Jääspeedway 22.02.2020

Jääspeedwayn joukkuemestaruus ratkaistaan Berliinissä

Koko Suomen joukkue harjoitteli alkutalvesta Mikko Jetsosen luona. Kuva: Timo Eronen

Kuluva talvi on aiheuttanut jotakin, mitä ei ole aiemmin nähty. MM- karsinnat Kauhajoella jouduttiin perumaan, samoin SM-finaali siirrettiin myöhemmälle, jopa Ruotsin mestaruuskilpailukin jouduttiin perumaan sääolosuhteiden takia.

Nyt jääspeedwayn harrastajien katseet siirtyvät kohti Berliiniä, missä ajetaan 28.2.-1.3. joukkueiden MM-kilpailu seitsemän maan edustajien kesken Horst-Dohmin tekojää-areenalla. Venäjä lähtee selvänä ennakkosuosikkina kilpailuun.

Joukkuemestaruudesta on ajettu vuodesta 1979 asti. Venäjä ja sen edeltäjät on voittanut mestaruuden aina, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. 1983 voiton vei Länsi-Saksa ja naapurimaamme Ruotsi on vienyt voitot vuosina 1985, 1995 ja 2002.

Suomi lähtee mukaan joukkueella Matti Isoaho, Christer Biskop ja Mikko Jetsonen, Miia-Mari Vepsäläisen toimiessa joukkueenjohtajana. Joukkueen kapteenina toimii Matti Isoaho, jonka oma tiimi Yki Racing on varsin odottavalla kannalla kilpailun suhteen.

– Hyvällä mielellä. Kisa on ensimmäinen kaudelle, joten ei optimi tilanne ollenkaan, mutta olosuhteille ei mitään voi joten näillä mennään. Kapteenin pesti on Matilla ensi kertaa. Sehän on kunnia-asia tietysti ja luottamusta arvostetaan kovasti. Rata on uusi, samoin maa, joten uutta kokemusta on luvassa, jota innolla myös odotetaan. Parhaamme lähdetään tekemään ja porukka on mahtava, kun Christer ja Mikko ovat messissä. Reiluja ja hauskoja ukkoja ovat molemmat, joten senkin suhteen mahtava lähteä edustamaan Suomea.

Toisena ensikertalaisena Berliinin radalle pääsee mies länsirannikolta, Kokkolalainen Christer Biskop. Christer ei ole mikään eilisen teeren poika, vaan todella kokenut kuski. Ensimmäisen kerran mies nähtiin mukana jääspeedwayn SM-finaaleissa jo vuonna 2004. Tähän mieheen pätee sanonta, paranee kuin vanha viini. Miehen otteet pitkäpiikkisen sarvissa on koventunut vuosi vuodelta, kahdelta menneeltä kaudelta saaliiksi on tullut SM-pronssia. Christerin ajoa on ilo seurata, mies ajaa varmasti ja kovaa aina loppuun asti. Christer haluaa välittää kiitokset kahdelle Pekalle, ilman heidän tukeaan ja työpanosta, mies olisi jo lopettanut ajamisen. Hyvä että lajista löytyy harmaita eminenssejä.

Joukkueen kolmantena kuljettajana toimii Varkaus Racing Teamin Mikko ”Hessu” Jetsonen. Mikolle Berliini on tuttu vuoden 2015 joukkuekilpailusta. Mies itse ajatteli tämän kauden olevan varovainen paluu radoille, harjoitusta sekä kisoja Suomessa ja Ruotsissa.

– Asiat lähtivät hiukan laukalle, nyt ollaan tilanteessa että olen menossa kohti Berliiniä. Fiilikset ovat kyllä hyvät, myönnetään. Kai sitä on jotain tullut tehtyä oikein kun paikan maajoukkueeseen tarjosivat, Mikko velmuili ennen Saksaan lähtöä.

Torstai-iltana, juuri sopivasti ennen MM- viikonloppua, ajetaan perinteiseen tyyliin jääspeedwayn Saksan mestaruuskilpailu. Tässäkin kilpailussa on mukana suomalaisedustaja, Kuopion ikinuori Timo ”Tiri” Kankkunen. Alkutalven loukkaantumisesta on jäljellä vielä pieni murtuma lapaluussa, mies on omien sanojensa mukaan 1,5 kätinen. Stadion on Tirille tuttu viime vuodelta, joten torstai-illassa nähdään keltamustan pyörän menoa radalla, ” tääsillä” – Savoksi sanottuna.

Berliinin kilpailut tarjoavat lajia seuraaville jännitystä koko rahalla. Berliinin etukaarteessa on aina ollut runsaslukuinen siniristilippua kannattava fanijoukko. Toivotaan menestystä ajajillemme koko rintaman edestä. Vanha viisaus lopuksi: ” Jääspeedway on aina parasta paikan päällä”.

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway