Jäärata-ajo 01.02.2016

Jääratavauhtia Toijalan satamassa

Ville Mikkola on Akaan Moottorimiesten varapuheenjohtajana ollut ahkerasti ratatalkoissa. Lauantaina selviää, nähdäänkö kuvan legendaarinen ”Sinisorsa” radalla näytösajossa.

Useita autojen jäärata-ajon SM-mitalistia vuosien varrelta nähdään lauantaina 6.2. kello 11 Toijalan satamassa käynnistyvässä SM-jääratakilpailussa. Tarjolla on perisuomalaista autourheiluherkkua, jota näin etelässä on nähty harvakseltaan.

Akaan Moottorimiehet ry:n järjestämään Akaan Autotarvike SM-jääratakisaan on toteutettu 1 160 metriä pitkä kovavauhtinen rata. Leveyttä riittää niin, että viivalle voidaan tarvittaessa laittaa jopa 12 autoa rinta rinnan.

Kuluvan talven sää on ollut haasteellinen. Ensin elettiin lämpöaallon vallassa, sitten tuli pakkasta ja lunta, kunnes taas lämpö yllätti. Tällä hetkellä rata on erittäin liukkaassa kunnossa. Jäätä on yli 55 senttmetriä, mutta yleisöä ei voida jäälle päästää vähäisten lumipenkkojen takia. Järjestäjät suosittelevatkin, että yleisö ottaisi liukkauden huomioon jalkineita miettiessä. Muutaman pakkasasteen myötä voi alueella olla jalkamiehillekin tosi liukkaat olot.

Kisaa ajetaan yli 50 osanottajan voimin viidessä luokassa. Kaksivetoisille on sekä ns. rallinastaluokka että erikoisliukuesteet. V1600-autoille on oma luokkansa, samoin rallivarusteisille kaksivetoautoille. Paikalle tulevat myös nelivetoiset, turboahdetut ajokit.

Osallistujalistalta löytyy tuttuja kasvoja niin jääradalta kuin rallicrossistakin. Joni-Pekka Rajala, Juha-Pekka Mattila, Ari Perkiömäki, Jukka Lassila, Ilkka Jutila, Janne Taskila, Jouko Karhumäki. Mattilan kirittäjänä on oma poika, jokkiksen nuori SM-kultamitalisti Niko Mattila. Siinä maistiaiskattaus kovista nimistä. Nelivetojen kisaan tuo oman värinsä rallicrossin pohjoismaisen NEZ-sarjan mestari, Mart Tikkerbär. Virolainen kisailee Mitsubishi Evo 5-ajokilla.

Paitsi kisavauhtia, on Toijalan satamassa muutakin nähtävää.  Radan avauksessa nähtäneen ajokki, joka vie kokeneiden katsojien ajatukset 1960-luvulle. Ja mielenkiintoista seurattavaa tarjoavat myös moottoripyörien erikoismiehet, isä ja poika eli Aki ja Niklas Ajo jääratapyörineen.

Paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin. Olosuhteiden myötä ei pysäköintipaikkoja saada aivan katsomon vierelle. Lämmittelyradalla alkaa tapahtua kello 9.30 lähtien ja kello 11.00 käynnistyy kilpailutapahtuma, joka toteutetaan pudotusajona.  Grilli, kahvio ja soppatykki palvelevat yleisöä.

Kilpailupaikalle on helppo löytää. Kolmosmoottoritieltä on viitoitus niin Tampereen kuin Hämeenlinnankin suunnasta tuleville liittymästä 31. Jonojen vähentämiseksi kannattaa varata käteistä tasaraha, pääsymaksu aikuisilta on 15 euroa ja alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Kuvateksti: Ville Mikkola on Akaan Moottorimiesten varapuheenjohtajana ollut ahkerasti ratatalkoissa. Lauantaina selviää, nähdäänkö kuvan legendaarinen ”Sinisorsa” radalla näytösajossa.

Teksti ja kuva: Kare Asp

Uusimmat

Lisää aiheesta