Ralli 03.08.2016

Jari-Matti Latvala hakemassa jälleen Lahti Historic Rally -voittoa

Jari-Matti Latvala ajaa Lahti Historic Rallyssa uudella B-ryhmän Audi Quattrolla.

Lahdessa ja Päijät-Hämeen sorateillä nähdään tulevana perjantaina ja lauantaina historiallisia ralliautoja ja hienoja ajosuorituksia. Lahti Historic Rallyssa taistelee EM-pisteistä 76 kilpailijaa. Tasanopeuskilpailuun on ilmoittautunut 18 autoa ja kansallinen Xerox-ralli houkutteli Lahteen 52 kilpailijaa. Viime vuoden Lahti Historic Rally voittoa lähtee puolustamaan tämän vuoden Neste Rallissa toiseksi ajanut Jari-Matti Latvala, allaan Audi Quattro. 

Lahti Historic Rallyn ensimmäisenä päivänä perjantaina ajetaan ensimmäistä kertaa yleisöerikoiskoe keskellä Kaupunkia. Se kiertää Fellmannin puistoa ympäri aivan kaupungin keskustassa. Volkswagenin tehdastiimissä rallin MM-sarjaa ajava Jari-Matti Latvala osallistuu Lahti Historic Rallyn 15 –juhlakilpailuun.

– Lahti on vanha kotikaupunki ja siksi sinne on aina mukava tulla fiilistelemään ja ajamaan kilpaan, Jari-Matti Latvala sanoo.

Ammattiurheilijan on ylläpidettävä ajotuntumaan läpi koko kilpailukauden ja Lahti Historic Rally on sopinut sen vuoksi Latvala suunnitelmiin joka vuosi. Latvala on neljästi voittanut Lahden EM-osakilpailun, nyt hän taistelee uudella Puolasta ostetulla B-ryhmän Audi Quattrolla EM-pisteistä.

– Sen aivan selvää, että lähden ajamaan voitosta! Silloin, kun kypärä pujotetaan päähän, niin ammattilainen ajattelee vain voittamista.

Rallitähden mielestä viime vuoden erikoiskokeet Sysmässä olivat erittäin hyviä.

– Siellä oli paljon nyppyjä ja korkeuseroja. Tiet kestivät erittäin hyvin ja kaikille oli siellä tasapuoliset olosuhteet.

Sen vuoksi Latvala toivoo, että juhlakilpailussa ajettaisiin parhaimmat erikoiskokeet vuosien varrelta.

– Myös ne ihmiset on huomioitava ralleja suunniteltaessa, jotka eivät halua lähteä metsään sitä katsomaan. Siksi on hyvä vaihtoehto, että ralliautoja on mahdollista nähdä myös kaupungeissa yleisöerikoiskokeilla.

Latvalan mukaan katsojille on tarjottava elämyksiä.

– Ralliautoilun on kehityttävä myös siihen suuntaan, mitä katsojien vaatimukset ovat.

Rallitähtemme mielestä kaupunkierikoiskokeita on silloin mukava ajaa, kun ne eivät ole liian kapeita.

– En pidä siitä, että yleisöerikoiskokeille tehdään shikaaneja, joihin sijoitetaan betoniporsaita. Silloin on aina mahdollista, että auto hajoaa.

Latvalalle on rakennettu Lahtea varten uusi B-ryhmä Audi Quattro, jonka hän osti vuosi sitten Puolasta.

– Sillä on ajettu tähän mennessä seitsemän kilometriä, mutta tätä kilpa-autoa testataan Neste Rallin jälkeen, Latvala paljastaa.

Tämän B-ikäkauden historic-auton voimansiirto on rakennettu Suomessa.

– Uskon, että juhlakilpailu houkuttelee Lahteen uusia kilpailijoita, mutta se on myönnettävä, että autourheilussa sponsorointi on edelleen tiukassa.

Annie Seel.

Annie Seel.

Ruotsalainen naiskuljettaja Annie Seel mukaan juhlakilpailuun

Juhlakilpailu houkutteli mukaan myös yhden naiskilpailijan, ruotsalaisen Annie Seelin. Hän voitti vuosi sitten Rally Estonia historic –kilpailussa oman luokkansa. Kokonaiskilpailussa hän oli silloin kymmenes.

  Ensimmäisen kerran kilpailin historic -autolla Keskiyön auringon rallissa Ruotsissa vuonna 2011. Tämän kilpailun ajoin Porschella.

Seuraavana vuonna hänellä oli tarkoitus ajaa sama ralli Porschella, mutta sitä ei saatu ajokuntoiseksi kyseistä rallia varten.

  Silloin minulla oli mahdollisuus ajaa Toyota Starletilla. Rakastuin siihen heti ja ostin sen välittömästi itselleni.

Starletilla Seel osallistuu myös tämän vuoden Lahti Historic Rallyyn.

– Se on vuosimallia 1979 ja sen moottoritilavuus on 1300 kuutiota.

Katso aikataulu tästä.
Ilmoittautuneet tästä.
Lisäinfot:
http://www.lahtihistoricrally.com/fi/
https://www.facebook.com/lahtihistoricrally/?fref=ts

Teksti: Petri Görman

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli