Ralli 05.10.2016

Jarko Mäkelä taistelee junioreiden suomenmestaruudesta

Jarko Mäkelä lähtee kauden finaaliin vain ja ainoastaan voittamaan.

Naantalilainen, Raision UA:ta edustava Jarko Mäkelä lähtee yhdessä kartanlukijansa Jose Diedrichin kanssa taistelemaan junioreiden suomenmestaruudesta Lapualle sarjan viimeiseen, viidenteen osakisaan, mutta tietää, että hänen on voitettava luokkansa eikä mestaruuteen yksin oma onnistuminen riitä.

Junioreiden SM-sarjassa pistetilanne on pysynyt loppuun asti jännittävänä. Kiteellä sarjan neljännessä osakisassa odotettiin kärjessä jo tapahtuvan muutoksia, mutta näin ei käynytkään. Kaikki pistetaulukon neljä ensimmäistä kuljettajaa joutuivat jättämään kisan kesken teknisen vian vuoksi ja jäivät pisteittä. Tilanne säilyi siis ennallaan: Mäkelä ja alavutelainen Olli Pollari tasapistein kärjessä (Mäkelällä kuitenkin yksi voitto enemmän), AL Tikkakoskea edustava Henri Hokkala on kolmantena kaksi pistettä perässä ja Lohjan UA:n Anton Lauren neljäntenä vielä neljä pistettä pienemmällä saldolla. Alavuden Hannu Välimäki, joka Kiteeltä sai 10 pistettä, on tasapisteissä Laurenin kanssa.

Kun junioreiden sarjassa kilpailijan lopputulokseen lasketaan neljä parasta kilpailua, voi kärkinelikko vain lisätä pisteitä, mutta Välimäeltä vähennetään viidestä huonoin pois, maksimissaan 10 pistettä. Kun Lapuan osanottajaluettelossa Hokkalan nimi löytyy luokasta 7, tietää se ennakkoon, että mestaruustaistelusta tulee erittäin mielenkiintoinen.

Kuva: Toni Ollikainen

Kuva: Toni Ollikainen

”Jännä kisa on tulossa. Vaikka Lapualla ottaisimme kauden neljännen voiton, se ei riitä, jos Pollari tai Hokkala voittaa luokan 7. Meidän luokassamme lähtijöitä näyttää olevan 12, mistä saamme luokkavoiton tuoman 15 pisteen jatkoksi kolme lisäpistettä. Luokassa 7 lähtijöiksi on ilmoittautunut 29 kuljettajaa, joten voittaja saa lisäpisteitä kuusi”, pohtii Mäkelä ennen kisaa.

Henri Hokkala on voittanut Mäkelän tapaan jo kolme osakilpailua. Uuden auton myötä Hokkanen siirtyi luokkaan 7 ajettuaan aiemmin luokassa 4. Lapuan luokkavoitolla Hokkanen menisi pisteellä ohi Mäkelästä. Olli Pollari on tällä kaudella voittanut kaksi osakilpailua ja ollut kerran toinen. Kolmas voitto ja sen tuomat kuusi lisäpistettä nostaisivat Pollarin kolmella pisteellä mestariksi.

Päätösralli on kuitenkin ensin ajettava, mutta spekulointi ennen kilpailua on aina mielenkiintoista. Luokan 7 osanottajaluetteloa tarkastellessaan Mäkelä pohtii vielä, voisiko laihialainen kanssakilpailija pelata tietämättään naantalilaisten ”pussiin”.

”Olen nähnyt Lapualla numerolla 58 starttaavan Henri Niemen kisavauhtia, mikä on ollut todella vakuuttavaa. Ilman aiempia teknisiä ongelmia Niemi saattaa sekoittaa luokan 7 kärkitaistelua, varsinkin kun on vielä pohjanmaalainen. Ehkä Niemi tai joku muu pystyy nappaamaan pisteitä Pollarilta ja Hokkalalta”, toteaa 22-vuotias Mäkelä.

”Toivottavasti meidän kisamme sujuu ilman ongelmia, muuta ei voida kuin yrittää voittaa”, toteaa Jarko, joka kertoo aika usein joutuvansa korjaamaan esimerkiksi kilpailujen kuuluttajille, että nimi todellakin on Jarko eikä Jarkko.

”Kaiken lisäksi kartturinikin nimi on monelle vaikea. Jose on ulkomaalaisesta nimestään huolimatta täysin suomalainen, jonka etunimi lausutaan Jose eikä espanjalaisittain Hosee.”

Lapua-ralli on junioreiden SM-sarjan päätöskisa, joka ajetaan lauantaina 8.10. Ralli alkaa klo 11.01 Ala-Talkkari Areenalta. Kilpailussa on kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 61 km. Maaliin ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan noin klo 17.40.


T
eksti: Kikka Kuosmanen

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli