Rallicross 12.08.2018

Jesse Kallio taisteli Jalasjärvellä finaaliin alkuerien vaikeuksista huolimatta

Jesse Kallio ylsi uransa toiseksi parhaaseen SM-sijoitukseen Jalasjärvellä. Kuva: Jari Nurminen / RPF

Jesse Kallio taisteli tiensä hienosti Autokrossi-luokan finaaliin rallicrossin SM-sarjan kauden neljännessä osakilpailussa Jalasjärvellä lauantaina, vaikka alkuerät lähtivätkin käyntiin hieman takerrellen. Viides sija on Kalliolle uran toiseksi paras sijoitus SM-sarjassa.

Vain kerran aiemmin on Jesse Kallio, 19, sijoittunut tuloksissa näin korkealle rallicrossin SM-sarjassa, kuin mitä lauantaina Jalasjärvellä ajetussa kauden neljännessä osakilpailussa. Hyvinkään Urheiluautoilijoita edustava Kallio ajoi Kaanaassa pari vuotta sitten kolmanneksi ja nyt tuloksena oli Jalasjärveltä viides sija. Kallio on kilpaillut SM-sarjassa aina Autokrossi-luokassa.

– Oli kyllä nousujohteinen päivä ja tosi tyytyväinen olen. Vaikka päivä alkoikin hieman takerrellen alkuerissä, niin kuitenkin sitten päättyi hienosti. Positiivinen päivä, Kallio kuvaili fiiliksiään heti tuoreeltaan finaalin jälkeen.

Autokrossi-luokassa oli mukana jälleen runsaasti kilpailijoita, peräti 26, ja ensimmäisissä alkuerissä Kallion sijoitus oli vasta 19. Kyseessä oli Kalliolle kauden huonoin alkueräsijoitus SM-sarjassa tällä kaudella, joten päivä ei missään nimessä startannut ennakko-odotusten mukaisesti.

– Kaasu hirtti kiinni toisella kierroksella. Piti ottaa virrat pois, niin siksi jäin siinä niin paljon, Kallio harmitteli.

Toinenkaan alkuerä ei sujunut ongelmitta ja sijoitus oli 13.

– Olin menossa lisälenkille, niin kilpakumppani pyörähti eteen ja ei ollut muuta tehtävissä kuin ajaa päin, kun vauhti oli niin kova. Siinä meni ohjauksesta jotain rikki, tukivarsi vääntyi ja syylari alkoi vuotamaan. Pääsin maaliin kuitenkin kohtuuajalla.

Toisen alkuerälähdön jälkeen Kallion auton ympärillä varikolla riittikin sitten kuhinaa, jotta auto ehdittiin saada kuntoon ajoissa ennen kolmatta alkuerää. Tiimi teki jälleen kerran erinomaista työtä ja Kallio ehti kuin ehtikin ajoissa seuraavaan starttiin.

– Kyllä siinä oli hässäkkää, että saatiin auto takaisin kuntoon. Onneksi saatiin ja päästiin jatkamaan kilpailua.

Kahden alkuerän jälkeen Kallion sijoitus kokonaistilanteessa oli 15, kun semifinaaleihin selviytyi 16 parasta kuljettajaa. Sijoilla 14.-18. oli peräti viisi kuljettajaa kolmen pisteen sisällä, joten selvää oli, että Kallion piti saada viimeisestä alkuerästä onnistuminen. Ja sen kellokoskelainen myös teki ajamalla kahdeksanneksi nopeimman ajan, kokonaistuloksissa sijoitus oli 13. ja se tiesi paikkaa semifinaaleissa, neljännen kerran tällä kaudella.

– Hyvin meni kolmas alkuerä, vaikka siinäkin joutui aika lailla punnertamaan ja toisen perässä ajaessa meni aikaa. Mutta onneksi tuli semifinaalipaikka.

Kallion lähtökohdat semifinaaliin olivat alhaisesta alkueräsijoituksesta johtuen todella haastavat, sillä lähtöpaikka oli viimeisessä rivissä ja viidennessä ruudussa. Niin vain Kallio kuitenkin jälleen kerran näytti ajotaitojensa lisäksi taistelijan luonteensa, nousi ohituksillaan sijoja ylöspäin yhden kerrallaan ja ruutulipulla sijoitus oli toinen, kun kaksi parasta jokaisesta semifinaalilähdöstä eteni finaaliin.

– Startti oli juuri sellainen mihin tuolla autolla pystyy. Ohituksiahan siinä piti sitten tehdä ja viimeisellä kierroksella ohitin Piiran Karin, nousin toiseksi ja nappasin finaalipaikan. Mentiin rinta rinnan ensimmäiseen mutkaan ja sisäkautta pääsin ohi. Se oli ratkaiseva ohitus, Kallio iloitsi.

Finaaliin Kallio starttasi viimeisestä lähtöruudusta. Kärkikolmikko karkasi lopulta omille teilleen, mutta neljännestä sijasta Kallio kävi kovaa taistelua Jari Koivistoisen kanssa, joka onnistui Kallion ohitusyrityksistä huolimatta säilyttämään paikkansa aina ruutulipulle asti. Kallion sijoitus oli siis viides.

– Monta kertaa yritin rinnalle päästä, mutta sen verran hyvin pystyi Koivistoinen peittämään, että ohi en päässyt. Oli kyllä kivaa päästä ajamaan mies miestä vastaan, rehtiä taistelua kaikin puolin. Auto toimi teknisesti koko päivän hyvin. Tuolla autolla tietysti kun joutuu ajamaan ihan toisessa kiinni ja mutaa pakkautuu jäähdyttimeen, niin moottori lämpenee sitä kautta ja se syö tehoja hieman, Kallio kuvaili.

Rallicrossin SM-sarjan viides ja samalla kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Kouvolassa lauantaina 25. elokuuta. Kallio on Autokrossi-luokan SM-pisteissä seitsemäntenä, mutta kahden viikon päästä eivät mielessä ole SM-pisteet, vaan ainoastaan yksittäisen kilpailun mahdollisimman hyvä sijoitus.

– Kyllä Kouvolassa on tavoite olla kolmen joukossa. Rata on tullut vuosien varrella todella tutuksi, siellä on ajettu paljon kilpailuja ja testiä, Kallio päätti.

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross