Ralli 06.11.2017

Jenna Tyllisen rallikausi oli vuoristorataa

Rallikärpänen puraisi Jenna Tyllistä kesken kauden 2017. Kuva: Jari Niskanen

Anjalankosken UA:ta edustavan Jenna Tyllisen perheessä hengitetään moottoriurheilua. Aviomies, veli, isä, sekä äiti ovat aktiivisesti mukana harrastuksessa. Toimivat taustajoukot ovatkin tärkeässä roolissa, kun kalustoa tallilla korjataan tai kierretään kilpailuita pitkin maakuntia. Harrastuksen mahdollistava tiimillä on nimikin, PTT Motorsport.

Jenna Tyllisen isoveli Juho Peltonen ja aviomies Jarno Tyllinen vastaavat auton tekniikan rakentelusta kilpailuiden välillä, kilpailuissa Peltosen mukana huollosta vastaa yleensä joku ystävistä. Isä Heikki saatetaan myös usein huoltopaikoilta tavata, suu käy työkaluja vilkkaammin. Aviomies Jarno hoitaa kilpailuiden aikana 2-vuotiasta Jippu-tytärtä sekä koiraa kotona, paitsi jos on kartanlukijana jossakin kilpailussa samanaikaisesti. Silloin lapsenvahdin tehtävät ovat Jennan äidillä Sirpalla, joka seuraa tyttären kilpailuita tulospalveluiden kautta hyvin aktiivisesti.

28-vuotias Jenna on itse ammatiltaan lastenohjaaja, joka on Jippu-tyttären synnyttyä ohjannut kuitenkin enimmäkseen vain lasta kotona.

Kauden 2017 tavoitteet oli asetettu Rallisprintin SM-sarjaan, vaan kuinka kävikään

Kauden 2017 Tyllinen aloitti nelivetoisen Mitsubishi Lancer EVO IV:n ratissa, samalla autolla harrastelee myös Juho-veli. Vuodenvaihteessa oli talliin hankittu kuitenkin etuvetoinen Citroen C2 R2, vetotavan muuttuminen tietäisi totuttautumista. Yksi haasteista tulisi olemaan vapaasti hengittävä ylävireinen moottori, turbon tarjoamaa vääntömomenttia ei olisi nyt tarjolla.

Ensimmäisestä rallisprintistään uudella autolla Mäntyharjulla tammikuun lopussa Tyllinen otti heti naisten luokan voiton. Helmikuussa Kuopiossa ja Siikajoella ajetut SM-osakilpailut eivät sujuneet aivan yhtä onnistuneesti, sijoitusten ollessa kolmas ja neljäs.

Kalenterin kääntyessä kevääseen, oli edessä yksi uusi haaste uralla. Maaliskuun alussa olisi aika kokeilla ihan perinteistä rallia. Legendaarinen Hankiralli, lähtöpaikkanaan Porvoo valikoitui Tyllisen ralliuran aloituskilpailuksi. Kartanlukijaksi istui seuratoveri Janne Nieminen. Naiskuljettajille ei kilpailussa ollut omaa luokkaa, joten Tyllinen starttasi B-juniorien puolella. Omassa luokassa ei ollut muita osallistujia, mutta B-junioreissa nainen ajoi seitsemänneksi. Miehiä jäi vauhdillisesti selän taakse ja rallin suoma mahdollisuus uuden oppimiseen sekä lajin erilaisuus alkoi houkuttaa.

”Sprinttisarjan kiertäminen unohtui varmaan jo ensimmäisen ralli-ek:n jälkeen, Porvoon kilpailun jälkimainingeissa aloimme etsiä kalenterista ralleja lisää,” kertoo rallikärpäsen pureman saanut Tyllinen.

Ralleja alkoikin kerääntyä kiivaaseen tahtiin, kesäkuun alussa ajettiin SM-rallia Kouvolan ympäristössä. SM-sarjan ulkopuolisten lisäluokkien puolella Tyllinen-Nieminen-kaksikko pyyhälsi erinomaisesti viidenneksi, jättäen taakseen pitkän joukon kokeneita rallimiehiä.

Heinäkuun puolivälissä Sastamalassa ajetussa AutoGlym-rallissa auto kiepsahti kuitenkin nurin ja edessä oli peltitöitä sekä hetkellinen ajotauko sen vuoksi. Syyskuun alkupuoliskolla auto oli saatu taas kuntoon ja kaatopeikkoa lähdettiin karistamaan vielä F-rallisarjan osakilpailuun Kaakkoisralliin Virolahdelle. Tyllisen ajaminen oli hieman hapuilevaa, eikä omaan tekemiseen ollut luottoa. Kevyt ulosajokin kilpailuun mahtui. Kilpailu meni tuloksellisesti penkin alle, mutta ajonälkä kasvoi sopivasti. Pari viikkoa myöhemmin ajettiin Korpilahdella Juniorien SM-osakilpailu, näiden kilpailuiden ohessa ajetaan myös Naisten Cupia. Ajamiseen alkoi luotto löytyä ja tuloksena oli voitto kilpasisarista.

Kuljettaja Jenna Tyllinen ja kartanlukija Janne Nieminen. Kuva: PTT Motorsport

Katseet tulevassa rallikaudessa

Lyhyistä sprinteistä siirtyminen täysimittaisiin ralleihin ei suinkaan ollut helppoa, muutaman kilometrin rykäisyistä kun hypätään jopa 30 kilometrin mittaisiin erikoiskokeisiin, vaatii se keskittymistä eri tavalla.

“Sprinteissä rataan on saanut tutustua etukäteen kävellen tai pyörällä, rallissa on nyt sitten menty pimeänä, vain omiin ja kartturin silmiin luottaen. Ensimmäisellä EK:lla onkin tullut nyt usein turhaan tappiota, kun on lähdetty hieman arkaillen liikkeelle. Huono aika tuo kuitenkin usein hyvän raivon loppupätkille. On mahtavaa miten paljon rallissa saa ajaa samana päivänä”, Tyllinen toteaa

“Omaan ajoon olen hetkittäin ollut tyytyväinen, kilpailuissa ei nykyään ole naiskuljettajia paljoa mukana. Mukavaa, jos naisia olisi mukana enemmän, toisaalta vähäisyys ei haittaa, vertaan muutenkin aikoja ja kehittymistäni usein miehiin.
Rallin puolelta on saatu paljon uusia tuttuja sekä auton peltiosia metsästäessä apua aivan tuntemattomiltakin. Eräänlainen yhteisöllisyys onkin ollut yksi hienoimmista asioista vauhdikkaan lajin parissa.”

Kuluneella kaudella Tyllinen saavutti rallista Naisten Cup-hopeaa sekä naisten Kaakkois-Suomen aluemestaruuden rallisprintissä.

“Ensi kaudella päätavoite on rallissa tuolla Naisten Cupissa, jota ajetaan Junioreiden ja Nuorten SM-sarjan yhteydessä. Lisäksi aikataulujen salliessa ajetaan joitakin lähiralleja ja sprintejä ajotuntuman ylläpitämiseksi ja vauhtitason nostamiseksi.”

Teksti: Jani Seppälä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli