Jääspeedway 02.04.2018

Jääspeedwaykausi 2018 loppuhuipennusta vaille valmis – Suomalaiset kisaavat perjantaina Hollannissa

Matti Isoaho Kauhajoen SM-finaalin startissa. Kuva: Timo Eronen

Vaikka kevät on jo aluillaan, jääspeedway-kuljettajat kokoontuvat tulevana viikonloppuna Hollannin Heerenveeniin kauden lopettajaisiin. MM-sarjan miehet ajavat viimeiset kaksi kilpailua, mutta ennen sitä perjantaina, kisataan suomalaisittain mielenkiintoinen Roelof Thijs Cup.

Roelof Thijs Cup on hollantilaisen entisen ajajan nimen mukaan nimetty kilpailu, joka kokoaa 24 kuljettajaa yhdeksästä eri maasta kilpailemaan todella huikeat olosuhteet tarjoavalle Hollannin Thialf stadionille. Cup ajetaan normaalista 16 kuljettajan kaavasta poiketen niin sanotulla eliminaatiokaavalla. Se sopii hyvin vaihtelevan tasoisille kuskeille ja yleisölle on takuulla seurattavaa illan aikana.

24 kuljettajaa on sijoitettu etukäteen jonkinasteiseen paremmuusjärjestykseen (paperilla). 24 erää kestävä kilpailu on raakaa peliä, ajajan on sijoituttava erän kahden parhaan joukkoon taatakseen jatkoon pääsyn. Huonolla tuurilla ajot jää kahteen starttiin, parhaimmillaan pääsee podiumille palkintoja pokkaamaan. Cup on tuottanut vuosi vuodelta kovia nimiä MM-sarjaan, aikaisempia voittajia ovat muun muassa MM-sarjaa johtava Dimitry Koltakov ja ruotsalaiset Ove Ledström ja Niklas Svensson.

Suomalaisista mukana ovat Matti Isoaho, Markku Larronmaa ja Tomi Kirilov. Etukäteen sijoitetut lähtönumerot ovat miehillä seuraavat, Larronmaa 3, Kirilov 10 ja Isoaho 21.

Markku Larronmaa harjoituksissa Varkauden radalla. Kuva: Timo Eronen

Larronmaan kausi on ollut hieman vaihteleva. Alkukaudesta murtui mieheltä harjoituksissa kylkiluita, paranemisen jälkeen Varkaudessa tulleen ulosajon jäljiltä pyörä sai siipeensä, jonka seurauksena SM-finaali päättyi keskeytykseen tekniikan petettyä (rungosta löytyi murtumia). Nyt kalusto on korjattu, pyörässä on uusi Klabon runko, joka on saatu hierottua ajo-ominaisuuksien puolesta kohdalleen. Miehen omien sanojen mukaan ”nyt se pysyy sohjossa, urilla ja patilla”.

– Ensimmäinen hallikisa minulle, vähän hirvittää, jotain pitää saada joka tapauksessa aikaiseksi. Kaava on vanhanmallinen, kahden parhaan joukkoon olisi ajettava jatkoerien kannalta, mies kommentoi itse kilpailua.

Matti Isoaholle tuleva kilpailu on myös ensimmäinen hallikisa. Aiemmin tällä kaudella mies näytti mallikasta suorittamista Suomen edustusjoukkueen riveissä joukkue-MM-kilpailussa. Kysyttäessä tulevasta mies vastasi:
– Kova kilpailu tulossa, tässä nähdään oma vauhti muihin huippuihin nähden.

Tomi Kirilov jäätävän sarjan Valkeakosken kilpailun ensimmäisessä startissa. Kuva: Timo Eronen

Tomi Kirilovin kausi on mennyt myös edustustehtävissä, hän oli Suomen edustajana EM-kilpailussa aiemmin talvella. Roelof Thijs Cup päättää hänenkin kauden, mutta mies itse lähtee mukaan varmalla asenteella.

– Kisa on tietysti aika raakaa, kun ajetaan pudotuskaaviolla, mutta hyvillä fiiliksillä mennään kuten aina. Tavoitteet että pääsee ajamaan enemmän kun kaksi erää. Olosuhteet paikan päällä ovat kyllä ihan huiput, Kirilov toteaa.

MM-sarjan osalta mestaruus on melko varmasti menossa Dimitry Koltakoville. Hänen johtonsa ennen kauden kahta viimeistä kilpailua on 33 pistettä ennen seuraavana tulevaa Daniil Ivanovia. Ivanov ja maanmiehensä Dimitry Khomichevits ovat aika lailla tasapisteissä toisena ja kolmantena, 130-128 p. Ruotsin Martin Haarahiltunen on ajanut itsensä tällä kaudella suuren yleisön tietoisuuteen, hän on MM-sarjan neljäntenä pisteillä 91. Mutta, mikään ei ole varmaa, jääspeedwayssä voi sattua mitä tahansa. Varmaa on ainoastaan se, että perjantaina tiedämme kuka vei Roelof Thijs Cupin nimiinsä ja sunnuntaina on ratkaistu jääspeedwayn Maailmanmestari vuodelle 2018.

Teksti ja kuvat: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway