Ralli 16.10.2019

Jani Laaksonen Rally Trophyn nopein Rantarallissa

Jyri Räsänen ajoi ylivoimaiseksi sarjamestariksi. Kuva: Taneli Niinimäki.

Rally Trophy -sarjan päätösosakilpailu ajettiin Rantarallin merkeissä. Reitti sisälsi kuusi erikoiskoetta ja hieman yli 60 ek-kilometriä. Mestaruus oli jo ratkaistu Jyri Räsäselle edellisessä osakilpailussa, mutta muut sijoitukset olivat vielä avoinna.

Avauspätkällä oli mittaa vajaa kahdeksan kilometriä. Pohja-aika meni Jani Laaksosen nimiin 3,5 sekunnin erolla Teemu Varjoon. Kolmas oli Roope Suomalainen, neljäs Jyri Räsänen ja viides Henry Jäppinen. Reilun kymmenen kilometrin kakkoserikoiskokeella pohjat menivät jälleen Laaksoselle Suomalaisen hävitessä 7,4 sekuntia. Kolmas oli Varjo, neljäs Räsänen ja viides Aleksi Savikko. Kolmantena oli vuorossa päivän pisin, yli 17 kilometrinen erikoiskoe. Pohja-ajan ajoi edelleen Laaksonen, Varjo oli tällä kertaa toinen 4,1 sekuntia hävinneenä. Kolmas oli Suomalainen, neljäs Räsänen ja viides Peetu Viljamaa.

Laaksonen johti täten tauolle tultaessa 16,1 sekunnin erolla Varjoa. Kolmantena oli Suomalainen reilut 17 sekuntia Varjosta, neljäntenä Räsänen vajaan 16 sekuntia Suomalaisesta ja viidentenä Viljamaa 11 sekuntia Räsäsestä.

Laaksonen jatkoi murskaavaa tahtiaan myös neljännellä, reilun 11 kilometrin erikoiskokeella. Eroa kertyi 2,4 sekuntia Varjoon. Kolmas oli Suomalainen, neljäs Viljamaa ja viides Jäppinen. Viidennen erikoiskokeen lähtö tarjosi pientä draamaa, kun koko kauden tekniikkamurheista kärsinyt Varjo joutui keskeyttämään voimansiirron pettäessä lähtökiihdytyksessä. Pohjat kirjattiin Suomalaiselle, vaivaisen 0,2 sekunnin erolla Laaksoseen. Kolmas oli Viljamaa, neljäs Räsänen ja viides Jäppinen.

Laaksonen johti ennen viimeistä pätkää 40,7 sekunnilla Suomalaista. Kolmantena oli Räsänen jo yli 30 sekuntia Suomalaisesta, neljäntenä Viljamaa vain vaivaiset 0,1 sekuntia Räsäsestä ja viidentenä Jäppinen reilun 18 sekuntia Viljamaasta.

Viimeisenä ajettiin perinteinen Seijaisten erikoiskoe, jolla oli tällä kertaa mittaa 5,95 kilometriä. Pohjat menivät Laaksoselle, 4,7 sekunnin erolla Räsäseen. Kolmas oli Viljamaa, neljäs Suomalainen ja viides Savikko.

Voitto matkasi liki ylivoimaiseen tyyliin Laaksoselle, eroa Suomalaiseen tuli lopulta 50,4 sekuntia. Kolmanneksi ajoi mestari Räsänen 26,5 sekuntia Suomalaisesta. Neljäs oli Peetu Viljamaa vain 0,9 sekuntia Räsäsestä ja viides Henry Jäppinen 25 sekuntia Räsäsestä.

Laaksonen oli 1400 yleisessä luokassa ainoa lähtijä. Suomalainen puolestaan voitti junioreiden luokan Olli Ristimäen hävitessä reilut 2 minuuttia.

V1600-luokassa junioreiden kärkikolmikko oli Räsänen, Viljamaa ja Jäppinen. Yleisessä luokassa Ilkka Lindstedt ajoi luokkavoittoon ainoana lähtijänä.

Suurimmat pisteet matkasivat V1600-luokan nopeimmalle, eli Räsäselle. Täten miehen mestaruus tuli liki maksimipistein, lopputulokseen, kun laskettiin hänen kohdallaan pelkkiä luokkavoittoja. Sarjan toiseksi nousi viimeisen kisan myötä aaksonen, jolla oli myös tilillä neljä luokkavoittoa, mutta luokan pienempi lähtijämäärä verotti pisteitä. Kolmanneksi sarjassa tuli Viljamaa. Räsäsestä kruunattiin myös rallin junioreiden Suomen mestari.

Lisätietoa sarjasta ja 1400 Trophy luokasta sarjan sivuilta www.1400trophy.fi.

1400 Trophy on myös Facebookissa

Teksti: Ylläpito / 1400 Trophy.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli