Drag Race 03.09.2017

Jaska Salakari teki kiihdytyksen maailmanennätyksen Alastarolla

Jaakko "Jaska" Salakari teki historiaa! Kuva: Pasi Uponen

Lauantaina 2.9. ajetussa SM-finaalikilpailussa kokenut pitkänlinjan drag racing -kuljettaja Jaakko “Jaska” Salakari teki historiaa. Hän kiihdytti nitrokäyttöisellä moottoripyörällään maailman kaikkien aikojen nopeimman kaksisylinteristen kiihdytysmoottoripyörien ajan lukemin 6,010 s/342,95 km/h.

Aiempi ennätys 6,135 s, jonka oli ajanut japanilainen Takeshi Shigematsu USA:n Valdostassa, oli voimassa lähes seitsemän vuotta. Salakarin suoritus on sensaatiomainen, sillä drag racingissa, jossa kilpailumatkana on 402,33 m,  jopa tuhannesosan parannukset ennätyksiin ovat kovan työn takana. Nyt Salakari siis paransi entistä ennätystä yli kymmenesosasekunnilla.

Salakari ajoi ennätyksensä pyörällä, jonka hän on suunnitellut ja valmistanut täysin itse yhdessä tiiminsä avainhenkilöiden kanssa. Pyöränsä rakentamisen hän aloitti jo vuonna 2003, ja nyt pitkäjänteinen työ palkittiin.

Drag racingin mahtimaa on vielä tänäkin päivänä USA, ja eurooppalaisten ajamana maailman nopeimpia aikoja ei ole juuri nähty. Salakari ajoi ennätyksensä vielä vahvasti Harley-Davidsonin moottoreihin pohjautuvassa kaksisylinteristen nitrokäyttöisten moottoripyörien ryhmässä.

Hänen pyöränsä moottori on kuitenkin kokonaan Suomessa valmistettu, kuutiotilavuudeltaan 1690-kuutioinen ja mekaanisesti ahdettu. Tässä pyörässä ei ole lainkaan vaihteita, ja sen voimansiirto on tiimin omaa käsialaa. Laskennallisesti tämä kilpailuväline tuottaa tehoa noin 2 400 hevosvoimaa.

Ennätyksen Salakari ajoi Alastaron moottoriradalla ajetussa FHRA NIght Race Finals -kilpailussa. Jo perjantain lajittelu- eli aika-ajoissa, Salakari teki uuden Euroopan ennätyksen lukemin 6,249 s. Tässä lähdössä hän joutui kuitenkin sulkemaan kaasun jo 100 metriä ennen maalia teknisten ongelmien vuoksi. Lauantain ensimmäisellä pudotuskierroksella hän onnistui lopulta erinomaisesti ja ajoi taululle maailmanennätyslukemat.

Jaakko “Jaska” Salakari. Kuva: Pasi Uponen

Kilpailu oli samalla myös Salakarin kilpailuryhmän, eli Super Twin Top Fuelin SM-kilpailu, ja itse kilpailussakin hän kiihdytti finaaliin asti. Tässä finaalilähdössä Salakari voitti Samu Kemppaisen 0,7 s turvin ja pääsi siten pokkaamaan myös Suomen mestaruuden maailman nopeimman ajan ohessa.

Teksti: Pasi Uponen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Drag Racing