Rallicross 14.10.2018

Jesse Kallion kausi EM-sarjassa päättyi palkintojuhliin – “Todellinen työvoitto”

Saksan podium oli Jesse Kalliolle uran toinen palkintosijoitus EM-tasolla kesäkuisen Norjan osakilpailuvoiton jatkoksi. Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss

Rallicrossin EM-sarjan Super1600-luokan kauden kuudes ja samalla viimeinen osakilpailu ajettiin Esteringin radalla Saksan Buxtehudessa. Suomalaista Set Promotion -tiimiä edustava Jesse Kallio päätti tulokaskautensa eurooppalaisessa arvosarjassa kauden toiseen palkintosijoitukseensa.

Vaikka kilpailuviikonloppu Saksassa Jesse Kallion, 19, osalta käynnistyikin vaikeimmalla mahdollisella tavalla, niin siitä huolimatta kellokoskelainen päätti viikonlopun ja EM-tulokaskautensa hienoon kolmanteen sijaan.

– Kyllähän tämä tuntuu kaikin puolin todelliselta työvoitolta! Saatiin kuitenkin hankala alku viikonloppuun ja näytti jo huonolta, mutta onnistuttiin kuitenkin nousemaan, Kallio viittasi ensimmäisen alkuerän keskeytykseensä.

Alku todellakin oli hankala, kun auton moottoriongelmat piinasivat jo heti ensimmäisessä alkuerässä lauantaina. Tuloksena oli keskeytys ja finaalipaikan tavoittelu käynnistyi 18. sijalla.

– Ensimmäinen alkuerä oli aika synkkä. Meillä oli pieni sensoriongelma ja moottori pätki jo, kun lämmitin renkaita ennen starttia. Pari kierrosta ajoin ja kun moottori pätki koko ajan, niin oli pakko vain jättää leikki kesken. Päästiin sitten korjaamaan vika nopeasti kuntoon ennen toista alkuerää, Kallio taustoitti.

Toisessa alkuerässä Kallio oli viidenneksi nopein, mutta kolmannessa alkuerässä vaikea lähtöpaikka viitosradalta toi vaikeuksia ensimmäisessä mutkassa ja sijoitus oli vasta kymmenes. Ennen viimeistä alkuerää Kallio oli kokonaistilanteessa juuri sillä viimeisellä semifinaalipaikalla eli sijalla 12. Kaiken lisäksi myös neljännessä alkuerässä lähtöpaikka oli viitosradalla, mutta nyt ensimmäinen mutka sujui jo paremmin.

– Heitin “vehkeet” ulkokautta ohi ja pääsin siitä heti toiseksi. Ajoin (Artis) Baumaniksen perässä maaliin, siinä sai ajaa hyvää kyytiä ja tuli hyvä aika, huikean näytteen erinomaisesta paineensietokyvystään antanut Kallio iloitsi.

Alkuerien kokonaistuloksissa Kallio oli yhdeksäs, mikä tiesi semifinaaliin takarivin lähtöpaikkaa. Toisen kerran peräkkäin Kallio kuitenkin onnistui startin jälkeen ensimmäisessä mutkassa ja kun pöly oli ensimmäisen mutkan tapahtumien jälkeen laskeutunut, niin suomalainen huomasi olevansa toisella sijalla. Sen sijaan kakkosruudusta startannut Artis Baumanis joutui keskeyttämään ensimmäiseen mutkaan.

Kallion “spotterina” eli radiomiehenä toimi Saksassa yksi rallicrossin MM-sarjan historian kokeneimpia kuljettajia, Toomas “Topi” Heikkinen, joka hoiti samaa tehtävää myös Norjan Hellissä kesäkuussa, kun Kallio ajoi voittoon. Kallion ajaessa toisena auton kabiiniin Kallion korvanappeihin kantautui varikolta hyviä uutisia, takaa ei olisi uhkaajia finaalipaikan suhteen tiedossa.

– Parin kierroksen jälkeen “Topi” sanoi, että siellä on tyhjää takana, niin antaa mennä vaan. Siinä mielessä sai kyllä ajaa rennoin mielin, reilulla sekunnilla semifinaalilähdön voiton hävinnyt, mutta kolmannen sijan viidellä sekunnilla taakseen jättänyt Kallio kommentoi.

Finaaliin Kallio starttasi toisesta rivistä ja tällä kertaa ohitusyritys ensimmäisessä mutkassa ei onnistunut. Kallio putosi viidenneksi ja kaiken lisäksi auto kärsi vaurion osuman myötä.

– Lähdin koittamaan ulkokautta mihin se riittää. Siinä sitten jäätiin vähän. Etupäähän tuli vielä jotain osumaa ja ratti oli vinossa koko lähdön ajan. Siitä huolimatta pystyin kuitenkin tekemään hyviä kierrosaikoja. (Gergely) Marton jarrutti menoa edessä, mutta onneksi pääsin ohi. Tiesin, että hän ei ole suorittanut lisälenkkiä, mutta pakko on ohi päästä, että riittäisi Timuria vastaan vielä, Kallio kertasi finaalin tapahtumia ja taisteluaan kolmantena ollutta tiimikaveriaan Timur Shigabutdinovia vastaan.

Kallion ohitus Martonista tapahtui radan ensimmäisessä mutkassa toiseksi viimeisellä kierroksella. Kun Shigabutdinov suoritti lisälenkin viimeisellä kierroksella, pääsi Kallio kuittaamaan tiimikaverinsa edelle ja kolmanneksi. Maalissa kaksikon välinen aikaero oli vain puoli sekuntia Kallion eduksi.

– Aina se on hienoa olla “podiumilla” ja nyt kun vielä kyseessä oli kauden viimeinen kilpailu. Täytyy kyllä olla tyytyväinen, tuntuu tosi hyvältä, Kallio hehkutti.

Kalliolle tulokaskausi EM-sarjassa toi kuudesta osakilpailusta yhden osakilpailuvoiton, sekä yhden kolmannen sijan, kolme finaalipaikkaa ja yhteensä viisi semifinaalipaikkaa. EM-loppupisteissä sijoitus oli kuudes.

Super1600-luokan Saksan finaalin tulokset

1) Aydar Nuriev (RUS) Skoda 4.02,078
2) Rokas Baciuska (LTU) Audi 4.03,470
3) Jesse Kallio (FIN) Renault 4.06,256
4) Timur Shigabutdinov (RUS) Skoda 4.06,773
5) Josef Susta (CZE) Skoda 4.07,392
6) Gergely Marton (HUN) Skoda 4.11,690

Jesse Kallion sijoitukset EM-sarjassa 2018

Barcelona, Espanja – 15.
Montalegre, Portugali – 11.
Hell, Norja – 1.
Loheac, Ranska – 10.
Riika, Latvia – 4.
Buxtehude, Saksa – 3.

Pistetilanne 6/6 osakilpailua

1) Rokas Baciuska (LTU) 42
2) Aydar Nuriev (RUS) 138
3) Artis Baumanis (LAT) 119
4) Gergely Marton (HUN) 103
5) Josef Susta (CZE) 86
6) Jesse Kallio (FIN) 85
7) Espen Isaksaetre (NOR) 68
8) Jimmy Terpereau (FRA) 67
9) Marius Bermingrud (NOR) 55
10) Maximilien Eveno (FRA) 49

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross