Rallicross 25.05.2018

Jesse Kallio pitää ajotuntumaa yllä rallicrossin SM-sarjassa

EM-sarjassa tänä vuonna kilpaileva Jesse Kallio nähdään mukana rallicrossin SM-sarjan kaikissa viidessä osakilpailussa. Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss

Rallicrossin SM-sarjan kauden ensimmäinen osakilpailu ajetaan lauantaina Kaanaan moottoriradalla, noin 50 kilometriä Tampereen keskustasta pohjoiseen. Tällä kaudella jo kaksi osakilpailua EM-sarjassa ajanut Hyvinkään Urheiluautoilijoiden Jesse Kallio lähtee tavoittelemaan menestystä Autokrossi-luokasta.

Viime vuonna RX Academyn, sekä kuluvan vuoden talvella RX Academy On Ice -sarjojen mestaruudet valloittanut Jesse Kallio, 18, on ollut tuttu näky rallicrossin SM-sarjassa viime vuosina. Nyt alkava kausi on Kalliolle jo neljäs täysi kausi ja ne kaikki hän on kilpaillut Autokrossi-luokassa. Tällä kaudella Kallion pääpaino on EM-sarjassa ja Super1600-luokassa, jonka osakilpailujen välissä SM-sarja tarjoaa erinomaisuuden mahdollisuuden pitää ajotuntumaa yllä.

– Kyllä, isoin juttu SM-sarjaan osallistumisessa on juuri se, että pääsee ajamaan. Ja kun Norjan kilpailun (9.-10.6.) jälkeen EM-sarjassa on pidempi tauko, niin siinä välissä on SM-sarjan kilpailuja, saa kilpailutilanteita ja pidettyä ajotuntumaa yllä. Juuri se on syy miksi ajetaan myös SM-sarjaa, Kallio korostaa.

EM-sarjassa Norjan kilpailun jälkeen on peräti kahden ja puolen kuukauden kilpailutauko ennen seuraavaa, Ranskassa (1.-2.9.) ajettavaa osakilpailua. Tuona aikana rallicrossin SM-sarjasta ehditään ajamaan kaikki Kaanaan jälkeiset loput neljä osakilpailua, eli Honkajoki, Jurva, Jalasjärvi, sekä Kouvola. Kallio sijoittui viime vuonna Autokrossi-luokan loppupisteissä sijalle 16.

– Viime vuonna oli epäonnea auton kanssa, kun pari kertaa oli teknisiä murheita ja niiden takia menetettiin pisteitä. Ja kun samaan aikaan ajoin myös RX Academya, niin ei Autokrossiin tullut keskityttyä ihan samalla tavalla. Tänä vuonna tilanne on taas toinen, kun ajetaan pelkästään Autokrossia, Kallio kuvailee.

Kaudella 2016 Autokrossi-luokassa sijalle 10. loppupisteissä sijoittuneen Kallion paras yksittäinen osakilpailusijoitus (kolmas) on tuolta samaiselta kaudelta ja kyseessä oli sama rata missä tämänvuotinen kauden avaus ajetaan, eli Kaanaa. Kallio sanoo, että SM-sarjassa ei olla mukana pelkästään pitämässä ajotuntumaa yllä, vaan tavoitteena on tottakai myös pyrkiä menestymään.

– Tavoite on, että oltaisiin finaalissa jokaisessa kilpailussa. Tottakai olisi myös hienoa päästä palkintopallille. Luokka on kuitenkin niin kova, että siihen vaaditaan täydellistä onnistumista ja vähän onneakin. Mutta hyvät on mahdollisuudet menestyä, kun saa vaan kaikki asiat saadaan loksahtamaan kohdalleen.

Kallio kilpailee aiempien SM-kausien tavoin myös tänä vuonna Opel Corsalla, joka on rakennettu Kallion tiimin omassa tallissa ja jota on kehitetty vuosien saatossa kilpailujen lisäksi ahkerasti myös kotiradalla Hyvinkäällä. Kaluston suhteen kuljettaja on luottavainen vaikka muistuttaakin, että etuvetoisuuden johdosta etenkin starteissa sillä joutuu antamaan hieman tasoitusta kilpakumppaneille.

– Ollaan saatu hierottua autosta niin hyvä, että kyllä sillä pystyy taistelemaan finaalipaikasta. Ja koko ajan sitä myös rakennetaan ja kehitetään, eihän se varmaan koskaan ole valmis. Aina tulee uusia ideoita, Kallio naurahtaa.

Rallicrossissa ajetaan SM-sarjassa aluksi kolme alkuerävaihetta. Kallio korostaa, että kaiken a ja o menestymisen suhteen on siinä, että pystyy ajamaan tasaisia suorituksia kaikissa alkuerissä. Yksikin epäonnistuminen saattaa pudottaa ulos 12 parhaan kuljettajan joukosta ja semifinaaleista. Kallio on ajanut tänä vuonna rallicrossissa jo kuusi kilpailuviikonloppua, neljä RX Academyn talvisarjassa ja kaksi EM-sarjassa.

Kallion mukaan viime ja kuluva vuosi ovat kehittäneet häntä kuljettajana todella paljon. Kun muistellaan vuoden takaista lähtöä Hyvinkäällä silloin ajettuun SM-sarjan kauden avausosakilpailuun ja verrataan sitä tämänhetkiseen tilanteeseen, niin voidaan puhua lähes kahdesta eri kuljettajasta, vaikka sama henkilö onkin kyseessä.

– Kyllä vuoden aikana on kehittynyt tosi paljon ja varsinkin RX Academyn kaksi sarjaa ovat antaneet niin paljon oppia ja tottakai myös kilometrejä. Kilpakuljettajana olen kasvanut viimeisen vuoden aikana tosi paljon ja enemmän kuin aiemmilla kausilla. Lähtöviivalle kun nyt asettuu, niin fiilis on paljon varmempi.

SM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan Kaanaan moottoriradalla lauantaina ja alkuerät käynnistyvät kello 10.00.

– Pääsuora ja ensimmäinen mutka ovat tosi nopeita, mutta myös tiukkoja mutkia löytyy. Ohituspaikkoja ei ole paljon, Kallio kuvailee SM-sarjan kauden avausnäyttämöä.

Rallicrossin SM-sarja 2018

Kaanaa 26.5.
Honkajoki 16.6.
Jurva 7.7.
Jalasjärvi 11.8.
Kouvola 25.8.

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross