Ralli 26.07.2019

Jari-Matti Latvala Q & A: “Halu onnistua on kova”

Jari-Matti Latvala. Kuva: AKK / Taneli Niinimäki

Maailman kokenein MM-rallikuljettaja (203 MM-rallia), Toyotan Jari-Matti Latvala on kokenut kauden alkupuoliskolla lajin nurjia puolia. Kotikisaan, Jyväskylässä ja Keski-Suomessa elokuun alussa ajettavaan Neste Ralliin 34-vuotias töysäläinen lähtee kovalla motivaatiolla MM-sarjan kymmenenneltä sijalta.

Kesätauon jälkeen Latvala haki tuntumaa ja säätöjä Neste Rallin alustesteissä Uuraisilla muuttuneiden sääntöjen mukaisesti.

Testaatte nyt hieman eri suunnilla kuin aikaisemmin, mikä tässä on taustana?

– Aikaisempina vuosina saimme testata Jyväskylän kaupungin alueella, jolloin pystyimme hyödyntämään teitä niin pohjois- kuin eteläpuolella, esimerkiksi Korpilahdella. Tälle vuodelle meidän testialue kaventui, sillä olemme joutuneet valitsemaan paikan, josta voimme testata 10 kilometrin säteellä.

– Tuo paikka on valittu Uuraisille Palsankylän alueelle. Täällä on hyvät tiet testata.

Miten otit tämän testimuutoksen vastaan?

– Ymmärrän tilanteen. Muut tiimit ovat kokeneet, että me (Toyota GAZOO Racing) ollaan saatu siitä kilpailuetua, ja se on johtanut tähän sääntömuutokseen. Me pystymme tällä nykyisellä alueella kyllä tekemään kaikki ne asiat, mitä tarvitsee. Toki samoja teitä ei pysty käyttämään peräkkäin, jotta ne eivät mene liian huonoon kuntoon.

Mikä fiilis on jäänyt kuluneesta kaudesta tähän mennessä?

– Kausi on ollut minulle todella vaikea. Viime vuonna ensimmäinen puolisko oli myös vaikea ja ajattelin, että tällä kaudella ei voi olla niin vaikeaa, mutta kyllä tämä taas pääsi yllättämään. Laji on välillä haastava. On ollut teknisiä ongelmia, omia virheitä ja huonoa ajamista. Kaikki ovat yhdessä johtaneet siihen, että ollaan kaukana MM-sarjassa.

– Viime vuonna Jyväskylä oli meille käännekohta ja yritetään työstää sitä fiilistä nyt ajamiseen samalla tavalla, jotta päästään kääntämään kurssi. Tauko on tehnyt hyvää ja Sardiniassakin vauhti oli kohdallaan, mutta siihen tuli erilaisia asioita, eikä saatu tulosta.

Teillä oli Sardiniassa talllikaveri Ott Tänakin kanssa samankaltaisia ongelmia ohjaukseen liittyen, onko siihen löydetty lääkkeitä?

– Se johtui alihankkijan virheestä ja siihen on reagoitu. Insinöörit ovat tehneet sellaisia ratkaisuja, että se ei tule toistumaan.

Miten ennakoit Neste Rallin voittokamppailua?

– Siitä tulee varmasti kova taistelu. Kovimmat kaverit tulevat omasta tiimistä. Meidän auto on ollut voittaja-auto kahtena viime vuotena, ja se tulee olemaan nopea myös tänä vuonna. Tänak on ennakkosuosikki ja Kris (Meeke) on ajanut Jyväskylässä aikaisemminkin hyvin. Mielenkiintoista on myös nähdä Esapekan (Lappi) suoritus, sillä Citroën on ollut yleensä hyvä Jyväskylässä. Hyundaille tämä on kenties vaikein kilpailu MM-sarjassa, joten on mielenkiintoista nähdä, miten he ovat nyt valmistautuneet.

Mikä tekee sinusta erityisen iskukykyisen tämän vuoden Neste Rallissa?

– Motivaatio. Minulla on ollut vaikea vuosi ja halu onnistua on kova. Minulla on hyvä auto alla ja kokemusta paljon.

Rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu, Neste Ralli, ajetaan Jyväskylässä ja Keski-Suomessa 1.-4. elokuuta.

Teksti: Neste Rallin tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli