seitsemänneksi ja se tiesi semifinaaliin toisen rivin lähtöpaikkaa. Kallion startti onnistui hyvin ja ruutulipulla sijoitus oli kolmas, mikä tiesi kilpailupäivän jatkumista finaalissa yhdessä Oskari Römanin, Juha Perälän, Ville Hiedan, Tero Tukiaisen, sekä Juha Rytkösen kanssa. Kallio starttasi finaalilähtöön takarivistä saaden jälleen kerran hyvän startin.

– Olin kolmantena toisen mutkan jälkeen. Myöhemmin pääsin Rytkösestä ohi ja nousin toiseksi. Pääsin vielä haastamaan Römaniakin kärjessä, mutta toisena tultiin ruutulipulle.

Röman vei finaalin nimiinsä parin sekunnin erolla ennen Kalliota ja Perälä oli kolmas. Porschen ratissa tällä kertaa nähty Rytkönen joutui lopulta keskeyttämään. Autokrossi-luokan tämänvuotinen Suomen mestari, kauden kaikki SM-lähtönsä voittanut Rytkönen, oli Hyvinkäällä kaikkien alkuerien nopein ja semifinaalilähdössään toinen. Kallio myönsi, että ohitus Rytkösestä finaalissa jäi erityisesti mieleen, koska SM-sarjassa tänä vuonna siihen ei pystynyt yksikään kuljettaja koko kauden aikana.

– Tottakai se oli hieno hetki, kun pääsi ohittamaan hänet edes kerran tänä vuonna, Kallio naurahti.

Kalliolle kilpailukokemus Venäläisen Datsunilla kotiradalla maistui ja lopputulos kelpasi enemmän kuin hyvin, vaikka toisaalta kakkossijan myötä se vuonna 2014 käynnistynyt kansallisen rallicrossin voittoputki katkesikin.

– Tosi tyytyväinen olin päivään ja tulokseen. SM-sarjan Autokrossi-luokan kärkikuljettajia oli mukana monta ja taso oli tosi kova. Olosuhteet oli myös todella haastavat, kun rata oli märkä. Kiitokset Tuomas Venäläinen RX -tiimille hienosta päivästä. Auto oli kyllä todella hieno ajettava ja kaikki oli kilpailupäivän jälkeen tyytyväisiä ja hymyssä suin, Kallio muisteli iloisin mielin viime lauantaita.

Tänä vuonna rallicrossin EM-sarjaa Super1600-luokassa Set Promotion -tiimin Renaultilla kiertäneellä Kalliolla on vielä edessään yksi EM-osakilpailu ja se ajetaan Saksassa 13.-14. lokakuuta. Sitä ennen ehtii kuitenkin vielä ainakin kertaalleen kilpailemaan kotimaan radoilla ja tällä kertaa jokamiehenluokassa.

– Yhden “jokkiskisan” käyn Hyvinkäällä ajamassa ainakin ennen Saksaa. Katsotaan tuleeko sitten vielä jotain muuta, Kallio päätti.

KRC1-luokan finaalin tulokset Hyvinkäällä

1) Oskari Röman (OrSUA) Volkswagen 1500 S 5.18,595
2) Jesse Kallio (HyUA) Datsun Finn + 2,056
3) Juha Perälä (PunMK/UA) Toyota MR2 + 6,863
4) Ville Hieta (LyUA) Volvo 240 + 13,181
5) Tero Tukiainen (ParkUA) Toyota MR2 + 18,204
6) Juha Rytkönen (SuonUA) Porsche 911 keskeytys

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli